Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSCenergy Holdings: Διαπρέπει στην παγκόσμια ενεργειακή σύνδεση – Νέες επενδύσεις 170 εκατ.

Cenergy Holdings: Διαπρέπει στην παγκόσμια ενεργειακή σύνδεση – Νέες επενδύσεις 170 εκατ.

Στην Ελλάδα της μνημειώδους αποβιομηχάνισης, όπου χιλιάδες μικρές και μεγάλες βιομηχανίες και παραγωγικές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν ή εκδιώχθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια της… αστικοποίησης και του «εκσυγχρονισμού» της χώρας, υπάρχει ένας όμιλος που κρατάει ψηλά τη σημαία της βιομηχανίας, στην πιο… βαριά αλλά και εξειδικευμένη της μορφή.

Ο λόγος για τη Cenergy Holdings, τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας που έχει ιστορία πάνω από 90 έτη και δεκάδες θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεκάδες εργοστάσια και χιλιάδες εργαζόμενους. Μόνο την τελευταία τριετία, η Cenergy Holdngs προχώρησε σε περισσότερες από 450 προσλήψεις, πολλές από τις οποίες σε υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό.

O όμιλος βρίσκεται στην πιο δημιουργική και αναπτυξιακή φάση της ιστορίας του, καθώς ευνοείται τα μέγιστα από την ενεργειακή μετάβαση που λαμβάνει χώρα διεθνώς, με τις ανάγκες για υποβρύχια καλώδια αλλά και σωλήνες υψηλών προδιαγραφών για τη μεταφορά πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο έργων πάνω από 2 δισ. ευρώ, με το 80% αυτού να προέρχεται από το εξωτερικό.

Ο όμιλος έχει κάνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, ενώ μέσα στην επόμενη διετία προγραμματίζονται νέες επενδύσεις επιπλέον 170 εκατ. ευρώ, με στόχο να αυξηθεί το capacity και να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στην πληθώρα των παραγγελιών, κυρίως από την πλευρά του κλάδου των καλωδίων. Τα 80 εκατ. ευρώ εξ αυτών, θα γίνουν στον κλάδο των καλωδίων.

Ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην αγορά ενέργειας, όπως τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής συνεχούς τάσης και τα δυναμικά καλώδια.

Ανταποκρινόμενη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, επενδύει σταθερά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων της στην Κόρινθο. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή σύγχρονου, ιδιόκτητου λιμένα με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης /φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων πόντισης καλωδίων.

Η ζήτηση για καλώδια υψηλής τεχνολογίας και αποδοτικότητας σε όλο τον κόσμο είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ η Cenergy Holdings έχει «χτίσει» μια εξειδίκευση που δεν έχουν πολλοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο. Βασικός μοχλός κερδοφορίας παραμένει η υλοποίηση ενεργειακών έργων μεγάλου βεληνεκούς όπως υποθαλάσσιες καλωδιώσεις τεράστιων απαιτήσεων, τέτοιων, που λίγοι όμιλοι στον κόσμο μπορούν να υλοποιούν.

Μέσα στους κορυφαίους «παίκτες» παγκοσμίως

Στη χθεσινή ξενάγηση των δημοσιογράφων στην εξειδικευμένη μονάδα των Ελληνικών Καλωδίων στην Κόρινθο, τονίστηκε πως η η Cenergy Holdings, κατέχει περισσότερο από 50% της παγκόσμιας αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.

default

Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου. Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

Η κατανάλωση ενέργειας και ο ρόλος των ΑΠΕ

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Cenergy Holdings, η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σε 40% έως το 2050, από 20% που είναι σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα παράγεται από ΑΠΕ. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο στόχο του 32%.

Εύλογα εξάγεται πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και μεγάλη ζήτηση σε όλο το φάσμα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και για όλες τις κατηγορίες καλωδίων τόσο χερσαίων όσο και υποβρυχίων. Η Cenergy Holdings είναι ήδη στρατηγικά τοποθετημένη για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο θεωρείται το «μεταβατικό καύσιμο» έως ότου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ολοκληρωθούν και οι νέες τεχνολογίες ωριμάσουν και βρουν την θέση τους στο ενεργειακό μίγμα. Σε αυτή τη μεταβατική φάση, οι σωλήνες χάλυβα για δίκτυα αερίου που κατασκευάζει η Σωληνουργεία Κορίνθου συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό. Από τη μία, η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και αλλού πιέζει προς την εξεύρεση και άλλων πηγών και δικτύων φυσικού αερίου, πλην αυτών που υπάρχουν ήδη και από την άλλη έργα αγωγών που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν καθυστερήσεις ευνοούνται από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.

Υδρογόνο

Το καθαρό υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί κύριο πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Cenergy Holdings πρωτοπορεί στις προσπάθειες του κλάδου για παροχή λύσεων μεταφοράς υδρογόνου μέσα από υπάρχοντα και νέα δίκτυα αγωγών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει και προμηθεύει σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% για δίκτυα υψηλής πίεσης. Η τεχνολογική αυτή υπεροχή της έχει ήδη προσφέρει αναθέσεις έργων στα δίκτυα της Snam στην Ιταλία, στην Πολωνία, την Αυστραλία αλλά και στη χώρα μας, με το νέο αγωγό Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΣΦΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ