don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Κατοχυρώσεις στην Wall, ξένα κεφάλαια στο ΧΑΑ, η απάντηση της ΕΕ στις επιδοτήσεις Μπάιντεν, το… παράθυρο της Fitch, εισροές-εκροές, στο μυαλό Holterman-Βαρδινογιάννη, τσάρκα στο Barolo και οι δύο μεταγραφές

*Περισσότερο σε profit taking παρέπεμπε η χθεσινή διόρθωση στην Wall Street. Το ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β έχει προεξοφληθεί και αφομοιωθεί από τους επενδυτές. Την απάντηση την δίνει ο υπεύθυνος επενδύσεων της SG Kleinwort Hambros Bank κάνοντας λόγο για κατοχύρωση κερδών μετά από έναν εκπληκτικό Ιανουάριο. Στις 4.017,77 με απώλειες 1,30% ο S&P500 στην χθεσινή συνεδρίαση αλλά με θετική μεταβολή 4,64% τον Ιανουάριο. Στις 15.126 ο DAX με άνοδο 8,64%, στις 7.784,87 ο FTSE100 με 4,47% από την αρχή του έτους. Στο ΧΑ: ο ΓΔ στις 1.024,75 με 10,21% , ο ΔΤΡ στις 759,56 με 18,58% και ο FTSE25 στις 2.484,53 με 10,35% στο ίδιο διάστημα. Τρίτο σε απόδοση- από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- το ΧΑ τον Ιανουάριο, μήνας με πλήρη επιβεβαίωση του January Effect.

*Τα έγραφε προ ημερών ο Απόστολος Σκουμπούρης για δυνατό January Effect με τζίρους και προσδοκίες. Αξία συναλλαγών στα 90,1 εκατ. σταθερά πάνω από τα 90 εκατ. (κατά μέσο όρο) προς τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ισχυρή ένδειξη εισροής ξένων κεφαλαίων.

*Απάντηση στις επιδοτήσεις Μπάιντεν ετοιμάζει η ΕΕ, προκειμένου να αναστρέψει το κύμα φυγής επιχειρήσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. Αύριο ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομίας θα δώσει στη δημοσιότητα ένα πρώτο σχέδιο για την υποστήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της Ευρώπης. Ο Πάολο Τζεντιλόνι ήταν σαφής στην FAZ: πως χρειαζόμαστε νέο χρήμα και γρήγορα. Το Βερολίνο αντιδρά- ως συνήθως- αλλά τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου για την γερμανική οικονομία δεν είναι και τα καλύτερα, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στην Γερμανία παραμένουν… Επιπρόσθετα, είναι ασφυκτικές οι πιέσεις από Παρίσι και Ρώμη κυρίως, καθώς γαλλικές και ιταλικές βιομηχανίες πλήττονται από τον ανταγωνισμό των συμμάχων ΗΠΑ. Ο Γερμανός υπ.Οικ ήταν αρνητικός στον Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά αργά ή γρήγορα θα πει το “Ja” γιατί πολύ απλά, αλλιώς δεν βγαίνει.

*Για 50 μ.β αύξηση πηγαίνει μεθαύριο η ΕΚΤ, να δούμε που θα σταματήσει η Κριστίν.

*Αξιοποιεί η Αθήνα το “παράθυρο” που άνοιξε η Fitch. H Alpha Bank βγαίνει στις αγορές για Additional Tier 1, με στόχο την άντληση 300 εκατ. Mandate δόθηκε σε JP Morgan, Citi, BofA Securities, Barclays. Θυμίζω, πως την επομένη της “εξόδου” του ΟΔΔΗΧ, ακολούθησε η Eurobank με preferred bond, αντλώντας 500 εκατ. μετά από υπέρ προσφορά 1,2 δισ. Δεν αποκλείεται και η Alpha Bank να “σηκώσει” τελικά 350 ή και 400 εκατ. Και μιας ο λόγος για την Fitch, όπως σημείωνε χθες η DeA διευκολύνεται ο ΟΔΔΗΧ να (ξανά)βγει στις αγορές μέσα-τέλη Μαρτίου, δηλαδή πριν τις εκλογές (με την υπόθεση πως θα διεξαχθούν στις 2 ή στις 9 ή… Απριλίου).

*Εμφανίστηκε άλλος ισχυρός πωλητής στον ΟΤΕ, μετά την 2ήμερη ανάπαυλα. Αυξημένες συναλλαγές, 2 πακέτα για 80.000 τμχ στα 15 ευρώ (12.03′) και για 50.000 τμχ στα 15,02 ευρώ (14.53′).

*Αντιθέτως συνεχίστηκαν για ακόμη μία-πολλοστή- συνεδρίαση οι εισροές στη μετοχή της Mytilineos. Με νέα άνοδο 2,94% στα 24,50 ευρώ και συναλλαγές 426.000 τμχ. Αποτίμηση στα 3,50 δισ. ολοταχώς για Λονδίνο, ολοταχώς για FTSE100.

*Στο μυαλό των Holterman-Βαρδινογιάννη. Στο σχήμα Wade Adams (70%)-Δημήτρη Κούτρα (30%) απ’ ευθείας η περίοδος τριών εβδομάδων για οικονομικό-νομικό έλεγχο μίας προσυμφωνημένης συνεργασίας. Πολύ σωστά έγραφε χθες το DarkRoom(newmoney) πως οι δύο μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήθελαν να πουλήσουν μεν την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αλλά με σύμφωνο που θα διασφαλίζει την απόλυτη συνεργασία (και κατά προτεραιότητα) σε ότι αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι projects των δύο, δηλαδή Reggeborg/ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Βαρδινογιάννης. Κοινό μυστικό πως ο Ολλανδός δεν ήθελε και πολλά πολλά με τους Εξάρχου-Καϋμενάκη-Μπάκο, λόγω της πρότερης σύγκρουσης τους στα διοικητικά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η στήλη ήταν σαφής όσον αφορά στον ένα από τους τρεις κλάδους, που έχει στραφεί ο Hendrickus και δεν είναι άλλος από το banking. Σε πρώτη φάση το ποσοστό στην Alpha Bank θα φτάσει έως το 9,99% του μ.κ (για λόγους, που σχετίζονται και με τον SSM). Ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον του για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το έχει εκφράσει κατ’ ιδίαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συμφωνία για την πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εξασθενεί την θέση των ΕΛΛΑΚΤΩΡ-AVAX όσον αφορά στη διεκδίκηση της “Αττικής Οδού”; Προφανώς και ναι, όπερ σημαίνει πως άλλα σχήματα θεωρούνται επικρατέστερα. Κρατώ μία επιφύλαξη για την πρόταξη των Κοπελούζου-Macquarie. Θα έχει πολλές φάσεις ο διαγωνισμός και περισσότερες ανατροπές. Ούτως ή άλλως για μετά τις εκλογές και μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης…

*Μου έλεγε χθες βράδυ γνωστός, πως εάν η ΝΔ λάβει λιγότερο από 34% την πρώτη Κυριακή θα αρχίσουν να παίζουν σενάρια για συγκυβέρνηση. Δηλαδή σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα είναι διαφορετικές οι ισορροπίες σε projects λ.χ. για την “Αττική Οδό”. Στο Barolo, που βρέθηκα χθες βράδυ ακούστηκαν τα πιο απίθανα σενάρια. Θα διασταυρώσω 2-3 που μου φάνηκαν πιο λογικοφανή και θα τα πούμε στη συνέχεια.

*Για παράδειγμα βγήκε χθες η είδηση πως BofA και Morgan Stanley θα “τρέξουν” τη διαδικασία για την εισαγωγή+διάθεση του 20%+10% του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Συνδιαχειριστής του βιβλίου προσφορών και χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Deutsche Bank. Μέχρις εδώ καλά. Πότε αναμένεται, όμως να πραγματοποιηθεί το ΙΡΟ, σύμφωνα με το Bloomberg στο δεύτερο εξάμηνο. ΟΚ, γιατί ορισμένοι έλεγαν για Μάρτιο-Απρίλιο, μεταξύ αυτών και ο ceo της ΕΧΑΕ, Ιωάννης/Γιάννος Κοντόπουλος.

*Α! και μία πληροφορία/προειδοποίηση: ας προσέχουν λίγο εκεί στην Λεωφ. Αθηνών, μην τους… πάρουν το μαγαζί.

*Το “πράσινο φως” της Διυπουργικής για το FSRU της “Διώρυγα Gas” έφερε νέους επενδυτές στην μετοχή της Motor Oil, στα 22,68 ευρώ. Αποτίμηση 2,51 δισ. ουδεμία ανησυχία όσον αφορά στην (επαν)είσοδο στον MSCI Greece.

*Στελέχη, που παλαιότερα εργάζονταν στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την “Αττική Οδό”, έχουν περάσει στην πλευρά της Macquarie.

*Μία στροφή προς την πληροφορική θα την είδατε χθες. Σε ρυθμό ανάπτυξης 20% στοχεύει η Profile, στα 30 εκατ. ανεβάζει η διοίκηση τον πήχη για τον κύκλο εργασιών. Άλμα 7,47% στα 3,095 ευρώ για τη μετοχή. Έγινε και ένα πακέτο για 64.620 τμχ της Entersoft στα 3,90 ευρώ.

*Για την AVAX η DeA ήταν εξ’ αρχής ξεκάθαρη: η διαδικασία “πακεταρίσματος” θα πάρει τον χρόνο της, τουλάχιστον για το 2023. Είδα, πως κάποιοι επίσπευσαν λες και μιλήσαμε για “αύριο”, με μέτρο…  

*Δύο μεταγραφές από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα-με διαφορά λίγων 24ωρων- δεν θα το έλεγες και σύνηθες παλιότερα. Όντως συζητήθηκε η τοποθέτηση του Γιώργου Σπηλιόπουλου στον ΟΑΣΑ και του Γρηγόρη Σκλήκα στα ΕΛΤΑ. Αμφότεροι οι οργανισμοί υπάγονται στο Υπερταμείο και αυτό έχει τη σημασία του. Ειδικότερα στην περίπτωση των ΕΛΤΑ, εάν και εφ’ όσον, εξυγιανθούν. Θυμίζω, πως η Eurobank το διατηρεί το ποσοστό της.

*Έτος ορόσημο το 2023 για την Πειραιώς. Αναλυτική παρουσίαση του Χρήστου Μεγάλου για επιτόκια, μέρισμα, επενδυτική βαθμίδα, MREL και TLTRO. Και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το 2023.

*Αργεί ακόμη η 23η Φεβρουαρίου, που η διοίκηση του ΟΤΕ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 2022. Ενδιαφέρον- μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά- θα έχει η ενημέρωση που θα κάνει ο Μιχάλης Τσαμάζ και το team του για φλέγοντα ζητήματα: από τον επιθετικό ανταγωνισμό λ.χ. της νέας Nova-Wind μέχρι τις προθέσεις του βασικού μετόχου- Deutsche Telekom-. Αυτό, γιατί η χρηματιστηριακή συμπεριφορά έχει παραξενέψει (δυσάρεστα) πολλούς. Από τα τέλη Νοεμβρίου είχε να “γράψει” το 15άρι μπροστά και τώρα που το “έπιασε” βγήκαν (χθες) πωλήσεις.

*Μας το έστειλε αναγνώστης, το μεταφέρω ως έχει: την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε το squeeze out για τους short στη TSLA με αποτέλεσμα να βρεθεί στο +11% στα 177,88$. Αξίζει να αναφέρουμε ότι: “Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 7,2 εκατομμύρια συμβόλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe Global Markets, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 5,2 εκ. συμβολαίων που είχε γίνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 13% όλων των συναλλαγών σε options.

*Τα δικαιώματα προαίρεσης Tesla διαπραγματεύονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία της CBOE που επικαλείται η Wall Street Journal. Σχεδόν 3 εκατομμύρια συμβόλαια σε οptions Tesla διαπραγματεύονται καθημερινά, από 1,5 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 7% όλων των συναλλαγών. Το “παράδοξο” είναι ότι η ποιο δημοφιλής συναλλαγή option, είναι η αύξηση της μετοχής κατά 394% εντός 12 μηνών”.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask