*Η απόφαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ήταν η αφορμή για να στηθεί ένα πάρτυ στις αγορές, με τις μετοχές ομίλων, εταιρειών του κλάδου “πετρελαίου-διύλισης”. Άλμα για τον δείκτη SXEP, ισχυρή άνοδος για μετοχές των ΒΡ, Shell, Total Energies, Eni e.t.c. Απόφαση του OPEC+ που δεν ήταν και τόσο αναμενόμενη.
*Εντολές αγοράς από ξένους έφτασαν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κυρίως στην μετοχή της Motor Oil- έως τα 24,28 ευρώ, οι εντολές- αλλά και της Helleniq Energy- έως τα 7,80 ευρώ-. Με αύξηση στις τιμές πετρελαίου και εκρηκτική άνοδο στις τιμές των τροφίμων-ειδών διατροφής στην Ευρώπη, μόνο ευοίωνη δεν προβλέπεται η συνέχεια. Για την επιμονή της Λαγκάρντ και των hawks της Φρανκφούρτης στον “υποκείμενο”/δομικό πληθωρισμό και την εμμονή τους στην αναποτελεσματική (μέχρι τώρα)… δεν χρειάζεται να πει κάποιος πολλά. Το αποτέλεσμα είναι αυτό, που μετράει.
*Συνάντηση Σταϊκούρα-τραπεζιτών, χθες. ΟΚ, ακόμη μία συνάντηση των 2 πλευρών- βλέποντας τους τραπεζίτες να αποχωρούν χαμογελαστοί, (μάλλον λίγα θα έδωσαν) με τον Λαμιώτη να επικεντρώνεται στην διεύρυνση των κριτηρίων-κατά 30%- τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως διάβασα χθες στο finupnews.
*Εκλογές έρχονται, αγώνα για να μην χάσει την πρωτιά στην περιφέρεια του διεξάγει ο υπ.Οικ. Δεν μπορεί, κάτι θα έπαιρνε για να πει. Μένει να δούμε εάν από αυτό το win-win παιχνίδι των 2 θα βγουν ωφελημένοι περισσότεροι ευάλωτοι δανειολήπτες. Όντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι peanuts…
*Πολλά και ενδιαφέροντα- τόσο για διεθνείς αγορές, όσο και για Ελλάδα- η JP Morgan Chase στην (ογκωδέστατη) έκθεση της. Συνοπτικά για τα διεθνή: “Underweight” για τις μετοχές, οι αναλυτές της προειδοποιούν για αποδυνάμωση των αγορών μετοχών, προτιμούν διεθνείς από αμερικανικές. Βλέπουν γεωπολιτικό ρίσκο και εστιάζουν στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Η ουσία: το δεύτερο 3μηνο ξεκίνησε με την μη αναμενόμενη απόφαση του OPEC+, με επίμονο πληθωρισμό. Για Ελλάδα: “καμπανάκι” για τις εκλογές, περιμένοντας μεταβλητότητα για τα ελληνικά assets, αλλά το basic scenario δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από των άλλων ξένων οίκων. Κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση, από την “δεύτερη κάλπη” και συνέχιση μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής πολιτικής κ.α. που αρέσουν στις αγορές. Που εσχάτως εμφανίζονται διαπρύσιες υπέρ της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μίλησα με 2 επιχειρηματίες, των οποίων την γνώμη μετρώ και δεν τους είδα να συμμερίζονται απόλυτα αυτό το σενάριο. Μάλιστα ενεργούν με γνώμονα και 1-2 εναλλακτικά, που χρήζουν προσοχής και πιο ενδελεχούς ανάλυσης. Θα επανέλθω.
*Είναι και ο “πληθωρισμός…Die Hard”, που εξηγούσε χθες ο Εμμ. Νότης.
*Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο η χθεσινή, η πρώτη του Απριλίου από το σημείο που “έκλεισε” ο Μάρτιος. Με ακόμη 2 θετικές συνεδριάσεις “πιάνει” το σερί έξι συνεδριάσεων (11-18/1). Στα 65,9 εκατ. η αξία συναλλαγών (από 70,5 εκατ. μέσος όρος προηγούμενης εβδομάδας). Σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και ΟΤΕ τα 32,5 εκατ. (σε μόλις μία 5άδα μετοχών). Και με τα 60,4 (από τα 65,9 εκατ.) στις μετοχές του FTSELarge Cap.
*Θέλω να πιστεύω πως και αυτό το θέμα (της υπερσυγκέντρωσης) θα τεθεί από συναδέλφους στο αυριανό γεύμα, που παραθέτει ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ. Προφανώς και θα ερωτηθεί για τις υπέρογκες αμοιβές του. Αλήθεια, στον ιδιωτικό τομέα δεν υφίσταται σχέση αμοιβών/αποτελέσματος, αξιολόγησης και άλλων για τα οποία κατακεραυνώνουμε το Δημόσιο;
*Παρά 400 εκατ. (σε όρους αποτίμησης) η διαφορά Mytilineos με Εθνική. Στην 6η θέση η “αρμάδα” του Ευάγγελου, με άνοδο 31,5% από την αρχή του έτους. Σε νέα ιστορικά υψηλά των 26,90 η μετοχή και στα 3,82 δισ. η αποτίμηση.
*Για ακόμη μία συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Lamda Development. Είδα (στο businessdaily) του φίλτατου Γιάννη Παπαδογιάννη (στήλη Επίμονος Κηπουρός) “τι συμβαίνει με το Ελληνικό”. Λίγο ως πολύ σε περιεχόμενο επιφυλακτικό, όπως εδώ και καιρό εκθέτει η DeA. “Το έργο δεν τσουλάει, τουλάχιστον όχι με τους ρυθμούς που αναμένονταν και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί…”, η ουσία της εκτίμησης του συντάκτη. Δεν λέει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό, που συνομολογεί η αγορά.
*Στην αντίπερα όχθη, δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την μεταφορά του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι, επί της ουσίας “ανάβοντας πράσινο” στο project Voria. Προφανώς και διαφορετικών διαστάσεων τα δύο επενδυτικά σχέδια, αλλά προσωπικά έχω στοιχηματίσει ότι αυτό των Θανάση Λασκαρίδη-Σωκράτη Κόκκαλη θα λειτουργήσει νωρίτερα από το (αντίστοιχο) των Σπύρου Λάτση Οδυσσέα Αθανασίου. Είμαι πολύ περίεργος, τι θα λέει ο δεύτερος (εάν) τον ρωτούν για την πρόοδο του έργου (και πότε θα αρχίσουν να αποσβένουν τα κεφάλαια τους) επιχειρηματίες που εμπιστεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια, λ.χ Ευτύχης Βασιλάκης, Βασίλης Κάτσος, κ.α.
*Από την άλλη είδα (ρεπορτάζ Χρήστου Κίτσιου/euro2day) για ενδιαφέρον της Trastor ΑΕΕΑΠ για το Vouliagmenis Mall. Επί της ουσίας αυτό που προτείνει η πλευρά της Πειραιώς, να μπει -η Trastor ΑΕΕΑΠ- συνεταίρος στο συγκεκριμένο έργο. Η διοίκηση Μεγάλου έχει ενεργοποιήσει τον βραχίονα της στο real estate, διαθέτει “ταμείο” και μπορεί να πετύχει στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνίες.
*Ωστόσο, όπως σημείωνε τελευταία η DeA η “στεγαστική πίστη” στις ΗΠΑ κλονίζεται, στην Ευρώπη η ΕΚΤ προειδοποιεί για ρίσκα από το εμπορικό real estate. Δύσκολος καιρός για φαραωνικά projects, δύσκολες εποχές για ΑΕΕΑΠ για να έρθουμε στα δικά μας. Για αυτό και επιφυλάσσομαι για το αν η Noval Property θα επιχειρήσει εισαγωγή στο ΧΑ στο πλαίσιο της (νέας) παράτασης που αιτήθηκε και έλαβε. Αλλά και για την Trade Estates, την ΑΕΕΑΠ συμφερόντων Βασίλη Φουρλή στο μ.κ της οποίας συμμετέχει ο Ευτύχης Βασιλάκης. Δεν του βγαίνουν- προσώρας- οι επενδυτικές κινήσεις του τελευταίου σε real estate επενδυτικά σχέδια.
*Στο 10,81% το ποσοστό του Πάρη Κυριακόπουλου στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, από 7,10% μετά την απόκτηση 1.086.226 κοινών μετοχών, λόγω κληρονομιάς.
*AVAX: Σε άσχετο χρόνο η DeA είχε εκτιμήσει πως σε “δεύτερο χρόνο” ο Χρήστος Ιωάννου θα εξετάσει το ενδεχόμενο στρατηγικής μετοχικής συνεργασίας ή ακόμη και πώλησης της εταιρείας. Το χθεσινό 7,64% στα 0,831 ευρώ- με συναλλαγές 221 χιλ. μτχ- αποδόθηκε σε σενάρια (powergame) για ενδιαφέρον της Mytilineos. Δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω (ή διαψεύσω) τα σχετικά, ούτε και οι άνθρωποι μου στις εταιρείες γνώριζαν κάτι παραπάνω. Όμως, δεν μπορώ παρά να θεωρήσω εύλογα (ή λογικοφανή) σενάρια που κυκλοφορούν για τον “τάδε” και τον “δείνα” μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, την ανατροπή ισορροπιών με mega διαγωνισμούς μπροστά ή σε “ωρίμανση” λ.χ. “Αττική Οδός”, τα υπέρβαρα κόστη υλικών-κατασκευής, το cash των “παραχωρήσεων”. Το παιχνίδι- είτε ισχύει, είτε όχι, το σενάριο- άνοιξε για τα καλά και η αγορά θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις και ανατροπές.
*Άνθρωπος της στήλης, που είχε παρευρεθεί στο συνέδριο “Real Estate 2023” (την προηγούμενη εβδομάδα) μου μετάφερε το εξής αμίμητο: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης (του Υπερταμείου) “κάρφωσε” τον Παναγιώτη Μπαλωμένο (της ΕΤΑΔ) λέγοντας του, πως από τα 500 ακίνητα που τέθηκαν στο (αρχικό) στάδιο αξιοποίησής τους, μόλις 9 “καθάρισαν” από εκκρεμότητες. Ούτε στα 5aSec της γειτονιάς μου τόσο “στεγνό καθάρισμα”. Dry Cleaning και δεν του τόχα του CEO του Υπερταμείου.
*Και μιας ο λόγος για συνέδρια, σήμερα το απόγευμα το 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Ινδίας (στο Wyndham). Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας Ελλάδας-Ινδίας. Κρατάω: σε συνεργασία με το PHDCCI, το αρχαιότερο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ινδίας (ιδρύθηκε το 1905, αριθμεί 150.000 ενεργά μέλη). Γνωστή η αδυναμία της DeA στα Ελληνικό-Ινδικά, όπως και της απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης των 2 χωρών. Θα παρευρεθώ.