Η διεθνής ναυτιλία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της απανθρακοποίησης με την συνεργασία και την καινοτομία να είναι τα «κλειδιά» για την επίτευξη του στόχου. Ειδικότερα, η μετάβαση σε μία πιο πράσινη ναυτιλία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το συνδυασμό ανάπτυξης τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πλοίων και διαθεσιμότητας ασφαλών καυσίμων χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία ευθύνεται για περίπου το 3% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα με τον IMO να έχει αναπτύξει παγκοσμίως κανονισμούς για την ενεργειακή απόδοση για τα πλοία, ενώ παράλληλα προωθεί και ενέργειες για να διασφαλίσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο κομμάτι που αναλογεί στη διεθνή ναυτιλία.
Σημαντικός παράγοντας για επίτευξη της απανθρακοποίησης είναι και οι συνεργασίες μεταξύ λιμένων και γενικότερα μεταξύ κρατών για αναβάθμιση των (λιμενικών) υποδομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία για την εγκαθίδρυση του «Singapore-Australia Green and Digital Shipping Corridor». Σκοπός του διμερούς MoU δεν είναι μόνο η μείωση των εκπομπών ρύπων από τη ναυτιλία, αλλά και η βελτίωση της διά θαλάσσης μεταφοράς των προϊόντων και η συνεργασία μεταξύ των λιμένων των δύο κρατών.
Σύμφωνα με το C40, το παγκόσμιο δίκτυο σχεδόν 100 δημάρχων που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ένας πράσινος ναυτιλιακός διάδρομος αποτελεί μια ναυτιλιακή διαδρομή στην οποία αναπτύσσονται πλοία με μειωμένες ή μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Όπως σημειώνει ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV, ο αριθμός των πρωτοβουλιών για έναν πράσινο ναυτιλιακό διάδρομο έχει διπλασιαστεί από το προηγούμενο έτος, με σημαντικά λιμάνια παγκοσμίως (πχ. Λος Άντζελες, Αμβέρσα, Ρότερνταμ κτλ) να δείχνουν τη δέσμευσή τους για προώθηση αποκλειστικών πράσινων καναλιών.
Οι πράσινοι ναυτιλιακοί διάδρομοι αναδείχθηκαν για πρώτη φορά στη Γλασκώβη στη COP26 του 2021, τη μεγάλη διεθνή σύνοδο κορυφής για το κλίμα, όταν 19 χώρες εντάχθηκαν στο πρώτο πλαίσιο δημιουργίας θαλάσσιων διαδρόμων μηδενικών εκπομπών, με την υπογραφή της Διακήρυξης Clydebank.