Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που συντόνισε ο Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης, Γενικός Διευθυντής του Worldenergynews.gr και διοργανώθηκε στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που έλαβε χώρα στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group Energy Storage Systems μίλησε για την επέκταση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια που συμπεριλαμβάνει και οργανική ανάπτυξη και εξαγορές. Μιας εταιρείας που σήμερα απασχολεί πάνω από 3000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, διαθέτει 15 εργοστάσια και 5 ερευνητικά κέντρα και προσδοκά ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Κεντρικός πυλώνας της δραστηριότητας είναι η αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές και, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, πολύ άμεσα θα ανακοινωθεί μία επένδυση ύψους 100 εκ ευρώ στο Κιλκίς αποκλειστικά για μπαταρίες λιθίου. «Θέλουμε να παίξουμε παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα», τόνισε, υπογραμμίζοντας την μεγάλη επένδυση που γίνεται στην τεχνολογία καθώς η αγορά, όπως επισήμανε, είναι «διψασμένη για νέα προϊόντα και νέους παίκτες». Αναφέρθηκε επίσης στην ανακύκλωση που είναι στο κοινωνικό και επιχειρηματικό dna της Sunlight, γι’ αυτό και σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και εργοστάσιο ανακύκλωσης λιθίου.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Managing Director της Hellenic Hydrogen, διευκρίνισε ότι η εταιρία του έχει ως μοναδικό σκοπό την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε μεγάλες ποσότητες ενώ χαρακτήρισε τη μετοχική της σύνθεση (πρόκειται για κοινοπραξία της ΔΕΗ και της Motol Oil) ως κινητήριο δύναμη. Σημείωσε ότι υπάρχει καθορισμένο πλάνο 5ετίας, ωστόσο επισήμανε ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις έχουν συνήθως τρία θέματα: τη διαθεσιμότητα τη φτηνής πράσινης ενέργειας και των δικτύων, την κατασκευή του έργου και τα μακροχρόνια συμβόλαια με σταθερές τιμές για το υδρογόνο. «Κανένα έργο στην Ευρώπη δεν έχει λύσει και τα τρία θέματα», είπε, προσθέτοντας ότι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας της επιτρέπει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και στα τρία στάδια. Υπογράμμισε την ανάγκη για μικρά και μεγάλα έργα που τρέχουν συγχρόνως ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά σε έργα που τρέχουν ή ωριμάζουν σε αυτή τη φάση και σε άλλα που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Ο Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, Managing Director και Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, Ιδρυτής της EastMed Energy Hub, αναφέρθηκε αναλυτικά στις τρεις φάσεις που έχουν καθοριστεί με ορίζοντα το 2050 και είναι: η έναρξης της αγοράς, η δημιουργία αγοράς και η στήριξη του διασυνοριακού εμπορίου από τις υποδομές. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στην αγορά υδρογόνου δεν μπορεί να αναπτυχθεί αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια και το κράτος πρέπει να συμβάλει και με οικονομική ενίσχυση και λειτουργώντας σαν εγγυητής. «Το υδρογόνο δεν πρέπει να ακολουθήσει την οδό πολιτικοποίησης που είχε το φυσικό αέριο», είπε συμπληρώνοντας ότι ζητούμενο είναι να γίνει η σωστή ομαδοποίηση της βιομηχανίας.
Ο Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings, εξέφρασε την ικανοποίησή του που πλέον είναι αποδεκτό από όλους ότι το υδρογόνο είναι σημαντικό και αναφέρθηκε σε δύο γεγονότα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Το πρώτο αφορά τη χώρα μας και είναι η παρουσία της εταιρείας στην Πάτρα όπου ξεκίνησε το έργο της και το δεύτερο έχει παγκόσμια διάσταση και είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άλλαξε τα δεδομένα και επιτάχυνε τις διαδικασίες. Σήμερα, όπως τόνισε, η Ευρώπη «ζητάει να υποστηρίξουμε μία μετάβαση που θα έπαιρνε 20 χρόνια» και στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία αυτή. Ο κ. Γρηγορίου χαρακτήρισε επίσης μεγάλη ευκαιρία, το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει ότι ο Νότος θα είναι κατασκευαστική βάση, για να απαντήσει στο μονοπώλιο της Κίνας και αυτό, μας δίνει μεγάλες προοπτικές όπως υπογράμμισε, καθώς ο Νότος έχει πολλές ΑΠΕ και πιο φτηνή κατασκευαστική βάση.