Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Αντίδοτο» κοντά 1 δισ. για την πληγή του τουρισμού από τον κορονοϊό

«Αντίδοτο» κοντά 1 δισ. για την πληγή του τουρισμού από τον κορονοϊό

«Φαρμακευτική αγωγή» ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης, κλάδοι που έχουν νοσήσει βαριά από την πανδημία του κορονοϊού. Στόχος μέσα από ειδικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ οι ανακοινώσεις για το οποίο αναμένονται προς το τέλος Απριλίου, είναι να εμπλουτιστεί η τουριστική ταυτότητα της χώρας αλλά και οι επιχειρήσεις που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας που ανακοινώθηκε χθες οι επενδύσεις που απευθύνονται στον τουριστικό κλάδο φτάνουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ και έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την τουριστική δραστηριότητα της χώρας. Παρότι ο τουρισμός δεν εντάσσεται στους βασικούς άξονες του σχεδίου, προβλέπονται δράσεις για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας μέσω του άξονα «Εκσυγχρονισμού και Βελτίωσης της ανθεκτικότητας βασικών τομέων της οικονομίας». Σε αυτές θα μπορούσαν να προστεθούν και οι δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό αλλά αυτές του ψηφιακού μετασχηματισμού που στοχεύουν σε τουριστικούς φορείς.

Ειδικότερα, έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού με στόχο την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, για τους οποίους θα επενδυθούν περί τα 260 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμού, για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας μέσω αξιοποίησης του πλήθους των Ιαματικών πηγών που διαθέτει η χώρα, για τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών και η προσβασιμότητα στις παραλίες καθώς και ο καταδυτικός τουρισμός, μια ειδική μορφή τουρισμού που θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ τις τουριστικές εισπράξεις. Στόχος των παραπάνω επενδύσεων, όπως διευκρινίζεται είναι αφενός η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων αλλά και η πολυπόθητη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου η οποία για να επιτευχθεί θα πρέπει η χώρα να ξεφύγει από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που υιοθετεί όλα τα χρόνια της τουριστικής της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπονται ακόμα 20 εκατ. για παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση των περιφερειακών λιμένων, κυρίως των μικρότερων και περιφερειακών σε νησιά και περιοχές με αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα.

Τέλος έμφαση θα δοθεί και στο reskilling των επαγγελματιών του τουρισμού, με 46 εκατ. να προορίζονται στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του τομέα. Ο επαναπροσδιορισμός και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα απασχόλησης θα αφορά ιδίως εποχιακούς εργαζόμενους, μακροχρόνια άνεργους και υπαλλήλους που τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας του COVID-19. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του τουρισμού θα επικεντρωθεί σε 7 επαγγελματικές ειδικεύσεις ώστε να βελτιωθούν οι αμοιβές των απασχολούμενων αλλά να διευκολυνθεί η αναζήτηση εργασίας.

Τέλος στον ίδιο άξονα προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίου για την αντικατάσταση του επιβατηγού στόλου ναυτιλίας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Για την κατάρτιση αναλυτικού σχεδίου και μελέτης για την σταδιακή ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων της χώρας στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας αλλά και για τον σχεδιασμό της στρατηγικής και του μηχανισμού χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό προβλέπεται να επενδυθεί 1 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις που αφορούν τον κλάδο θα πρέπει να προστεθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ, ο οποίος αφορά επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ που εμπεριέχεται στον άξονα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους αλλά και η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων και διαλειτουργικότητας με τα δημόσια μητρώα και συστήματα για την οποία θα διατεθούν επιπλέον 8 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΤ θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή ενός ψηφιακού τουριστικού χάρτη και ενός ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της χώρας, βασισμένη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης 2ης γενιάς, ώστε να αυξηθεί η συνολική επισκεψιμότητα της χώρας

Ακόμα μια παρέμβαση που επηρέαζει την τουριστική δραστηριότητα είναι και αυτή που αφορά τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, βελτίωση και αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων με έργα υποδομής ύψους 107 εκατ. ευρώ (κανονισμοί της ΕΕ 1139/2018). Να σημειωθεί ότι η επένδυση αφορά τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια και περιλαμβάνει: (α) Σχεδιασμό, μελέτη και σχετικές άδειες για τους αεροδιαδρόμους, (β) Κατασκευή (ανασχηματισμός) λωρίδων αεροδιαδρόμου, (γ) Κατασκευή Περιοχής Ασφαλείας αεροδιαδρόμου, (δ) Σηματοδότηση αεροδιαδρόμου, (ε) Περιμετρική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, (στ) Φωτισμός αεροδιαδρόμου. Στόχος να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις που το αφορούν για την προσαρμογή των αεροδρομίων στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να τονωθεί η περιφερειακή ανάπτυξη στις αντίστοιχες περιοχές, πολλές από τις οποίες είναι εμβληματικές πύλες εισόδου τουριστών και επισκεπτών.

Με 38 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί και η Ανάπτυξη υποδομών και προγραμμάτων για προσέλκυση επισκεπτών τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες στους πολιτιστικούς χώρους καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας («art on prescription»), για θέματα ψυχικής υγείας. Το έργο προάγει την κοινωνική συνοχή και φροντίζει για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.

Στις πολιτιστικές παρεμβάσεις που αναμένεται να ενισχύσουν και τον τουρισμό συγκαταλέγονται η κατασκευή μουσείου Ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά, επένδυση ύψους 50 εκατ. αλλά και η προώθηση προγραμμάτων που αξιοποιούν τον πολιτισμό ενισχύοντας την ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα και κατ επέκταση και του τουριστικού. Για δράσεις για την αξιοποίηση του πολιτισμού ως πυλώνα ανάπτυξης τοπικών οικονομιών, για την ενίσχυση και ανάδειξη της χειροτεχνίας, τη δημιουργία υποδομών και την στήριξη σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, την ενθάρρυνση ανάπτυξης ψηφιακών αναπτυξιακών μοντέλων στον πολιτισμό, την στήριξη της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προώθηση των ελληνικών πολιτιστικών προϊόντων στο εξωτερικό προορίζονται 168 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση σε πολιτισμικές και φυσικές διαδρομές ύψους 30 εκατ. ευρώ, η επένδυση για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων φυσικής κληρονομιάς της χώρας (24 εκατ. ευρώ), ο σχεδιασμός πέντε εμβληματικών πολιτιστικών διαδρομών (11 εκατ. ευρω) καθώς και τα έργα ανάδειξης και διαφύλαξης της Ακρόπολης (8 εκατ ευρώ) είναι ακόμα μερικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν έμμεσα τον τουριστικό κλάδο.

Πέρα από τα έργα που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης τα οποία θα αναβαθμίσουν και θα εμπλουτίσουν την τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας αναμένονται και ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία της εστίασης και του τουρισμού.

Το «πακέτο» που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά από τις αρχές Απριλίου περιλαμβάνει:

  • Ειδικές δράσεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ για την επαναλειτουργία της εστίασης και του τουρισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατανομή των κονδυλίων στους δύο κλάδους θα είναι περίπου ισόποση δηλαδή 300 εκατ. ευρώ για την εστίαση και άλλα 300 εκ. ευρώ για το τουρισμό. Η ενίσχυση θα είναι με «ζεστό χρήμα» και θα αναλογεί σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό του τζίρου το οποίο και θα δοθεί άμεσα στους δικαιούχους.
  • Ενισχύσεις για προσλήψεις εργαζομένων στον τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.
  • Νέο κύκλο φθηνών δανείων με την επιστρεπτέα προκαταβολή 8 ανάλογα βέβαια με τις ταμειακές αντοχές του δημοσίου και την γενικότερη πορεία της οικονομίας
  • Προσωρινή αναστολή πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος μόνο για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή όπως είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.
  • Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) και στο τουριστικό πακέτο (έως 31 Δεκεμβρίου 2021).

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ