don't even ask

don't even ask

spot_img

…κερδάει ο Βλαδίμηρος, η “αλεπού” ξαναχτύπησε στους Times του Λονδίνου, οι αμφίσημες εκτιμήσεις και ο πανδαμάτωρ πληθωρισμός, “μπάζει” η “πράσινη μετάβαση”, οι πολυθεσίτες της Πειραιώς και ο Jack, ο φιλόδοξος Γιάννος, από σήμερα η “Μπλε Κέδρος” και ο AVAX…τρέχει.

*Καλό ήταν το 3ήμερο, παρά τον άστατο καιρό. Ανάσες. Του Αγίου Πνεύματος και ο γγ του ΝΑΤΟ δεν λέει να “φωτιστεί”, μια χαρά τα λέει ο Νίκος Ελευθερόγλου. Και λίγα εδώ που τα λέμε. Αξιοθρήνητος ο Νορβηγός, αποθρασύνεται περισσότερο ο Σουλτάνος ο οποίος μας απειλεί πως θα πάθουμε ότι και οι παππούδες μας.Έχουν γνώση οι φύλακες.

*Ντερμπάκι στην Γαλλία, με Μακρόν-Μελανσόν να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τον δεύτερο γύρο. Άλλο ένα πρόβλημα για την ασθμαίνουσα Ευρώπη αν και ο πρώτος μάλλον θα πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

*Και νέα παρέμβαση Κίσσινγκερ, με συνέντευξη του στον Νήαλ Φέργκιουσον-συγγραφέα του βιβλίου: Κίσσινγκερ, ο ιδεολόγος. Στους Sunday Times η άκρως ενδιαφέρουσα, διδακτική συνέντευξη από τον μαιτρ της “Διπλωματίας” για όποιον θέλει στο πρωτότυπο thetimes.co.uk.

*Έσοδα 93 δισ.$ από ορυκτά καύσιμα τις πρώτες 100 ημέρες πολέμου, έβαλε ο Βλαδίμηρος στα “ταμεία” του. Ποιος είπαμε, πως κερδάει;  

*Οι ευρωπαϊκές αγορές “έδειξαν” χθες Δευτέρα τι έπεται. Αμφίσημες πάντως οι εκτιμήσεις των ισχυρών οίκων για την συνέχεια: ενδεικτική η διαφοροποίηση Morgan Stanley, που “βλέπει” διόρθωση vs JPMorgan που παραμένει bullish προτείνοντας την ανάληψη λελογισμένου κινδύνου. Ωστόσο ο VIX/CBOE στις 27,75 μονάδες, μάλλον την JPMC δικαιώνει. Μνήμες PIGS (χωρίς το δεύτερο Ι της Ιρλανδίας) “ξύπνησε” το sell off σε ομόλογα και μετοχές αγορών-χωρών του Νότου. Όμως, οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται πως αιτία της κρίσης ήταν το “σκάσιμο” της φούσκας της στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ. The Big Short και η “θυσία” της Lehman για να διασωθούν και “καθαρισθούν” τα άλλα μεγάλα σπίτια. Έτσι και τώρα, τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ προβληματίζουν τους insiders. Τι εννοώ, ο πληθωρισμός 8,6% που ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκάλεσε ρίγος σε όλους τους Κεντρικούς Τραπεζίτες, και όχι μόνο στην Fed. Βλέπετε, είχε καλλιεργηθεί ( ; ) η εκτίμηση, πως το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα κορυφώνονταν. Φευ!

*Και το λέω αυτό, γιατί ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί οι αυξήσεις στους μισθούς, οι ακόμη υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα-είδη διατροφής (που μπορεί να εκτροχιασθούν εάν δεν αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα, οι ελλείψεις στην διεθνή τροφοδοσία). Παράλληλα, το “καμπανάκι” από την εκροή 2 δισ$ από ETFs σε “καλάθια” ESG εταιρειών. Για πρώτη φορά, μετά από 3 συνεχόμενα χρόνια εισροών κεφαλαίων στην αγορά του Environmental-Social & Governance.

*“Μπάζει” επενδυτικά η “πράσινη μετάβαση” και όλο το σχετικό eco friendly αφήγημα;  Πως να μην, με τις τιμές στο πετρέλαιο στα ύψη, τη διύλιση στα καλύτερα της, εύλογα το 49% των (900) ερωτηθέντων της RBC Wealth Management αποφαίνεται ότι οι αποδόσεις είναι πάνω από τα ESG criteria. Έτσι είναι, καλό το green energy αλλά το… πράσινο του δολαρίου “λάμπει” περισσότερο. Είναι ο καπιταλισμός, συνεπενδύτορες.

*Στα δικά μας, μας έσωσε η χθεσινή αργία, αλλά από σήμερα τα “κεφάλια πάλι μέσα”. Εβδομάδα 4 συνεδριάσεων η τρέχουσα, με τριπλή λήξη στα Παράγωγα την Παρασκευή. Δεύτερο triple witching 2022 και-ήδη- 1.457 ΣΜΕ είναι “στημένα” 2,41% χαμηλότερα. “Βαρίδι” ο τραπεζικός, που εξακολουθεί να έχει δυσανάλογη βαρύτητα στάθμισης στην διαμόρφωση των δεικτών. Μήπως θα έπρεπε να το δει (και) αυτό το θεματάκι ο νέος διευθύνων σύμβουλος; Εδώ δεν βλέπει άλλα, θα μου πείτε, θα διανοηθούν στην ΕΧΑΕ να “πειράξουν” τις τράπεζες. Με τον πολυθεσίτη Γιώργο Χατζηνικολάου, πρόεδρο… πολλά ζητάτε. Εν τέλει, μήπως με τον Jack (Γεωργάνα) είμασταν καλύτερα; ρωτούσε γνωστός χρηματιστής-παλιός του ΣΜΕΧΑ- Άλλωστε ο Γ.Χ επί ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε, συμπλήρωσε… τι ήθελε να πει, θα σας γελάσω. Θα μου πείτε, τρέχουν και δεν φτάνουν στην ΕΧΑΕ μετά το “χώσιμο” από το The London & Amsterdam Trust Company. Εκ των βασικών μετόχων μειοψηφίας το fund προχώρησε σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών της ΕΧΑΕ, με συνέπεια την περαιτέρω διόρθωση έως τα χαμηλά των 3,42 ευρώ, την Παρασκευή. Να υποθέσω, πως δεν ενστερνίζονται τα φιλόδοξα σχέδια του Γιάννου Κοντόπουλου ή μήπως όχι;

*Σε νέο χαμηλό, στα 5,58 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ. Αγορά 145.000 ίδιων μετοχών στην τιμή των 5,6332 ευρώ. Εύλογο το ερώτημα γιατί τώρα, όταν η μετοχή διορθώνει 50% από τα υψηλά της. Να είναι η γ.σ της 29ης Ιουνίου- με κύρια θέματα τη μη διανομή μερίσματος και την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου- Η ανανέωση της θητείας του Γιώργου Στάσση, που λέμε εδώ και καιρό.

*Σήμερα στο ταμπλό οι μετοχές της “Μπλε Κέδρος”. Μία περιέργεια την έχω, θα κάνει ένα άτυπο mm το επενδυτικό της Optima; Έψαξα, το Σ.Κ να βρω οικονομικά στοιχεία της CocoMat -καθώς είναι ο μεγαλύτερος ενοικιαστής της ΑΕΕΑΠ- και ισολογισμό πέραν του 2019 δεν βρήκα. Μπορεί να μην κοίταξα καλά, να μου διέφυγε κάτι αν και νομίζω, πως όχι. Οπερ, μήπως θα έπρεπε να έχει πιο επικαιροποιημένη εικόνα η επενδυτική κοινότητα μιας και-πλέον- η ΑΕΕΑΠ των Ευμορφίδηδων είναι εισηγμένη. Λέω να ρωτήσω τις κυρίες της Κεφαλαιαγοράς, θα πρέπει να γνωρίζουν.   

*Έβαλαν 40 εκατ. στο ταμείο τους οι της AVAX, από την πώληση των ΑΠΕ της Volterra. Ο φίλος μου-στην AVAX- μου έλεγε, πως στο project του Ελληνικού “τρέχουν” με 1.000. Καλά πηγαίνουν οι εργασίες και στο μεγάλο έργο της Γραμμής 4-Μετρό (πρώτη φάση). Μάλιστα, μου έλεγε πως ο Χρήστος Ιωάννου ετοιμάζει και άλλη σημαντική συμφωνία στο “ξενοδοχειακό”

*Η απορρόφηση της YES από την “Αθήναιον” ήταν η πρώτη. “Βάζει πλάτη” και η Πειραιώς- χρηματοδότησε τις 4 δανειακές συμβάσεις- προχωρά το Santorini Image.

*Χωρίς το μέρισμα (11 ευρώ/μτχ) σήμερα η μετοχή της ΚΑΡΕΛΙΑ. Στα 270 ευρώ, με 392 τμχ την Παρασκευή.

*ΑΔΜΗΕ: ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα, αύριο Τετάρτη (απόγευμα).

*Quest: χωρίς το μέρισμα (0,15/μτχ) την Παρασκευή.

*Την ίδια μέρα- εκτός από το triple witching- και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, FTSE Russell και Stoxx, μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης στο WeekEnder της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask