Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑCrash test τον Οκτώβριο για μικρούς προμηθευτές ρεύματος

Crash test τον Οκτώβριο για μικρούς προμηθευτές ρεύματος

Η εκτίναξη του κόστους ρεύματος θέτει σε πίεση πολλούς μικρούς και μη καθετοποιημένους προμηθευτές ρεύματος καθώς αναγκάζονται αφενός να εξυπηρετήσουν εκπτωτικά τιμολόγια που έχουν «ρίξει» στην αγορά λόγω ανταγωνισμού μεριδίων και αφετέρου να εξαντλούν τη ρευστότητά τους ώστε να διασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες ρεύματος για τους πελάτες τους. 

Να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη του μηνός (20 Οκτωβρίου) θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητικές επιστολών για τις χρεώσεις που εισπράττουν για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ. Όπως ανέφερε, μάλιστα,  κατά τη συνέντευξη τύπου πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας κάποιες εταιρείες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ανέφερε ο κ. Δαγούμας. 

Υπενθυμίζεται ότι για να αποφευχθούν «φαινόμενα Energa» στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της αγοράς η ΡΑΕ  άλλαξε το καθεστώς και πλέον επιβάλλεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις εταιρείες, προς το ΔΕΔΔΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ. 

Να σημειωθεί ότι ειδικά οι μικροί προμηθευτές που αναγκάζονται να καταβάλλουν καθημερινά πληρωμές για τη συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά πρέπει να περιμένουν ένα δίμηνο για να έχουν έσοδα από τις πληρωμές των λογαριασμών. Και βέβαια το φάσμα των απλήρωτων λογαριασμών, που στα χρόνια της κρίσης κινδύνευσε να γονατίσει τη ΔΕΗ (λόγω και του τότε ΕΕΤΗΔΕ) βάζει άλλο ένα μεγάλο πονοκέφαλο για τις εταιρίες με δεδομένη την εκτόξευση τις τιμής ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα είναι ένα σημαντικό crash test για την αγορά, που θα δείξει τελικά ποιοι θα επιβιώσουν, είτε αυτόνομα είτε σε διαδικασία συγχώνευσης – εξαγορών κτλ,

Στο μεταξύ σε νέο ρεκόρ οδηγήθηκε η τιμής του ρεύματος στην Αγορά της Επόμενης Μέρας. Χτες έκλεισε στα 171,38 ευρώ/MWh η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη 4/10/2021. Η τιμή σημείωσε άνοδο 1% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 128,09 ευρώ/MWh στις 8 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 128,09 ευρώ/MWh στις 3 το μεσημέρι. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 294,44 GWh μειωμένη 1% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10%, το φυσικό αέριο 43% τα υδροηλεκτρικά 2% οι εισαγωγές 10% και οι ανανεώσιμες 33%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 19.208 MWh και οι εισαγωγές στις 15.340 MWh.

Γιώργος Αλεξάκης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ