Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜπορεί το ισχυρό τουριστικό ρεύμα να εξουδετερώσει την ενεργειακή κρίση;

Μπορεί το ισχυρό τουριστικό ρεύμα να εξουδετερώσει την ενεργειακή κρίση;

Από όλα τα μέρη της Ελλάδας φτάνουν αισιόδοξα μηνύματα για την φετινή πορεία του τουρισμού. Τόσο για την περίοδο του Πάσχα, όσο και για την καλοκαιρινή σεζόν. Και γεννάται επομένως το ερώτημα: μπορούν τα τουριστικά έσοδα για ολόκληρη τη χρονιά να φτάσουν στα επίπεδα του 2019;

Αν αυτό συμβεί, το 2022 θα κλείσει με εισπράξεις της τάξεως των 19 δισ. ευρώ έναντι περίπου 11 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2021. Τα 19 δισ. ευρώ είναι ένα σαφώς μεγαλύτερο ποσό συγκριτικά με αυτό που έχει προϋπολογιστεί για φέτος, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει ως στόχο την είσπραξη ποσού που να αντιστοιχεί στο 80% των εσόδων του 2019. Αυτά όμως τα 8 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2021, αν έρθουν, θα υπερκαλύψουν τις απώλειες που θα υποστεί η χώρα από την ενεργειακή κρίση.

Οι εκρηκτικές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (σ.σ η τιμή του οποίου μοιάζει το τελευταίο διάστημα να συγκρατείται κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα) κοστίζουν περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα στο ΑΕΠ λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών. Έτσι, αν οι υψηλές τιμές διατηρηθούν για ολόκληρο το 12μηνο του 2022, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε ενεργειακό έλλειμμα άνω των 10-11 δισ. ευρώ έναντι περίπου 5-6 δισ. ευρώ το 2021. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Μια διαφορά όμως που μπορεί να εξουδετερωθεί από την αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Πλέον, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στον αριθμό των τουριστών που θα φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά και στο πώς θα καλυφθούν οι απώλειες από τη μη προσέλευση των Ρώσων, αλλά και στο πως θα εξελιχθεί το μέσο έσοδο ανά τουρίστα. Η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Οι τουριστικοί πράκτορες πιέζουν για καλύτερες τιμές επικαλούμενοι και το γεγονός ότι πρέπει να ενσωματώσουν στα πακέτα τους τις αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Από την άλλη, τα ξενοδοχεία πιέζονται και αυτά ασφυκτικά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος οπότε μένει να φανεί σε τι τιμές θα ισορροπήσει η αγορά.

Είναι προφανές ότι το κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο η πληθωριστική έκρηξη που πλήττει όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και όλους τους υποψήφιους αγοραστές του ελληνικού τουριστικού πακέτου, θα αποτρέψει κάποιους από το να κάνουν φέτος τις διακοπές που προγραμμάτιζαν στην πρώτη χρονιά χωρίς τόσους περιορισμούς λόγω COVID.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ