don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η στροφή της Φρανκφούρτης, “…από τηγανίτα τίποτα”, το “έμφραγμα” λόγω Σαγκάης, η ΤΙΤΑΝ και η “νέα Intrakat”, ο Athenian Citizen… Πρέσβης και χαμός στα super market

*Στην γραμμή Follow the Money η στήλη: Εκροές 12,5 δισ$ καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τα funds αμερικανικών μετοχών. Η μεγαλύτερη “έξοδος” κεφαλαίων από τις αρχές Δεκεμβρίου 2021, με το US10Y στο υψηλότερο σημείο 3ετίας γεγονός, που πυροδότησε ρευστοποιήσεις στις λεγόμενες “μετοχές ανάπτυξης”.

*Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, με τον αμερικανικό οίκο να σημειώνει, ότι από τα 484 δισ. κ.μ φυσικού αερίου τα 149 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τροφοδοτήθηκαν από την αγορά της Ρωσίας. Συνεπώς, ο σχεδιασμός του REPowerEU πολύ δύσκολα θα συμβάλει στην αναπλήρωση σημαντικού μέρους του “ρωσικού αερίου”. Πρακτικά η Morgan Stanley “βλέπει” την σταδιακή απεξάρτηση της Ε.Ε με χρονικό ορίζοντα προς το 2030. Μια χαρά.

*Στα καθ’ ημάς μειονέκτημα-πλεονέκτημα το “μικρό μέγεθος” της οικονομίας (ΑΕΠ 185-190 δισ.) με εύλογο το ερώτημα (και διακύβευμα), εάν ένα ενδεχόμενο ισχυρό τουριστικό ρεύμα θα μπορούσε να εξουδετερώσει την ενεργειακή κρίση, όπως το θέτει ο Εμμ. Νότης.

*Με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη στο 6%, δύο φορές υψηλότερο απ’ ότι προβλεπόταν πριν, μόλις, δύο μήνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρούν την πολιτική τους για όλα τα ανοιχτά ζητήματα του 2022. Η στροφή της Φρανκφούρτης επιβεβαιώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση (της 14ης Απριλίου) και θα τεθεί επί τάπητος-με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων- στην επόμενη της 9ης Ιουνίου. Ενδιάμεσα (στις 18 Μαΐου) θα έχει γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων/στοιχείων Ιανουαρίου- Απριλίου που αφορούν στην ευστάθεια του κεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

*Η φθίνουσα πορεία της αγοραστικής δύναμης, εμφανής από τον Δεκέμβριο επιταχύνεται από μήνα σε μήνα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ρυθμισμένων υποχρεώσεων, δανείων που ήταν στο όριο των 90 ημερών ή όσων δυνητικά δημιουργούνται όσο εμβαθύνεται η κρίση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφθασε- τον Δεκέμβριο- το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα, το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 7% (ως αγοραστική δύναμη) σε ετήσια βάση. Τάση, που επιβαρύνονταν σταθερά το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου για να αρχίσει να…ξεφεύγει μετά την εισβολή της Ρωσίας (24/2).  Ήδη-σχεδόν- δύο μήνες μετά στοιχεία και ενδείξεις φορέων, όπως το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έρχονται να τεκμηριώσουν τις ανησυχίες που εκφράζει ανοιχτά η ΤτΕ.

*Η προσπάθεια του Γιάννου Κοντόπουλου (νέος διευθύνων της ΕΧΑΕ) να… πλοηγήσει την ποντοπόρο ναυτιλία είναι προς την σωστή κατεύθυνση- διαθέτει την υποδομή των εταιρικών ομολόγων Costamare, Capital Product Partners- πλην όμως ο σχεδιασμός για “διπλή διαπραγμάτευση” είναι τόσο παλιός που φθάνει επί θητείας Σπύρου Καπράλου (τέλη δεκαετίας 2000). Όπως επίσης οι σκέψεις για σύνδεση των ιδιωτικοποιήσεων με την επενδυτική/χρηματιστηριακή κοινότητα, με ενδεικτική αυτή για το ενδεχόμενο διάθεσης-μέσω ΧΑ- μετοχικού ποσοστού του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται πως ήταν το 2006 που ο-τότε- γενικός διευθυντής του αεροδρομίου Alfred van der Meer έβλεπε ότι το νωρίτερο το 2008 ο φορέας θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Σχεδιασμοί, προθέσεις επί προθέσεων και πανηγυρικοί επί πανηγυρικών από τους εκάστοτε αρμοδίους, υπεύθυνους, αλλά με τα αποτελέσματα όλων των κυβερνώντων να επιβεβαιώνει την προσφιλή παροιμία “όλο μέλι-μέλι και από τηγανίτα τίποτα…”.

*Τα ισχυρά κέρδη, που δημοσιεύτηκαν από την Intralot, τα ολοκληρωμένα συστήματα και υπηρεσίες λοταρίας είναι μία καλή ένδειξη της δύναμης της επιχείρησης.  ΕΔΩ: https://simplywall.st/stock…

*Με απευθείας πτήσεις σε στρατηγικούς προορισμούς εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για το μεγαλύτερο δίκτυο εσωτερικού και ισχυρές συμμαχίες, η αεροπορική της νέας εποχής συμβάλλει αποφασιστικά στην τουριστική κίνηση της χώρας και αυτό το καλοκαίρι. Απευθείας συνδέσεις με στρατηγικούς προορισμούς του εξωτερικού Στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες και τη Λάρνακα προστίθενται για το φετινό καλοκαίρι το Άμστερνταμ, η Λισσαβόνα, η Λυών, η Λιλ, η Μασσαλία και η Νάντ, η Κοπεγχάγη και το Μπιλούντ της Δανίας, η Βαρσοβία και οι πόλεις Gdansk, Poznan, Rzeszów και Wroclaw της Πολωνίας, το Ταλίν της Εσθονίας και η Τιμισοάρα της Ρουμανίας. skyexpress.com.

*Τι συμβαίνει στην Σαγκάη; για τα υγειονομικά-πανδημικά ούτε οι (δυτικοί) ειδικοί έχουν σαφή εικόνα. Ωστόσο είναι σαφέστατο το μπλοκάρισμα μέσα-έξω από το λιμάνι. Αρκεί μία ματιά στο marinetraffic.com (Shanghai Port) όπου το… έμφραγμα αποτυπώνεται εύγλωττα. Και μία στο project44.com, όπου καταγράφονται οι καθυστερήσεις στις (θαλάσσιες) μεταφορές. Ξανά θυμίζω, Σαγκάη το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, με το πρώτο… έμφραγμα να συμβάλει στην παρόξυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

*Πριν, σχεδόν, ένα χρόνο είχε αναφερθεί σε 2-3 Μέσα το ενδεχόμενο αυτόνομης/ξεχωριστής εισαγωγής της ΤΙΤΑΝ America στην Wall Street. Μάλιστα, με τη μετοχή της (εδώ) εισηγμένης ΤΙΤΑΝ στα 16,4 ευρώ ένα (δυνητικό) ΙΡΟ της θυγατρικής στις ΗΠΑ θα μπορούσε να πιάσει ακόμη και έως 3 δισ. (τότε τιμές). Εκτίμηση χρηματιστών, με γνώση του παρασκηνίου, πως ο όλος σχεδιασμός “κουμπώνει” και με την πρόθεση της διοίκησης Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου για γενναία επιστροφή κεφαλαίου. Σε 2 γ.σ θα ξεκαθαρίσουν πολλά. Έκτακτη γ.σ της ΤΙΤΑΝ Cement Int στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες και τακτική γ.σ στις 12 Μαΐου στην Κύπρο.

*Διαδικαστικές λεπτομέρειες μένουν για να κλείσει η συμφωνία Lamda Development- Bouygues/Intrakat για τις επίσημες ανακοινώσεις της ανάθεσης του Marina Tower στην περιοχή Μαρίνας Αγίου Κοσμά. Εμβληματικό έργο, προϋπολογισμού 300 εκατ, που κρίθηκε στο νήμα και κερδήθηκε χάρη (κυρίως) στη συμμετοχή του γαλλικού ομίλου. Ευφυής η ντρίπλα Σουρέτη-Κούτρα θα έλεγε κάποιος, πως πήρε την…μπουκιά από το στόμα της AVAX (σε συνεργασία με τους Ιταλούς της Rizzani de Eccher). Από το μέτωπο του στρατοπέδου Ιωάννου, μαθαίνω πως θα… πέσουν 1-2 κεφάλια. Θα σας κρατήσω ενήμερους.

*Το εξίσου σημαντικό όμως, η Intrakat ετοιμάζει και δεύτερη έκπληξη-ανατροπή. Στον κλάδο της ενέργειας, αυτή την φορά, συνεπώς stay tuned. Σας είχα προϊδεάσει για την “νέα Intrakat”, τα ισχυρά χέρια που τοποθετήθηκαν στη μετοχή (μέσω της αμκ), το ελεύθερο πεδίο που έχει αφήσει ο Σωκράτης (ένας είναι) για να κάνουν παιχνίδι οι έμπιστοι του.

*Με ανάρτησή του στα social ο απερχόμενος Πρέσβης (ένας είναι) μας έλεγε πόσο θα του λείψει το ελληνικό καλοκαίρι κ.λ.π Ο.Κ δεν το δένουμε και… κόμπο, καθώς εάν απαντήσει θετικά σε δελεαστικότατη πρόταση βασικού μετόχου εισηγμένης θα μπορεί να γίνει Athenian Citizen. Η πρόταση αφορά για ανάληψη νευραλγικής θέσης “διεθνών σχέσεων”. Κατά το κοινώς lobbying, που πιστέψτε με δύσκολα θα απέρριπτε άλλος (την σχετική πρόταση).

*Ένας μικρομεσαίος χαμός στον κλάδο “αλυσίδων super market”. Διαπραγματεύσεις Σκλαβενίτη με SEP Markets (Ήπειρος) αποκαλύπτει η Αλεξάνδρα Γκίτση (euro2day.gr). Ένα μικρό deal στην Πελοπόννησο “κυνηγά” η Μασούτης (Μαζί Markets). Ωστόσο το mega deal, ΕΑΝ, θα έλθει από το εξωτερικό, καθώς οι πληροφορίες για (νέα ) κρούση της Lidl προς την Ahold Delhaize για το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος επιμένουν.

*Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες επιχειρήσεις προχωρούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για ιδιόχρηση. Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός της Motor Oil για φ/β και αποθήκευση, πέραν της νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης. 

*Είναι ο εφιάλτης του οικονομικού επιτελείου: Διανύουμε τον Ιούλιο, ο υδράργυρος έχει ανέβει σε «υψηλά για την εποχή επίπεδα» και η ενεργειακή κρίση δεν λέει να κοπάσει. Τα νοικοκυριά τρέμουν στους 40 βαθμούς υπό σκιά υπό τον φόβο του φακέλου με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Όχι μόνο για το ποσό που θα αντικρίσουν. Αλλά και γιατί η συγκεκριμένη οικονομική υποχρέωση δεν θα είναι η μοναδική: Ο Ιούλιος έχει και ΦΠΑ (1η δόση του β’ τριμήνου) και φόρο εισοδήματος (1η δόση του φόρου 2022) και ΕΝΦΙΑ (η καταβολή του οποίου θα έχει ξεκινήσει από τον Μάιο) και επιστρεπτέα προκαταβολή (η πληρωμή του οποίου θα έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο) και ασφαλιστικές εισφορές. «Αυτός είναι εφιάλτης για τον φορολογούμενο και για τον καταναλωτή και όχι για το οικονομικό επιτελείο» θα σκεφτεί κάποιος.

*Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Είναι προφανές ότι η συσσώρευση των υποχρεώσεων εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας συνιστά βάρος ασήκωτο για το κάθε νοικοκυριό και τον κάθε επαγγελματία. Όμως και το οικονομικό επιτελείο θα ζει με την αγωνία της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που θα πλήξει τα κρατικά ταμεία, τις τράπεζες –ορατός ο κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων ειδικά αν αυξηθούν τα επιτόκια- αλλά και τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τελευταίες, ήδη μετρούν απλήρωτους λογαριασμούς και καταγράφουν κινήσεις μεταφερόμενων καταναλωτών από το ένα πελατολόγιο στο άλλο με στόχο να μείνουν πίσω και απλήρωτοι οι λογαριασμοί του ρεύματος.

*Και τι μπορεί να γίνει; Είναι το ερώτημα. Προφανώς η ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εκτονωθεί κάπως η κατάσταση δεν έχει σβήσει. Επίσης, φέτος, οι βασικοί φόροι –ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος- έχουν σπάσει σε περισσότερες δόσεις κάτι που μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά στην εισπραξιμότητα. Από την άλλη, υπάρχει και η ελπίδα ότι από τον Ιούνιο θα έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης για την ηλεκτρική ενέργεια συγκρατώντας τουλάχιστον το κόστος της ηλεκτροδότησης.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask