Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει το ελληνικό χρηματιστήριο για τη μετάλλαξη Δέλτα και ό,τι συνεπάγεται αυτή για τον τουρισμό και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες από τα μέσα Ιουνίου και εντεύθεν. Στις 17 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 14 Ιουνίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα υψηλά 17 μηνών και στις 927,29 μονάδες, μόνο πέντε έχουν κλείσει (οριακά) θετικά, ενώ οι δώδεκα ήταν πτωτικές.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αυτό το διάστημα απώλειες 7,31%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 7,98%, ο Mid Cap έχει κάπως καλύτερη συμπεριφορά με πτώση 4,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι ο μεγάλος ασθενής με πτώση 12,27%. Οι τράπεζες λοιπόν, για ακόμη μια φορά, οδηγούν την πτώση, ενώ, αντιθέτως, η εικόνα των μετοχών της πραγματικής οικονομίας είναι πιο ανθεκτική.
Η μετοχή της Εθνικής είναι στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 17,23% από τις 14 Ιουνίου, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 16,44%, η Πειραιώς είναι στο -14,60%, ενώ μακράν την καλύτερη συμπεριφορά έχει η Eurobank με πτώση μόλις 4,65%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 11,70%, η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 11,59%, η… συντηρητική ΕΥΔΑΠ χάνει 10,96% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χάνει 9,98%. Ο τίτλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων υποχωρεί σε ποσοστό 9,07%, έχοντας μόλις δύο θετικά κλεισίματα καθώς η μείωση των συναλλαγών είναι πλήγμα για τα έσοδα.
Απώλειες 8,62% έχει ο ΟΠΑΠ, η Viohalco υποχωρεί κατά 7,70%, συμπαρασύροντας και τις θυγατρικές ElvalHalcor και Cenergy Holdings σε απώλειες 11% και 11,72% αντίστοιχα, ενώ άνω του 6% υποχωρούν οι Motor Oil και Μυτιληναίος. Στο μεσαίο χώρο, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι Autohellas και Intrakat που υποχωρούν κατά 9,86% και 9,33% αντίστοιχα.
Τεράστια ανησυχία για τον τουρισμό
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει σε όλο τον κόσμο «γεννώντας», ουσιαστικά, ένα νέο… ιό ικανό να απειλήσει εκ νέου τις ισορροπίες στην παγκόσμια κοινότητα και την οικονομία της υφηλίου, τα χρηματιστήρια ανακρούουν πρύμναν, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές και να στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Μολονότι περιόρισαν μερικώς στο τέλος τις απώλειές τους, οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες υποχώρησαν σημαντικά. Μάλιστα, οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου Μιλάνου και Μαδρίτης έφτασαν να χάνουν έως 3,20%, ενώ στο τέλος έκλεισαν με πτώση 2,55% και 2,31% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πολλών εβδομάδων.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου και μια από τις μεγαλύτερες όλου του 2021. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι στον FTSE 25 μόνο η Aegean Airlines (+0,76%) έκλεισε θετικά, με τους υπόλοιπους 24 τίτλους σε καθολική πτώση, ενώ στο χώρο του Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε με άνοδο!
Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό, κινδυνεύοντας να ρίξει στο καναβάτσο τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας για δεύτερη συνεχή χρονιά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους χιλιάδες επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές και όλη την «αλυσίδα» που ζει από αυτή την πολυσχιδή αγορά.
Θυμίζουμε πως έως τα μέσα Μαΐου, φαίνονταν βάσιμη η εκτίμηση για επίτευξη εσόδων φέτος στο 50% των επιδόσεων του 2019, ήτοι κάτι παραπάνω από 9 δισ. ευρώ (στα 18,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του ’19), όμως τώρα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30% έως 35% των επιδόσεων του 2019.
Παράλληλα, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει αρκετοί προεξοφλούν ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι που «σκοτώνει» περαιτέρω την ψυχολογία της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα, σε μια συγκυρία που το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης.