Το κύμα των εκκαθαριστικών λογαριασμών για τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης και των αντίστοιχων μηνιαίων για τη μέση τάση που αποστέλλονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο αναμένεται να επιφέρουν νέες επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η σχετική ρήτρα για διαμόρφωση του τελικού ποσού του λογαριασμού με βάση τη χονδρεμπορική τιμή έχει ενσωματωθεί εδώ και μήνες στο μηχανισμό τελικής διαμόρφωσης της οφειλής κάθε καταναλωτή ενέργειας. Έτσι με δεδομένο ότι η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά τον Οκτώβριο έχει εκτοξευθεί κατά 50% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, τότε συνακόλουθα η αναμονή για τους λογαριασμούς Νοεμβρίου είναι αγωνιώδης.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος κινήθηκε στα 202 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο από 134,73 ευρώ/MWh το Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι εκείνοι οι λίγοι καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με σταθερό τιμολόγιο (δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις αυτές.
Στο μεταξύ με μια τρίτη επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητεί μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τονίζοντας ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν οι προμηθευτές να προσφέρουν ένα ποσοστό της παραγωγής τους σε διμερή συμβόλαια.
«Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για τους μεγάλους καταναλωτές και τους μικρούς προμηθευτές να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την έκρηξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Οι παραγωγοί με συμβατικές μονάδες, έχοντας εξασφαλισμένη την πώληση της παραγωγής τους σε υψηλές τιμές, δεν προχωρούν στη διάθεση ποσοτήτων ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων. Οι δε ποσότητες που θα διέθετε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της υποχρέωσης της (anti-trust) και θα ενίσχυαν τη ρευστότητα της ανύπαρκτης εγχώριας προθεσμιακής αγοράς, διατίθενται στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο (E.E.X)» σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ και τονίζει ότι «με πρόσφατη παρέμβαση του ο κ. καθηγητής Π. Κάπρος ανέδειξε ακριβώς το πρόβλημα της μη προσφοράς διμερών συμβολαίων είτε από ΑΠΕ, είτε από παραγωγούς συμβατικών μονάδων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία wind fall profits για τους παραγωγούς στις σημερινές συνθήκες της αγοράς.»
Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται τα έκτακτα μέτρα, που πήρε η Ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπου περιλαμβάνεται η υποχρέωση όλων παραγωγών να διαθέσουν με διμερή συμβόλαια ποσότητα ενέργειας ίση με το 6% της κατανάλωσης της χώρας.
Παράλληλα σημειώνει ότι η διατήρηση των διαγωνισμών ενέργειας ΑΠΕ με σταθερές τιμές έως το 2025 θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και προμηθευτών ή μεγάλων καταναλωτών.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ θα πρέπει κατ’ ελάχιστον οι όποιοι παραγωγοί συμμετέχουν στους διαγωνισμούς να υποχρεωθούν να προσφέρουν ένα ποσοστό της παραγωγής των εν λόγω σταθμών σε διμερή συμβόλαια.
Παράλληλα είναι αναγκαίο σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η ανεξάρτητη αρχή να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ρυθμιστικών μέτρων που να εξασφαλίζουν ικανή ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά.
Παράλληλα θέτει θέμα διαφάνειας της αγοράς αλλά και κερδοσκοπικών κινήσεων από προμηθευτές που παράγουν ρεύμα μέσω φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «οι καθετοποιημένοι προμηθευτές, ως παραγωγοί, είναι πλέον αδιάφοροι για την εκτόξευση των τιμών που βιώνουμε όλοι μας στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία υπερκαλύπτει το μεταβλητό τους κόστος. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ουδόλως επιβαρύνονται από την παρούσα ενεργειακή κρίση. Από τα στοιχεία, που δημοσιοποιεί η Αρχή σας, προκύπτει ότι η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τις χρηματιστηριακές τιμές εκείνης της περιόδου. Επίσης θεωρούμε εύλογο οι παραγωγοί μονάδων φ.α συνδυασμένου κύκλου, ως εισαγωγείς ποσοτήτων LNG να έχουν προχωρήσει σε αντιστάθμιση κινδύνου για μεγάλο τουλάχιστο % των αναγκών τους. Την ίδια στιγμή υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για τους μεγάλους καταναλωτές και τους μικρούς προμηθευτές να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την έκρηξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά» αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ που σχεδιάζει να κλιμακώσει τις ενέργειές της τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η κατάσταση στη βιομηχανία και ειδικά στη Μέση Τάση είναι οριακή για πολλές μονάδες.
Ήδη, επιχειρήσεις αναμένεται να δουν το κόστος ρεύματος να εκτινάσσεται κατά 150%, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου βιομηχανίας, λόγω ενσωμάτωσης στους λογαριασμούς ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής ακόμη και από τη ΔΕΗ.