*Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και το Ισραήλ βρήκαν “κοινό έδαφος” κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Παρίσι και έχουν καταλήξει σε ένα “βασικό περίγραμμα” μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο CNN. Νετανιάχου: «Να καταλήξει σε λογική πρόταση η Χαμάς. Αν υπάρξει συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα συμβεί. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς», είπε στο CBS.
*Την προηγούμενη εβδομάδα η DeA αναφερόταν στην θέση Ντράγκι για δημόσιες επενδύσεις σε αντιδιαστολή με την θέση Χατζηδάκη. Είδα (24/2) για την προειδοποίηση του (και) πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ για τεράστιες επενδύσεις. Σημείωνε χαρακτηριστικά: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει γρήγορα τρόπους χρηματοδότησης τεράστιων επενδύσεων για να καλύψει τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με το πώς θα γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική. Μίλησε στη Γάνδη, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών του μπλοκ, με έμφαση στη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι είπε στους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι η χρήση του κοινού χρέους είναι «ένας υγιής τρόπος» αντιμετώπισης κρίσεων. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συνεχίσουμε για κοινούς στόχους να έχουμε κοινή χρηματοδότηση».
*Από τη Γάνδη όμως οι δηλώσεις (Bloomberg) και του Γιάννη Στουρνάρα. Έχουν ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι δεν αναμένεται μείωση τον Απρίλιο (σ.σ στις 11/4 η συνεδρίαση της ΕΚΤ) αλλά-κατά πάσα βεβαιότητα- τον Ιούνιο (σ.σ. 6/6). Ενδιαφέρουσα δε η εκτίμηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος πως η πρώτη μείωση δεν θα είναι μεγαλύτερη των 25 μ.β (σε αντίθεση με κύκλους της ΕΚΤ, που αρχές 2024 εκτιμούσαν 50 μ.β) και ότι το επιτόκιο θα είναι στο 2% προς τα τέλη του 2025. Ο κεντρικός μας δικαιούται δια να ομιλεί, καθώς η ΤτΕ ήταν από τις θετικές εξαιρέσεις του 2023, καταγράφοντας κέρδη- για αυτό και θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος- όταν η ΕΚΤ εμφάνισε ζημίες 1,34 δισ. που θα ήταν κατά 6,6 δισ. ευρώ μεγαλύτερες εάν δεν χρησιμοποιούσαν ειδικό αποθεματικό για να συμμαζέψουν τον ισολογισμό. H DeA θα επιμείνει στο “αγροτικό” όπως και στο “παραγωγικό” καθώς δίχως αυτά ο οικονομικός ιστός της Ευρώπης όπως τον γνωρίζουμε κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα. Συνακόλουθα ο κοινωνικός.
*Θα επιμένω να εστιάζω στην ΚΑΠ, γιατί από την αρχική λογική της πράσινης μετάβασης, είχε επιχειρηθεί να αποκρυσταλλωθεί σε ένα συμπαθές «μήνυμα» προς τον αγροτικό κόσμο: «Από το χωράφι στο ράφι». Είναι ένα «μήνυμα» που ακούστηκε καλά τόσο στους αγρότες όσο και στα αυτιά των καταναλωτών, καθώς αυτή η άμεση σύνδεση της παραγωγής στο χωράφι με το… ράφι, υποδηλώνει ένα πράγμα: τον περιορισμό στο ελάχιστο των ενδιάμεσων παρεμβάσεων μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο: ανάμεσα στο χωράφι και… το ράφι, «χώθηκαν» όλοι όσοι μπορούσαν να χωθούν ανεξέλεγκτα για να σπάσουν κάθε σχέση μεταξύ των τιμών των προϊόντων που φεύγουν από χωράφι, σε σχέση με αυτές που καταλήγουν στο ράφι. Συνέπεια: αντίθετα τα τρόφιμα στο ράφι παραμένουν εκκωφαντικά υψηλά αποτελώντας ένα από τα πιο σκληρά και ανελαστικά στοιχεία στην σύνθεση του πληθωρισμού. Εν τέλει: στην Ευρώπη 2 τινά δεν υποχωρούν “πληθωρισμός καθημερινότητας/τιμές τροφίμων” και “επιτόκια/ κόστος χρήματος”. Θα πει κάποιος, σαν πολύ ασχολούμαστε με το “αγροτικό”, την ΚΑΠ, τα γεωπολιτικά κ.λ.π. ΟΚ αλλά μόνο με “χαρτάκια” περιοριζόμαστε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος, το πως σχηματοποιείται σταδιακά η “μεγάλη εικόνα”.
*Ενδεχόμενη διατήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές (την Τετάρτη ανακοινώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ-την Παρασκευή στοιχεία πληθωρισμού/ΔΤΚ στην Ευρωζώνη) θα διευκολύνει τους long που θέλουν να μπουν δυνατά στον Μάρτιο. Μία “ανάσα” από τα 100 δισ. (συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων). Ένα από τα ενδιαφέροντα των τελευταίων συνεδριάσεων Φεβρουαρίου εάν θα επιτευχθεί η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου-.
*Δεν είναι τυχαίο πως, το ΧΑ είναι σταθερά σε long τάση, με ενδεικτικές τις 17 εβδομάδες στις τελευταίες 20 με θετικό πρόσημο. Αυξημένες οι προσυμφωνημένες εντολές την προηγούμενη εβδομάδα: την Παρασκευή σε σύνολο 111,1 εκατ. τα 24,3 εκατ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, την Πέμπτη σε 111,8 εκατ. τα 15,2 εκατ. έγιναν μέσω πακέτων, τη δε Τετάρτη στα 121 εκατ. ήταν 37,3 εκατ. (κλασική συνεδρίαση profit taking κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο). Λογική η στάση των επενδυτών, καθώς ακολουθεί το placement της Πειραιώς. Αναπόφευκτη, από αυτή την άποψη η στάση και η αναδιάταξη δυνάμεων. Θυμίζω, σε επίπεδα Μαΐου 2011 το ΧΑ (ΓΔ) κλείνοντας τον κύκλο απαξίας, πως εκείνη την περίοδο η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνούσε τα 55 δισ. και ότι η διαδικασία επαναφοράς ξεκίνησε από τα χαμηλά των 470 μονάδων (Μάρτιος 2020), είχε συνέχεια, ένταση με την τελευταία φάση να δρομολογείται από την περιοχή των 1.100 μονάδων (Οκτώβριος 2023) μέχρι τα σημερινά επίπεδα.
*ElvalHalcor. Από τις συσκευασίες αναψυκτικών και ποτών, τροφίμων και φαρμάκων έως την αυτοκινητοβιομηχανία, τη ναυπηγική, τη δόμηση, τις κατασκευές, καθώς και την ενέργεια, το αλουμίνιο βρίσκεται παντού. Οι ιδιότητές του, όπως η υψηλή αντοχή, το χαμηλό βάρος, η ανθεκτικότητα, η ευκαμψία και η άριστη δυνατότητα συγκόλλησής του καθιστούν αυτό το μέταλλο πολύ δημοφιλές σε ένα εύρος κλάδων. Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της εταιρίας, υλοποίησε στρατηγικές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το τετραπλό θερμό έλαστρο Tandem ύψους επένδυσης 150 εκατ. ευρώ που έθεσε σε λειτουργία το 2020, το νέο ψυχρό έλαστρο καθώς και η νέα γραμμή βαφής αξίας 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, παράγει πάνω από 370.000 τόνους φύλλα και ταινίες αλουμίνιου και να εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλον τον κόσμο, με αποδέκτες τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς παραγωγούς διεθνώς. Προοδευτικά, η παραγωγική δυναμικότητα της Elval θα φτάσει τους 800.000 τόνους. Η ElvalHalcor πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, το νέο καταμαράν Margarita Salas της Baleària που λειτουργεί με φυσικό αέριο, κατασκευάστηκε με αλουμίνιο της Elval, στο ναυπηγείο Armon που βρίσκεται στο Χιχόν της Ισπανίας. Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή της εταιρίας να παρέχει βιώσιμες λύσεις αλουμινίου παγκόσμιας κλάσης για εφαρμογές στη ναυτιλία.
*Με “στήριξη” στην περιοχή των 1.400-1.410 μονάδων, traders και επενδυτές θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν την άντληση ρευστότητας (κυρίως λόγω Πειραιώς) το “κλείσιμο” Φεβρουαρίου/2μηνου την Πέμπτη με τους long να “βλέπουν” στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.431 την “τοπική κορυφή” των 1.456 μονάδων.
*“Τάδε έφη” Βασίλης Γούλας: Ενώ ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει με μεθοδικότητα τις επόμενες κινήσεις του για φέτος -τη 2η έκδοση νέου ομολόγου για το 2024, τις πρόωρες αποπληρωμές που θα γίνουν μέσα στη χρονιά, την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων αλλά και τη σταδιακή απομείωση του χρέους στα έντοκα γραμμάτια, οι αγορές δείχνουν να εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τα ελληνικά χαρτιά. Σε απόσταση…βολής η Ισπανία. Και ο φέρελπις Βασίλης συμπλήρωνε: Τι έχει μπροστά της η Ελλάδα; Την ανακοίνωση της πορείας του ΑΕΠ μέσα στο 2023 η οποία είναι δεδομένο ότι θα είναι καλύτερη από την αντίστοιχη πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προφανώς αφορά και την χρηματιστηριακή αγορά.
*Ο κλάδος της μεταλλουργίας βγαίνει περαιτέρω στο προσκήνιο, σημείωνε ο Απόστολος Σκουμπούρης, με αφορμή τη συνεχή μεγέθυνση της Mytilineos.
*Μετά την διάθεση του 20%+7% της Πειραιώς ακολουθεί το τελευταίο placement για το 18,39% της Εθνικής που έχει απομείνει στο ΤΧΣ. Στην αγορά συνεκτιμούν το 6μηνο lockup, την ισχύ του “νόμου Φλωρίδη” την “δίψα” των funds για ελληνικά assets για να πιθανολογήσουν το επόμενο- και τελευταίο- placement σε εύλογο (επενδυτικό) χρόνο.
*Πρακτικά, με θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές ακόμη και στις…17 Μαΐου. Ακολουθούν ευρωεκλογές γαρ- 6-9 Ιουνίου- και σε Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη μία επιφύλαξη για το αποτέλεσμα της “κάλπης” το έχουν.