Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSCenergy Holdings: Το ρεκόρ μεγεθών, το ανεκτέλεστο και το κρεσέντο νέων έργων

Cenergy Holdings: Το ρεκόρ μεγεθών, το ανεκτέλεστο και το κρεσέντο νέων έργων

Το καλύτερο 9μηνο της ιστορίας της ανακοίνωσε η Cenergy Holdings, ο βραχίονας στον κλάδο των ενεργειακών έργων του ομίλου Viohalco, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας. Ο παγκόσμιος ενεργειακός μετασχηματισμός, έχει προκαλέσει φρενίτιδα νέων έργων διασύνδεσης που απαιτούν καλώδια και σωλήνες, έργα στα οποία είναι πρωτοπόρα διεθνώς η Cenergy.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στο 1,17 δισ. ευρώ το 9μηνο (+12%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφτασαν στα 47,2 εκατ. ευρώ (+7%). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε το όριο των 3 δισ. ευρώ στη λήξη του εννεαμήνου, έναντι 2,5 δισ. ευρώ στο 6μηνο, όμως Οκτώβριο και Νοέμβριο ο όμιλος έχει αναλάβει πέντε ακόμη έργα, οπότε το ανεκτέλεστο ανεβαίνει περαιτέρω.

Χωρίς προηγούμενο είναι πλέον ο ρυθμός ανάληψης νέων έργων από τον όμιλο Cenergy Holdings, το βραχίονα του ομίλου Viohalco στον τομέα των ενεργειακών έργων, καθώς μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου και στους τεσσεράμισι μήνες που έχουν μεσολαβήσει, έχει αναλάβει δώδεκα επιπλέον έργα στο εξωτερικό! Η μερίδα του λέοντος από τα νέα έργα αφορά τον τομέα των καλωδίων, όμως ενισχυμένο momentum παρουσιάζει και ο τομέας των σωλήνων χάλυβα.

Τα νέα έργα που ανέλαβε το 2ο εξάμηνο του 2023

Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση για τον υποθαλάσσιο αγωγό Neptun Deepτης OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα. Η Σωλ. Κορίνθου υπέγραψε, ως υπεργολάβος της Sumitomo Corporation Europe Limited, σύμβαση για την προμήθεια περίπου 160χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου για το έργο Neptun Deep της OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα. Η αξία του συμβολαίου κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

31 Οκτωβρίου: Η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε δύο συμβάσεις αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια 82 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για την ανάπτυξη δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη νότια Ιταλία. Η πρώτη σύμβαση, περίπου 12 χλμ. σωλήνα DN 350, αφορά την αντικατάσταση τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Larino-Colleferro και η δεύτερη την προμήθεια περίπου 70 χλμ. σωλήνα DN 300 και την κατασκευή ενός νέου τμήματος του δικτύου, που ονομάζεται “Lucera-San Paolo di Civitate” στην περιοχή της Απουλίας.

26 Οκτωβρίου: Η Hellenic Cables υπέγραψε συμφωνία με τη Seaway7 που αφορά το υπεράκτιο αιολικό πάρκο EastAnglia 3, το οποίο αναπτύσσεται από την Scottish Power Renewables. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο East Anglia 3 βρίσκεται περίπου 69 χλμ. βορειοανατολικά από την ακτή του Σάφολκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1.400 MW. Το έργο αυτό θα παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Μόλις τεθεί σε λειτουργία το 2026, αναμένεται να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

18 Οκτωβρίου: Ο κλάδος χάλυβα και η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για το έργο Porthos, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για υποθαλάσσιο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ολλανδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε το έργο Porthos ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» και διέθεσε επιχορήγηση 102 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του.

10 Οκτωβρίου: Η Hellenic Cables σε συνεργασία με την Jan De Nul ανέλαβαν σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη μεταφορά και την εγκατάσταση ενός υποβρύχιου συστήματος τεσσάρων export καλωδίων HVAC 220kV για τα πολωνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα Baltyk II και Baltyk III. Κατά την λειτουργία τους, τα δύο αιολικά πάρκα που αναπτύσσονται από την κοινοπραξία της Equinor και της Polenergia, θα παράγουν αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύουν περισσότερα από δύο εκατ. πολωνικά νοικοκυριά.

25 Σεπτεμβρίου: Η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση σύμβαση από τη Snam άνω των 10 εκατ. ευρώ, που αφορά την προμήθεια περίπου 13χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Ιταλία.

7 Σεπτεμβρίου: Τρία υποθαλάσσια έργα της AkerBP στη Βόρεια Θάλασσα ανέλαβε η Σωλ. Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα. Συγκεκριμένα, μια σύμβαση για την προμήθεια 103 χλμ. σωλήνων χάλυβα 23 και 26 ιντσών, ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για το έργο ανάπτυξης πεδίου Yggdrasil και δύο ακόμα, μία 58 χλμ. για σωλήνες χάλυβα υψηλής συχνότητας (HFW) 18 ιντσών για το δορυφορικό έργο SkarvSatellite (SSP) και μια 17χλμ. και 14 ιντσών HFWγια το έργο Hanzgasfielddiscovery.

5 Σεπτεμβρίου: Σύμβαση για την προμήθεια υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς ψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltica 2 υπέγραψε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Hellenic Cables. Το έργο πραγματοποιείται από μια κοινοπραξία μεταξύ της Ørsted και PGE Polska Grupa Energetyczna, (με ίση συμμετοχή 50-50) η οποία έχει συσταθεί με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει 148 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων ενώ η παραγωγή πρόκειται να ξεκινήσει το 2026, με την παράδοση να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

31 Αυγούστου: Η Hellenic Cables υπέγραψε σύμβαση με την DEME Offshore, κορυφαίο εργολάβο στον κλάδο της υπεράκτιας ενέργειας, για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το Eoliennes en Mer Dieppe Le Tréport (EMDT), ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γαλλία το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής της Μάγχης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

24 Αυγούστου: Το μεγαλύτερο έργο του 2ου εξαμήνου είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση της διασύνδεση του δυτικού υποσταθμού του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Gennaker στη Βαλτική Θάλασσα με το δίκτυο μεταφοράς της Γερμανίας, το οποίο ανέλαβε η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Πρόκειται για σύμβαση η αξία της οποίας φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ περίπου.

24 Ιουλίου: Η Chevron Mediterranean Limited ανέθεσε ένα νέο έργο στη Σωλ. Κορίνθου. Η επιτυχία προηγούμενων συνεργασιών, αλλά και η ανάθεση του έργου Tamar το 2022, οδήγησε αυτή τη φορά στην ανάθεση της κατασκευής και προμήθειας περίπου 118 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθιζόμενου τόξου (SAWL) για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, που φιλοξενεί επίσης τα πεδία Tamar και Karish-Tanin. Αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς πόρους στην περιοχή, με βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 1.540 μ και 1.800 μ.

3 Ιουλίου: Η Hellenic Cables σε κοινοπραξία με την Jan De Nul ανέλαβε από την TenneT την ολοκληρωμένη διασύνδεση με τρία καλώδια HVAC των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που θα αναπτυχθούν στις ζώνες N-3.7 & N-3.8 στη Γερμανία. Τα καλώδια αυτά θα συνδέσουν τα αιολικά πάρκα με τον υποσταθμό μετατροπής ρεύματος της πλατφόρμας DolWin kappa απ’ όπου άλλα καλώδια HVDC θα μεταφέρουν την παραγόμενη ενέργεια στην ακτή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ