Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤρεις παράγοντες που δίνουν ισχυρό βηματισμό στο bitcoin

Τρεις παράγοντες που δίνουν ισχυρό βηματισμό στο bitcoin

Την περασμένη Πέμπτη, το bitcoin ξεπέρασε κατά λίγο τα 50.000 δολάρια, επιστρέφοντας στο σημείο που είχε φτάσει στις 23 Αυγούστου. Την επόμενη, μέρα κατά την οποία ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, μίλαγε στο Wyoming, το βασικό κρυπτονόμισμα συνέχισε την ανοδική του πορεία, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 51.000 δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαϊου. Μπορεί να σημαίνει αυτό την αρχή ενός ράλλυ για το bitcoin και -κατά συνέπεια- τα υπόλοιπα cryptos;

“Ναι”, λένε οι κρυπτο-φαν, κραδαίνοντας τις τοποθετήσεις τους σε bitcoin, Ethereum και Cardano, που είναι τα τελευταία trends. Καθώς φαίνεται, το bitcoin, ο “οδηγός” των κρυπτονομισμάτων αποκτά ισχυρό βηματισμό. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι το εάν πραγματικά μπορεί να τον διατηρήσει ώστε να επιστρέψει στα επίπεδα-ρεκόρ που… συνηθίζει να πιάνει μια φορά το χρόνο, ευνοούμενο από τις συνθήκες. Προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό τον ισχυρό βηματισμό του τον δίνουν τρεις βασικοί παράγοντες. Ας τους δούμε:

1) Η μυστική συνάντηση και το ενεργειακό

Houston, we… don’t have a problem! Στην μητρόπολη του Τέξας, φαίνεται ότι μπήκαν οι βάσεις για να λυθεί το κυριότερο -προς το παρόν- πρόβλημα των κρυπτονομισμάτων. Αυτό που οδήγησε στη βύθιση του bitcoin το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το ενεργειακό. Πολλοί αναλυτές, αλλά και πολλοί από τους ισχυρότερους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων, εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για τη βιωσιμότητά του, με δεδομένο ότι απαιτούνται γιγαντιαίες ποσότητες ενέργειας για να γίνει το mining, μεγαλύτερη από χώρες ολόκληρες, όπως έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του finupnews, εδώ. Μάλιστα, πολλές χώρες, όπως η Ινδία, το Ιράν και κυρίως η Κίνα, απαγόρευσαν την εξόρυξη και τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, για ενεργειακούς λόγους. Τι αλλάζει τώρα λοιπόν;

Το CNBC αποκάλυψε ότι στο Houston, κάτω από άκρα μυστικότητα έγινε συνάντηση μεταξύ 200 διευθυντών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και bitcoin miners. Οι τελευταίοι, ψάχνοντας απεγνωσμένα για φθηνές και κυρίως βιώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουν την “εξόρυξη” κρυπτονομισμάτων, βρήκαν αυτό που έψαχναν στις πετρελαϊκές.

Φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρήκαν κοινό σημείο. Με το Τέξας -σε πολιτικό επίπεδο- να είναι “ανοιχτή” στην προσέλκυση των miners, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της Πολιτείας ως “ενεργειακή πρωτεύουσα του πλανήτη”. Οι πετρελαϊκές θα παρέχουν στους cryptominers την ενέργεια την οποία… θα πέταγαν.

Πρόκειται για “αδέσποτα” κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι απομακρυσμένα από τις εγκαταστάσεις και για τα οποία το κόστος κατασκευής αγωγού μεταφοράς του είναι μεγαλύτερο από την τιμή πώλησής του, ή απλά δεν έχει ενδιαφερόμενους αγοραστές. Επίσης για κοιτάσματα μεθανίου, τα οποία μπορεί να τα εκμεταλλευθεί κανείς μόνο μεταφέροντας γεννήτριες επί τόπου, κάτι που για να συμβεί πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένο κέρδος από την πώληση της ενέργειας που θα τροφοδοτήσουν. Κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει με τους miners των κρυπτονομισμάτων! Οι οποίοι, καθώς φαίνεται, μετακομίζουν σιγά σιγά προς το Τέξας των ΗΠΑ.

2) Οι θεσμικοί επενδυτές επιστρέφουν

Η ακραία μεταβλητότητα που εμφανίζουν τα κρυπτονομίσματα, κυρίως επηρεάζεται από γεγονότα τα οποία αφορούν τη δική τους προοπτική. Κυρίως πρόκειται για κινήσεις των “φαλαινών”, δηλαδή των επενδυτών που έχουν τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε αυτά, αλλά και εν δευτέροις από το θετικό sentiment που επικρατεί κάθε φορά που ένα πιστωτικό ίδρυμα, μια κυβέρνηση ή ένας (και περισσότεροι) θεσμικός επενδυτής δείχνει εμπιστοσύνη σε αυτά.

Ας μην ξεχνάμε ότι το bitcoin ξεκίνησε το έτος με ένα ράλλυ σε υψηλά όλων των εποχών, περίπου στα 65.000 δολάρια, στηριζόμενο στην εισαγωγή του κρυπτοανταλλακτηρίου Coinbase στη Wall Street και στους θεσμικούς επενδύτές. Μπορεί να ξανασυμβεί αυτό;

Οι αναλυτές λένε ότι αυτό συμβαίνει ξάνα. Ότι η σημερινή ανοδική πορεία του Bitcoin συνδέεται και με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί αρχίζουν να το αποδέχονται ως μέσο πληρωμής, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τους εξαγγελθέντες αυστηρότερους κανονισμούς της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Και ότι γι’ αυτό το λόγο ενισχύονται διαρκώς το bitcoin, το Ethereum, (το οποίο ανέβηκε πάνω από τα 3.500 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο), το XRP, το Litecoin. Και ότι γι’ αυτό η συνολική κεφαλαιοποίηση των crypto έκανε άλμα 5%, στα 2,3 τρισ. δολάρια.

3) Το momentum

Ίσως πολλοί να μη θέλουν να το παραδεχτούν, αλλά αυτή τη φορά, το bitcoin έχει τη μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πραγματικά ένα εναλλακτικό safe haven asset. Τώρα που οι… τόνοι του helicopter money που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ΕΕ (και όχι μόνο) γυρίζουν μπούμερανγκ, οδηγώντας στη μάχη για τον πληθωρισμό, τώρα που υπάρχει η απειλή κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τώρα που η εμπορική αλυσίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χάος (λόγω έλλειψης ημιαγωγών, εκρηκτικής τιμής ανόδου πρώτων υλών, ανόδου κόστους ενέργειας λόγω της ανόδου του φυσικού αερίου), η στιγμή μοιάζει κατάλληλη με το bitcoin. Το γεγονός ότι έχουμε Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο “παραδοσιακά” η “αγορά των αγορών”, η Wall Street, γυρνάει σε διόρθωση για ένα δίμηνο, δημιουργεί την “τέλεια καταιγίδα”, το τέλειο momentum για τα κρυπτονομίσματα…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ