Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS5 λεπτά με τον Άδωνι Γεωργιάδη- Τι λέει για το ασφαλιστικό, τις...

5 λεπτά με τον Άδωνι Γεωργιάδη- Τι λέει για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και για τον Κασσελάκη

Για τους άξονες που θα βασίζεται το «μίνι» ασφαλιστικό μίλησε στο finupnews ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως ο «στόχος είναι να πάμε μέχρι τέλος του χρόνου σε μια πολύ μεγάλη εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων».

Ο υπουργός, παράλληλα, επισημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση θα αξιολογηθεί στο τέλος της τετραετίας και ότι στέκεται δίπλα στον Έλληνα πολίτη ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τέλος, σχολιάζει την μέχρι στιγμής πορεία του Στέφανου Κασσελάκη ως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως πρέπει να βάλει «πολιτικό» βάρος πάνω του, ενώ στέκεται και στο λόγο, που θεωρεί ο ίδιος, ότι δεν επιθυμεί να γίνει κοινοβουλευτικός.  

Η συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κύριε υπουργέ με το εργασιακό τελειώσαμε;

Το εργασιακό τελείωσε, τώρα προχωράμε με το μίνι ασφαλιστικό, το οποίο θα περιέχει τις ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά ταμεία, θα περιέχει τις ρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί για την μη περικοπή συντάξεων με την άνοδο δυνατότητας ρυθμίσεων του χρέους στον ΕΦΚΑ από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Θα περιλαμβάνεται επέκταση του επιδόματος μητρότητας και πολλές άλλες μικρότερης σημασίας ρυθμίσεις.

Πόσο πιο γρήγορα θα βγαίνουν οι συντάξεις και σε πόσο χρονικό διάστημα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο στόχος μας είναι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα βάλουμε στο νομοσχέδιο με την επιτάχυνση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων να πάμε μέχρι τέλος του χρόνου σε μια πολύ μεγάλη εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων, πάνω από τις μισές και με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε φτιάξει πια και που είναι εν εξελίξει να μπορέσουμε σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα να είμαστε κάτω από τις 20.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Ακρίβεια ωστόσο στην αγορά.

Ακρίβεια γνωστή, παγκόσμια, πολύ δυνατή δυστυχώς. Η Ελλάδα δίνει την μάχη της, τα στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά και για τον γενικό πληθωρισμό και για τον πληθωρισμό τροφίμων. Το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ό,τι μπορεί.

Με βάση και την εμπειρία σας εκεί, τι άλλο μπορεί να γίνει;

Δεν θα ήθελα να αναφέρω προτάσεις γιατί θα ήταν σαν να παρακάμπτω τους συναδέλφους μου, τους οποίους εκτιμώ πολύ. Εμείς ο λόγος που πήγαμε τις τριετίες νωρίτερα, ο λόγος που δίνουμε την αύξηση συντάξεων, ο λόγος που δίνουμε αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους και γενικά ο λόγος που κάνουμε όσα κάνουμε είναι για να δώσουμε διέξοδο στον Έλληνα που θα τα φέρνει βόλτα. Αν πιστεύαμε ότι τα φέρνουμε όλοι εύκολα βόλτα δεν θα κάναμε όλα αυτά τα μέτρα.

Πολιτικά πως βλέπετε μέχρι στιγμής την κυβέρνηση; Είχαμε τις πλημμύρες, είχαμε τις φωτιές, γενικά πέρασε μια δύσκολη περίοδο η χώρα.

Είναι μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση τεσσάρων μηνών. Έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια. Σε τέσσερα χρόνια θα συζητήσουμε για την κυβέρνηση. Τώρα η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, δεν μπορεί συνέχεια να συζητάμε πολιτικά στην Ελλάδα. Τώρα είναι ώρα να κάνουμε τη δουλειά μας.

Δεν μπορούμε να μην συζητάμε πολιτικά από τη στιγμή που δεν βλέπουμε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Είναι θέμα της αντιπολίτευσης. Αν θέλετε τη γνώμη μου, η πορεία του κ. Κασσελάκη από την ημέρα που εξελέγη και μετά είναι φθίνουσα. Δηλαδή αν συνεχίσει αυτήν την ρότα που έχει, όσο γρήγορα μπήκε, άλλο τόσο γρήγορα θα βγει.

Ο ίδιος λέει ότι μαθαίνει εύκολα. Πήγε στην Κύπρο και τους είπε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις από το Κραν Μοντανά. Αντιλαμβάνεται, πιστεύετε, τι είναι το Κραν Μοντανά;

Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός. Ξαναλέω ο κ. Κασσελάκης έχει εκλεγεί, έχει την ευκαιρία του. Οφείλω να το πω όμως καλόπιστα γιατί μου είναι συμπαθής, τα πρώτα του βήματα δεν ήταν καλά, γιατί έμεινε σε mood προεκλογικό. Συνέχισε να κάνει αυτά που έκανε για να εκλεγεί πρόεδρος και αφού εξελέγη πρόεδρος. Αυτό που δεν ξέρει, ίσως γιατί δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, είναι ότι από την επομένη της εκλογής ο ρόλος αλλάζει. Άλλα πράγματα κάνεις για να εκλεγείς και άλλα αφού εκλεγείς. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να βάλει λίγο πολιτικό βάρος πάνω του. Είναι πολύ ελαφρύς. Και εγώ πολλές φορές έχω βγει ελαφρύς, αλλά ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω μόνο αυτό το πράγμα. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να υπάρχει και συνταγή. Είναι σαν το αλάτι και το πιπέρι που πρέπει να είναι σε αναλογία, δεν είναι το κυρίως γεύμα. Το κυρίως γεύμα του πολιτικού είναι η σοβαρότητα, η δουλειά και το αποτέλεσμα. Αν ο πολιτικός λύνει προβλήματα, να βάλει και λίγο αλατάκι και πιπεράκι. Δεν είμαι αντίθετος, αλλά άμα δεν λύνει τα προβλήματα; Τώρα είπε θα δώσει σε μια εβδομάδα κτίριο. Να πάμε τώρα που κλείνει η μια εβδομάδα να δούμε αν έχει δώσει κτίριο στο σχολείο; Που θα το βρει το κτίριο, θα το γεννήσει; Άρα, πρέπει να είναι λίγο πιο μετρημένος. Λιγότερο TikTok, λιγότερος κύριος Τάιλερ, λιγότερη Φάρλει και περισσότερη δουλειά. Όλα αυτά είναι ωραία, δεν τα λέω αρνητικά και ο κ. Τάιλερ μου είναι και πολύ συμπαθής, αλλά δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Τώρα όμως μιλάμε πολιτικά πια. Αυτά τελειώσανε, τώρα ο καθένας τη δουλειά του.

Τον εξέλεξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να πορευτείτε με τον κ. Κασσελάκη.

Εμείς να πορευτούμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί. Δεν είναι κοινοβουλευτικός ο κ. Κασσελάκης. Θα τον συναντήσουμε στην Βουλή σε τέσσερα χρόνια. Αν ήθελε να γίνει κοινοβουλευτικός, μπορούσε να ζητήσει αύριο από κάποιον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί, να ζητήσει από τους υπόλοιπους που είναι από κάτω να μην πάρουν την έδρα και να πάρει ο ίδιος την έδρα και να είναι στη Βουλή τη Δευτέρα. Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να γίνει βουλευτής τη Δευτέρα. Άρα δεν θέλει να γίνει βουλευτής, άρα προτιμά να είναι έξω από τη Βουλή, άρα φοβάται να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη στα έδρανα. Αυτό όμως είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι εμάς. Ότι φοβάται να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη στα έδρανα είναι δεδομένο. Επαναλαμβάνω αν ήθελε να είναι βουλευτής, θα ήταν βουλευτής. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έδινε τη θέση του στον πρόεδρο του κόμματος του που είναι εκλεγμένος με τόσες χιλιάδες ψήφους και ότι όλοι θα του έλεγαν «όχι». Αν δεχτώ το επιχείρημα ότι δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα φάει χυλόπιτα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Άμα τρως χυλόπιτα νεοεκλεγείς πρόεδρος, δεν πάνε καλά οι σχέσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ