Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠληθωρισμός…. Die Hard

Πληθωρισμός…. Die Hard

Διάλεξε την ημέρα και το υπουργείο Οικονομικών να κόψει την επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Όχι ότι θα έσπευδε το καταναλωτικό κοινό να γεμίσει από τώρα τις δεξαμενές πετρελαίου για την επόμενη χρονιά –πολύ και πυκνός ο χρόνος μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο- αλλά σίγουρα η συγκυρία δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Οι αγορές θα μετρήσουν σήμερα τον αντίκτυπο από την απόφαση του OPEC + να περιορίσει αναπάντεχα την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια και το σενάριο να αρχίσουμε να καταγράφουμε ανατιμήσεις σε όλα τα πετρελαιοειδή λίγες ημέρες πριν από την μεγάλη έξοδο για το Πάσχα είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί. Μια τέτοια εξέλιξη, θα έρθει να προστεθεί στον αυξημένο «δομικό πληθωρισμό» της Ελλάδας, ο οποίος έχει ξεπεράσει για τα καλά την μεταβολή του γενικού δείκτη και θα αποδείξει περίτρανα ότι ο πληθωρισμός είναι… πολύ σκληρός για να πεθάνει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Η κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης σημαίνει +15 λεπτά στην τιμή του λίτρου από σήμερα κιόλας. Πιθανή αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θα περάσει στην τιμή της αμόλυβδης, η οποία είναι ήδη σε ανοδική τροχιά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκτός του ότι η τιμή του βαρελιού ξεκινά την εβδομάδα από τα 80 δολάρια το βαρέλι (ήταν στα 70 στο τέλος του 2022) έχουμε ήδη καταγράψει και μεγάλη άνοδο στο Plats μεσογείου γεγονός που δικαιολογεί την μεγάλη αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης η οποία έχει επανέλθει πάνω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο.

Και δεν είναι μόνο τα καύσιμα. Και δεν είναι μόνο τα τρόφιμα τα οποία συνεχώς ακριβαίνουν. Είναι και ο δομικός πληθωρισμός –δηλαδή το καλάθι των προϊόντων που περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από καύσιμα τρόφιμα και ποτά- το οποίο πλέον τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον γενικό δείκτη τιμών δημιουργώντας έντονο προβληματισμό. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ