Στον ψυχολογικό παράγοντα που σε περιόδους αναταραχής δεσπόζει καταλυτικά «ακυρώνοντας» κάθε άλλη τεχνοκρατική προσέγγιση ή fundamentals αναλύσεις αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Σημειώνει πως «η τρέχουσα περίοδος είναι χαρακτηριστική μιας και συναισθήματα και τιμές κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να κάνουν άνω κάτω την αγορά με τους περισσότερους εκεί που πίστευαν ότι βρήκαν μία κατεύθυνση η αγορά να τους αλλάζει εύκολα γνώμη».
Ο χρηματιστής παρομοιάζει την τρέχουσα περίοδο με αυτή που αντιμετώπισε το Χ.Α. το μακρινό 1998 με την κρίση που επέφεραν οι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν, τονίζοντας πως «μια κρίση δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το μέγεθος της αλλά με την διάρκεια της. Ένα παράδειγμα από το μακρινό 1998 που η αγορά μετά την υποτίμηση του Μαρτίου ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση και ήρθε η κρίση του Οτσαλάν να δώσει μία τεράστια διόρθωση στην αγορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά μετά από μερικούς μόνο μήνες η αγορά είχε ξεχάσει την γρήγορη πτώση από τις 2.800 στις 1.750 μονάδες».
Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «υπάρχουν ακόμα αρκετά παραδείγματα στην χρηματιστηριακή ιστορία, παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο ταιριάζει, μιας και η αγορά είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με την τότε κίνηση μετά από πολλά χρόνια συσσώρευσης».
Φέρνοντας στο προσκήνιο τον τραπεζικό κλάδο ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «ο κλάδος συνεχίζει να έχει το χρίσμα του οδηγού της αγοράς μιας και η εβδομάδα μοίρασε 10% κέρδη κλέβοντας την παράσταση. Αν μπροστά μας έχουμε έστω και μία ψαλιδισμένη ανάπτυξη, τα κύρια χαρακτηριστικά μιας αγοράς και μιας οικονομίας που είναι σε τροχιά… επιστροφής και να γίνει επενδύσιμη, έχοντας μία δεδομένη σημαντική ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια, ένας από τους κλάδους που θα ωφεληθεί περισσότερο είναι ο τραπεζικός και μάλιστα έχοντας πετάξει τα βαρίδια του παρελθόντος και χωρίς ακόμα να έχει ανοίξει σε σημαντικό βαθμό την κάνουλα του δανεισμού.
Από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον κλάδο που είναι έτοιμος να δείξει τα παλιά καλά στοιχεία του. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές τον βλέπουν ακόμα για trading και όχι επενδυτικά κάτι που μπορεί να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση το επόμενο διάστημα».
Σ’ ό,τι αφορά τον πόλεμο, είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τις αγορές η διάρκεια που θα έχει, καθώς θα μπορούσε να ανακόψει τη φόρα που έχει πάρει η Ελληνική οικονομία πριν την έναρξή του. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο τουρισμός φαίνεται να περνάει σχετικά αναίμαχτα ενώ περιμένουμε ακόμα κάποιο διάστημα να δούμε αν ανακοπεί η πορεία των νέων επενδύσεων που φαίνεται να συνεχίζονται σε όλο το εύρος τους.
Ο πληθωρισμός δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο και σίγουρα θα μας επηρεάσει παρόλα αυτά η επενδυτική βαθμίδα είναι ακόμα πιο κοντά για την οικονομία μας. Η ανεργία κινείται από χαμηλό σε χαμηλό ενώ περιμένουμε εναγωνίως να δούμε πως θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο από πλευράς αποτελεσμάτων, μιας και θα περικλείει και τον καταλύτη του πολέμου.