*Καλή Εβδομάδα, με αργία σήμερα στην Wall Street (Martin Luther King Jr Day), η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά λογικά θα πραγματοποιηθεί με περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και συμμετοχή. Όμως, από αύριο συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2022 για τους αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς. Σειρά έχει η Goldman Sachs- σε συνέχεια των JPMC, BofA, Citigroup, Wells Fargo κ.α.- με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο προσκήνιο για ακόμη μία εβδομάδα.
*Ωστόσο, οι εξελίξεις “τρέχουν” τόσο εκτός, όσο εντός συνόρων. Εκτός, ειδικότερα στις Βρυξέλλες όπου με το Qatargate να ρίχνει βαριές σκιές πάνω από το Ευρωκοινοβούλιο, έρχεται η ανακίνηση της υπόθεσης Pfizergate, με την Επιτροπή να καλεί σε ακρόαση την Φον ντερ Λάιεν για τις συμβάσεις για τα εμβόλια (κατά της Covid). Και επαναφορά του αιτήματος για κυρώσεις σε Pfizer και Αλμπερτ Μπουρλά, γιατί αρνήθηκε ( ! ) να καταθέσει στην Επιτροπή. Υπεράνω των νόμων της ΕΕ ο “Θεσσαλονικιός”, τι λες… και ξανά στο στόχαστρο ο σύζυγος της Επιτρόπου (υπόθεση Orgenesis). Μας τα πρόλαβε βράδυ Παρασκευής ο άνθρωπος μας από τις Βρυξέλλες, σας τα είχαμε αναλυτικά-εκτάκτως- από νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
*Επίσης, από τα ζητήματα που συζητώνται και στις Βρυξέλλες (έχουν συζητηθεί ήδη στην Φρανκφούρτη) και αφορούν στο ενδεχόμενο μίας “τρίτης Κυριακής” στην εκλογική αναμέτρηση που ακολουθεί (και) στην χώρα μας. Η DeA αποκάλυψε τα σχετικά από το Σάββατο. Είδα και διάβασα με προσοχή για την “πρώτη κάλπη και… φαρμακερή” του Νίκου Ελευθερόγλου. Από διαφορετικό σημείο (πολιτικής) αφετηρίας η προσέγγιση μας με αυτήν του Νίκου, πλην όμως ίδιος ο παρονομαστής. Κρατώ τα εξής, πως: δεν υπάρχει στην κοινωνία ούτε το κλίμα του 2015, αλλά ούτε και του 2019, όπως και το ότι: η εκλογική αναμέτρηση θα έχει πολύ… δηλητήριο. Αυτά είχαμε, εμείς εδώ στην DeA υπόψη μας- εδώ και καιρό τώρα- όταν θεωρούσαμε πολύ δύσκολο να “τρέξει” -επί της ουσίας- η απο-επένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, να προχωρήσουν-επί της ουσίας- διαγωνισμοί και προγράμματα που εξ’ ορισμού αντικρούονται επιχειρηματικά συμφέροντα, όπερ “Αττική Οδός”, εισαγωγή του 20% του μ.κ του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο ΧΑ και άλλα συναφή…
*Διάβασα την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο “Πρώτο Θέμα”, στάθηκα σε 3-4 σημεία, ενώ μου έκανε εντύπωση η κατηγορηματική αναφορά στο Ε.Κ Ελληνες (Κασιδιάρης). Αναζητείται τρόπος προκειμένου να μην συμμετάσχει στη διαδικασία. Μου εξήγησε “γαλάζιος” γνωστός-γνωστής πως με τους “Ελληνες” εντός Βουλής, η ΝΔ θα χρειαστεί ένα 38,5% για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, με εκτός ο πήχης χαμηλώνει στο 36,5%, εάν όντως έτσι έχει η κατάσταση ο Μητσοτάκης θα πρέπει να προσέξει την “δεξιά” πλευρά του- θα μπορούσε να ενισχυθεί λ.χ. η Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου-Κρανιδιώτη- όπου συμποσούται ένα διόλου ευκαταφρόνητο (συνολικά) 4%-6%. Στην ανάρτηση μας το Σάββατο η DeA έκλεινε με αναφορά στον Σταύρο Παπασταύρου: τον συγκολλητικό σύνδεσμο Αντώνη Σαμαρά με Κυριάκο Μητσοτάκη.
*Προς τι η εκτενής πολιτικολογία; πέραν του προφανούς μας αφορά και επιχειρηματικά, επενδυτικά για το τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα με τις ισορροπίες σε επιχειρηματικό επίπεδο και τις προσδοκίες (ευκαιρίες/παγίδες) σε επενδυτικό.
*Δύο ειδήσεις, εν πρώτοις άσχετες ( ; ) μεταξύ τους: η ΕΝΙ εντόπισε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοιχτά της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για την περιοχή Nargis και εκτείνεται σε 695 τετραγωνικά μίλια, ενώ σύμφωνα τον Κλαούντιο Ντεσκάλτσι- ceo της ΕΝΙ- η ανακάλυψη είναι σημαντική και συμπληρωματική των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του Ιταλικού ομίλου. Ξεκάθαρα ευνοείται (έμμεσα) η Αθήνα από τις όποιες εξελίξεις ισχυροποιούν την θέση του Καΐρου στην Ανατ. Μεσόγειο ενδυναμώνοντας παράλληλα τις σχέσεις λ.χ. με την Ρώμη. Και η δεύτερη: η ExxonMobil φέρεται να παρατείνει τις εργασίες του Sanco Swift της PGS στα Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης μέχρι τον Μάρτιο, ενώ Energean-Helleniq Energy ολοκλήρωσαν τις λήψεις σεισμικών δεδομένων στα τρία υπεράκτια οικόπεδα στο Ιόνιο.
*Πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου επαναδρομολογεί η Delta Airlines απευθείας από Νέα Υόρκη προς Αθήνα και μέχρι τέλος ακολουθούν American Airlines και United. Η DeA παρακολουθεί προσεκτικά (και μεταφέρει) οτιδήποτε σχετίζεται με τον “αμερικανικό παράγοντα”, με τον τουρισμό να αποτελεί έναν από τους δείκτες-σηματωρούς.
*Πέρασαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά και στην πλατεία Συντάγματος ξανά ξέθαψαν το “τομαχόουκ”. Μπορεί στην πρώτη συνάντηση Χρήστου Σταϊκούρα-τραπεζιτών να επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο ακολούθησε η πρόθεση του υπ. Ανάπτυξης να περάσει διάταξη που θα προβλέπει αποζημίωση της τράπεζας στον πελάτη που πέφτει θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Για να δούμε τι κλίμα θα επικρατήσει στην επόμενη συνάντηση του υπ. Οικονομικών με τους τραπεζίτες από την στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε την… πάσα. Σε προεκλογική περίοδο η χώρα και ανάλογες κινήσεις (ακόμη και εκδήλωση προθέσεων) έχει “μετρηθεί” πως κάνει γκελ ευνοϊκά για τους πολιτικούς.
*Μου έλεγε επιχειρηματίας του κλάδου αυτοκινήτου πως ο χρόνος αναμονής (για παραγγελία καινούργιου Ι.Χ) μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τον χρόνο, και ότι χάρη στην “τρέλα” των Ελλήνων για αυτοκίνητα έχουν ξεstockάρει οι μεγάλες εταιρείες. Μήπως να έχει έρθει η ώρα να ξανά δούμε την Autohellas, με ρώτησε. Στα 10,30 ευρώ η μετοχή, με αρνητική απόδοση (0,58%) στις πρώτες εννέα συνεδριάσεις του 2023-δλδ κόντρα στην θετική της αγοράς- και με αποτίμηση στα 500,8 εκατ. …και δεν την ξανά βλέπουμε, του απάντησα.
*Καλό θα ήταν οι της κυβέρνησης που υπερθεματίζουν για την αύξηση των εξαγωγών- και δικαιολογημένα, καθώς υπερέβησαν τα 50 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου- να τις αντιπαραβάλλουν και με τις εισαγωγές. Άλμα στα 85 δισ. ( ! ) την ίδια περίοδο. Έλλειμμα, κύριοι… έλλειμμα.
*Στο μυαλό του Ολλανδού η DeA: Τράπεζες, ΑΠΕ και projects με στρατηγική συνεργασία/συμμετοχή οι προτεραιότητες της διοίκησης ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τράπεζες, καθώς διαβλέπει πως υπάρχουν περιθώρια υπεραπόδοσης (τόσο λειτουργικής όσο επενδυτικής), ΑΠΕ, επειδή η συνεργασία με τον όμιλο της Motor Oil είναι προς την κατεύθυνση των στρατηγικών συνεργασιών/συνεργειών με επιχειρηματικά ονόματα “αυξημένου βάρους” με ανοιχτό ενδεχόμενο και νέας, επόμενης συνεργασίας με ξένο όμιλο-εξειδικευμένο στις Ανανεώσιμες-, projects- όπως Cambas, Αττική Οδός με την έκβαση του διαγωνισμού να καθορίζει και το ενδεχόμενο πώλησης ή όχι της ΑΚΤΩΡ. H αποχώρηση (αιφνιδιαστική) του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από την θέση του ceo της ΑΚΤΩΡ είχε τροφοδοτήσει τη δημιουργία σεναρίων (ακριβώς επειδή υπήρχε διάσταση οπτικής/στρατηγικής με τον βασικό μέτοχο) έκτοτε πέρασε καιρός- τον αντικατέστησε ο επίσης γνώστης του κλάδου Γιώργος Συριανός (και πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ) για να κοπάσουν οι φήμες, μέχρι πρόσφατα. Θεωρώ δεδομένο, πως και στην περίπτωση της ΑΚΤΩΡ ισχύει ο κανόνας πως “όλα έχουν την τιμή τους”, πλην όμως κοινός τόπος είναι ότι οι κατασκευές δεν έχουν-πλέον- τα περιθώρια κέρδους που είχαν άλλοτε. Συνεπώς, όλα ανοιχτά… Πάντως το “άλμα” έως τα 2,02 ευρώ την Παρασκευή (με 4,40% και συναλλαγές 360 χιλ. τμχ ) σχετιζόταν με την επικείμενη νέα συνεπένδυση στις ΑΠΕ. Τιμές άνω των 2 ευρώ είχαν να καταγραφούν από το 2015 για τη μετοχή.
*Κυκλοφόρησε αρχικά σαν φήμη, όταν οι Γεράρδοι ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για δημόσια πρόταση και έξοδο της ΠΛΑΙΣΙΟ από το ΧΑ, πως συζητούσαν ήδη για στρατηγικού/μετοχικού χαρακτήρα συνεργασία. Στη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας κυκλοφόρησαν και ορισμένα “σκόρπια” ονόματα, που έγιναν πιο “συγκεκριμένα” με την ολοκλήρωση για να αναφερθώ στο πιο “σχετικό” που μπορεί να έχει βάση. Ο λόγος για ενδιαφέρον του Πάνου Γερμανού- ο όμιλος διαθέτει ήδη τα Media Markt, Public και SoftOne- χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί το ΣΚ. Εύλογο ερώτημα, εάν οι Γεράρδοι συζητούν τη διάθεση ενός ποσοστού λ.χ. του 20% αρχικά; ή περισσότερο; Το σίγουρο είναι, πως ενδιαφέρον και κρούσεις για το ΠΛΑΙΣΙΟ υπάρχουν. Τον ελληνικό… Δαυίδ, που έδιωξε τον γαλλικό… Γολιάθ (FNAC) από την εγχώρια αγορά την περίοδο της μνημονιακής κρίσης.
*Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω (ή όχι) την πληροφορία, πως μετά την συνάντηση του Timotheus Hoettges με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Φεβρουάριος 2022) ο επικεφαλής της Deutsche Telekom έφυγε από το Μαξίμου με την εντύπωση πως στον τομέα των “οπτικών ινών” ο ΟΤΕ θα εξακολουθούσε να παίζει μπάλα μόνος του. Αυτό όμως για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι (σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού) η διοίκηση (Μιχάλη Τσαμάζ) είναι ενοχλημένη από την είσοδο στο “γήπεδο” της ΔΕΗ μετά την Nova Wind. Στα 750 εκατ. το κόστος του σχετικού προγράμματος για την Επιχείρηση (τα 500 εκατ. θα τα καλύψουν χρηματοδοτικά Alpha Bank, Πειραιώς) αξιοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. “Τώρα ξεκινά ο… πόλεμος στα telecoms…”, ήταν το μήνυμα-προειδοποίηση, που είχε βγει από την ενημέρωση των ανθρώπων του ομίλου United Group, αρχές Σεπτεμβρίου 2022. Παρών στην εκδήλωση (στο Μουσείο Μπενάκη) άνθρωπος της DeA είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με την 3άδα (Victoriya Boklag, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο και Νίκο Σταθόπουλο) να μας μεταφέρει την αίσθηση και (έμπειρη) εκτίμησή του για να βγει-τότε- επιθετικά η στήλη ως προς τις επερχόμενες εξελίξεις. Θυμίζω, πως το πλάνο κάλυψης της Nova Wind (ανάπτυξη δικτύου 10 GW) αφορά (προοπτικά) 1,6 εκατ. συνδέσεις (για 4,5 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις). Για τη διοίκηση της ΔΕΗ ο στόχος είναι ανάπτυξη για περισσότερα από 3 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις. Και για ΔΕΗ ο λόγος, υψηλά ιστάμενη πηγή μας ενημέρωσε-χθες Κυριακή- πως το εγχείρημα για την Enel Romania το έχει αναλάβει μία πολύ κλειστή ομάδα 1 (Στάσσης)+4 ανθρώπων απολύτου εμπιστοσύνης με αυστηρό κώδικα εμπιστευτικότητας. Ο εν λόγω πάντως, μας έδωσε την αίσθηση πως η ΔΕΗ έχει το απόλυτο προβάδισμα. Ενδεχόμενο, που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά, με τη μετοχή στα 7,12 ευρώ, μετά από άνοδο 8,62% από την αρχή του έτους.
*Θεωρητικό ή ουσιαστικό το ενδιαφέρον της πλευράς Τσινάβου (ΚΡΙ-ΚΡΙ) για την απόκτηση των παγωτών “Δωδώνη” θα φανεί από την στιγμή, που θα κάνει πίσω η πλευρά των Φούρνων Βενέτη. Ο τελευταίος λένε, πως ενδιαφέρεται (συμμετείχε στην-άγονη-διαδικασία) αν και πρόσφατα η διοίκησή είχε παραδεχθεί για σοβαρά προβλήματα, ενώ κύκλοι στην αγορά είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν λόγο για ΠΩΛΕΙΤΑΙ των Φούρνων. Για αυτό- και πολλά άλλα- η DeA κρατά-γενικά- μικρό-πολύ μικρό καλάθι, σε μία περίοδο που η εμφάνιση-προβολή σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ανέξοδη.