don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα επιτόκια σε Ευρώπη και Αμερική, το μήνυμα Fitch, ο 4ψηφιος δείκτης, ο Κύπριος Τσέντας, η επιστροφή του Ιβάν, η AEGEAN στην Μ. Ανατολή, η… ελκυστική συμφωνία Cenergy-Chevron και η επόμενη κίνηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

*Στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων προεξοφλείται πως θα κινηθούν Fed, ECB αυτή την εβδομάδα. Όμως, με τον πληθωρισμό να διαγράφει σταθερά πτωτική πορεία τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ (7,1% τον Δεκέμβριο), όσο και για την Ευρωπαϊκή (9,2%), η συζήτηση για τα επόμενα βήματα έχει ανοίξει σε Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη. Πιο προχωρημένη είναι στην Fed, που ξεκίνησε 4 μήνες νωρίτερα από την ECB την αύξηση των επιτοκίων, με το δ.σ να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης-ήδη από τον Δεκέμβριο- σε 50 μ.β με πιθανότερο ενδεχόμενο η νέα αύξηση μεθαύριο, Τετάρτη, να περιοριστεί στις 25 μ.β. Στην αγορά εκτιμούν πως η Fed θα μπορούσε να βάλει τέλος στις αυξήσεις τον Μάρτιο, με μία τελευταία κατά 25 μ.β. Κυρίως αυτές οι προσδοκίες είναι που οδήγησαν στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και των αγορών ομολόγων.

*Στα υπόψη: το 2023 είναι η πρώτη χρονιά που “λήγει” ποσοστό εταιρικού χρέους μεγαλύτερου του 50%, με τι επιτόκια θα γίνει η (από)πληρωμή του, η (ανά) χρηματοδότηση του; Πάντως όχι με τα “εφιαλτικά” που… ορέγονται τα “γεράκια” του Βερολίνου και του Άμστερνταμ. Και ενώ σε Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτη λίγο ως πολύ γνωρίζουν πως θα ενεργήσουν, στο Λονδίνο με νέα κυβερνητική κρίση να ξεσπάει το ερώτημα είναι, τι στάση θα τηρήσει η ΒοΕ.

*Μέσα στην εβδομάδα (και τις επόμενες, που ακολουθούν) πόσο θα οξυνθεί η αντιπαράθεση των συμμάχων ΗΠΑ-Ευρώπης, με τον Μπάιντεν να πυροδοτεί έναν οικονομικό/εμπορικό “πόλεμο”. Πως θα απαντήσουν οι Βρυξέλλες στον όλο και επιθετικότερο ανταγωνισμό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Μήπως είναι ώρα η Αθήνα (και οι άλλοι Νότιοι) να θέσουν-εκ νέου- το ζήτημα για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου (για την στήριξη της πράσινης μετάβασης)… Σχεδόν στο σύνολο της η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιέζει για υποστήριξη από την Κομισιόν. Εξαίρεση-ως συνήθως- η Γερμανία που προσβλέπει ότι χάρη στη δημοσιονομική της ευρωστία μπορεί να βγει κερδισμένη, ως συνήθως σε βάρος της πλειονότητας των μελών της Ευρωζώνης.

*Έκανε, τελικά, τη μίνι έκπληξη η Fitch αναβαθμίζοντας κατά μία κλίμακα την ελληνική οικονομία, σε ΒΒ+. Προφανώς και είναι ένα δώρο προς την κυβέρνηση, πλην όμως ο οίκος αξιολόγησης είναι σαφής όταν σημειώνει, πως όποια κυβέρνηση και να δημιουργηθεί δεν προβλέπει ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική. “Ακόμη και με άλλη κυβέρνηση…”, είναι η ακριβής διατύπωση (για όποιον έκανε τον κόπο…) έμμεσα “κλείνοντας το μάτι” και προς τον συστημικό ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας την… ευθυγράμμιση του με την πολιτική των αγορών. “Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν σταθεροποιηθεί τόσο επί της κυβερνώσας κεντροδεξιάς ΝΔ, όσο και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ…”. Εκτιμώ πως στα επιτελεία και των 2 κομμάτων εξουσίας λαμβάνουν τα μηνύματα και τα ερμηνεύουν όπως δει.

*Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που δίνεται στην κυβέρνηση με το ΟΚ της Fitch σχετίζεται με τη δυνατότητα του ΟΔΔΗΧ να ξανά βγει στις αγορές πριν την πρώτη κάλπη. Κάποια στιγμή, στα μέσα Μαρτίου με στόχο 2 δισ. ανεβάζοντας έτσι τα διαθέσιμα πάνω από τα 40 δισ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα 700 εκατ. που “βλέπει” ως δημοσιονομικό χώρο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα μπορούσε να είναι διπλάσιος. Πρακτικά περισσότερες παροχές από το οικονομικό επιτελείο, στοχευμένες σε πληθυσμιακές ομάδες, που πλήττονται περισσότερο. Ακριβώς επειδή δεν είναι πρόβλημα… γραμματοσειράς, όπως εύστοχα προειδοποιεί ο Νίκος Ελευθερόγλου…

*Με 4ψηφιο Γενικό Δείκτη η σημερινή και η αυριανή, οι 2 τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Αναλυτικά στο Weekender της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής, του Μάνου Χατζηδάκη και του team του. Με μία σημαντική εξέλιξη, μέσα στο ΣΚ, η αρχή της εβδομάδας. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη αλλά η σπουδή της δημιουργεί κλίμα. Ο λόγος για την επισημοποίηση της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την Wade Adams-Δημήτρη Κούτρα, για την πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Το ότι η Reggeborgh είχε αποφασίσει να απεμπλακεί από το καθαρά κατασκευαστικό, ήταν γνωστό, ζητούμενη ωστόσο θεωρείτο η διασφάλιση της συνεργασίας για την υλοποίηση των projects που θα “τρέξει” η REDS (σε Cambas Project, Γούρνες, Άλιμος). Για αυτό και η πλευρά Βαρδινογιάννη- ως μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ- “έδειξε” προς την πλευρά του Κύπρου Τσέντα. Άλλωστε ο Κύπριος επιχειρηματίας έψαχνε τρόπο εισόδου στην ελληνική αγορά, θυμίζω πως είχε κάνει κρούση στην προηγούμενη διοίκηση της Intrakat να αγοράσει τον ενεργειακό τομέα, ενώ με την-τότε- Intrakat είχε διεκδικήσει έργα στο Ελληνικό. Από τότε κρατά η επαφή Δημήτρη Κούτρα με Κύπρο Τσέντα για να φτάσουν σήμερα να διεκδικήσουν την ΑΚΤΩΡ. Η κατασκευαστική έχει ανεκτέλεστο 2,7 δισ. με “ζεστό χρήμα” και με έναν Κούτρα να θέλει να αποδείξει προς κάθε κατεύθυνση… έχουν να γίνουν ντέρμπι στον κλάδο. Ο ίδιος πάντως δεν ξεχνά τις άκρως απαξιωτικές, υποτιμητικές κουβέντες (και δημοσιεύματα) ακόμη και ανθρώπων οι οποίοι ωφελήθηκαν επί των ημερών της παντοδυναμίας του. Θα έχει ενδιαφέρον και από αυτή την πλευρά. Κλάδος, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να αποκτά επιπλέον σημαντικά κεφάλαια, όπου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος βλέποντας μπροστά, προχωρά σε αυτονόμηση του τμήματος Παραχωρήσεων, όπου η πλευρά Κοπελούζου μπαίνει πολύ δυνατά με Macquarie, όπου είναι κοινό μυστικό πως ο Χρήστος Ιωάννου έχει δεχτεί κρούσεις για την AVAX κ.λ.π. Διεργασίες, εξελίξεις που προοιωνίζονται ανατροπές επί ανατροπών. Από τον διαγωνισμό για την “Αττική Οδό” μέχρι το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και τα ενεργειακά. Για την “Αττική Οδό” η DeA από την πρώτη στιγμή είχε θεωρήσει ότι σε προεκλογική περίοδο ούτε μία στο εκατομμύριο… Μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τα ουσιώδη. Για το “Βενιζέλος” πολύ δύσκολα πριν τον Μάιο-Ιούνιο.

*Κέρδισε χρόνο, διαπραγματεύτηκε και επιστρέφει. Ο λόγος για τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δηλώνει ξανά “παρών” και στον ΟΛΘ και στα Μέσα (ΟΡΕΝ κ.α.) και στον ΠΑΟΚ. Ο τελευταίος “καίει” ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχει απώλειες (κυρίως) προς τα δεξιότερα της ΝΔ. Άλλωστε η κυβέρνηση “έβαλε πλάτη” για να ατονήσουν οι πιέσεις της Πρεσβείας, στο να μη συμπεριληφθεί στους περιβόητους καταλόγους κ.λ.π, κ.λ.π. Εκλογές έρχονται και ένα δυνατός Σαββίδης στα Βόρεια, στη Μακεδονία είναι χρήσιμος στη ΝΔ.

*Μετά το “πράσινο φως” της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων στο project της “Διώρυγα Gas” για το έργο κατασκευής της Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου” η χώρα θα αποκτήσει ακόμη έναν σταθμό FSRU. Προϋπολογισμού 340 εκατ. αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού Φυσικού Αερίου, που θα διασυνδέεται-μέσω χερσαίου αγωγού- με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.

*Για την βαρύτητα που δίνει η AEGEAN στις αγορές του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, σας τα προλάβαμε μία μέρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Μέσα Μαρτίου η εκκίνηση της περιόδου, τρεις νέοι προορισμοί από Ελλάδα προς Ισραήλ, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Χανιά, προς/από το Μπεν Γκουριόν/Τελ Αβίβ. Επίσης, εποχικές ναυλωμένες από Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο. Η κίνηση από το Ισραήλ ξεπέρασε-μέσα Νοεμβρίου- κάθε προηγούμενο (500 χιλ. επιβάτες) καταγράφοντας την τρίτη ισχυρότερη ανάπτυξη (από τις διεθνείς αγορές). Σαουδική Αραβία προστίθεται και τρίτος προορισμός (Νταμάμ), ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και νέοι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο εσωτερικό, η εταιρεία προσθέτει-από 2 Φεβρουαρίου- επιπλέον 2 δρομολόγια από το “Μέγας Αλέξανδρος”/Καβάλα προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων η μετοχή, με άνοδο 2,23% στα 6,43 ευρώ. Ένα από τα “πουλέν” της στήλης, με τη μέχρι τώρα απόδοση της να την δικαιώνει απόλυτα. Στο 21,55% από την αρχή του έτους. 

*Την προσοχή των ξένων funds προσέλκυσε η συμφωνία Cenergy Holdings-Chevron, με αποτέλεσμα στις τελευταίες συνεδριάσεις να γίνουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων. Ενδεικτικά την Παρασκευή η μετοχή της Viohalco “έτρεξε” ένα 5,02% στα 4,60 ευρώ. Η “Σωληνουργεία Κορίνθου” (κλάδος σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings) επελέγη από την Chevron Mediterranean Ltd για την κατασκευή-προμήθεια περίπου 155 χλμ αγωγού σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (SAWL) για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar, στη ΝΑ Μεσόγειο. Η συνδρομή του ομίλου είναι στρατηγική στην περιοχή, καθώς έχει αναλάβει/φέρει εις πέρας συμβόλαια για projects όπως Karish της Energean, Leviathan της Chevron, Ashdod-Ashkelon της INGL. Για τη μετοχή της Cenergy Holdings θυμίζω τον στόχο 4,30 ευρώ που έχει θέσει η Ambrosia Capital. Με άνοδο 3,95% στα 3,68 ευρώ η μετοχή.

*Πρώην Καμπάς-νυν REDS: η επιστροφή των “κόκκινων”, θα παιχτεί στα τερματικά των χρηματιστηριακών λίγο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Wade Adams. For collectors only, και όχι για βιαστικούς. Όλο το real estate portfolio της Reggeborgh, κάτι σαν μία μικρή… Lamda. Μεταξύ μας, περισσότερη εμπιστοσύνη μου εμπνέει ο Hendrickus. Cambas project, αξιοποίηση περιοχής Γουρνών/Ηράκλειο, Μαρίνα Αλίμου.

*Η παρουσίαση της “Ευρωσύμβουλοι” σε αναλυτές/αντικριστές της Optima Bank, μπορεί να επισπεύδει εξελίξεις;

*Εν τέλει και ο ΑΔΜΗΕ ήθελε την Eurobank Securities. Στα 1,95 ευρώ με 9,43% σε μία εβδομάδα.

*Θα κλείσω με την ανάδειξη μίας λεπτομέρειας που “φωτογραφίζει” την επόμενη κίνηση που σχεδιάζει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (για την πώληση της ΑΚΤΩΡ) αναφέρεται ρητά, πως: …εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων… κρατάω τον πληθυντικό των επιλογών και των περιουσιακών στοιχείων. Ενώ έχει πουλήσει-ήδη- το 75% των ΑΠΕ στην πλευρά Βαρδινογιάννη και σύντομα θα πωλήσει την ΑΚΤΩΡ. Ερώτημα φίλου της στήλης, εάν οι άριστες σχέσεις Holterman-Βαρδινογιάννη δεδομένου του στρατηγικού στόχου του Ολλανδού να αποκτήσει θέση στο εγχώριο banking, θα τον φέρουν κοντά στην Optima Bank, όταν η τράπεζα εκκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο δεύτερο εξάμηνο;   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask