Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΞανακερδίζει το χαμένο έδαφος το bitcoin

Ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος το bitcoin

Μετά από την… κατηφόρα του τρόμου, στην οποία διολίσθαινε μέχρι χθες, το bitcoin δείχνει έτοιμο να ξαναδεί καλές μέρες. Μια τέτοια μέρα -καθώς φαίνεται- είναι και η σημερινή. Κι αυτό γιατί το βασικό κρυπτονόμισμα σήμερα επανακάμπτει από τα χαμηλά έτους που “άγγιξε”, αποδεικνύοντας ότι… είναι “πολύ σκληρό για να πεθάνει”.

Το bitcoin, βάσει στοιχείων της Coin Metrics σκαρφάλωσε ξανά πάνω από το “ψυχολογικό” σημείο των 34.000 δολαρίων, φτάνοντας ως και τα 34.367 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση που ξεπερνά το 18% σε ένα μόλις 24ωρο. Είχε προηγηθεί η βύθιση της Τρίτης κάτω από τα 30.000 δολάρια, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2021 και εξανεμίζοντας 400 δισεκατ. δολάρια περίπου από την αρχή του έτους, για να επιστρέψει σε θετικό επίπεδο για το υπόλοιπο της ημέρας.

Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε, όπως ήταν φυσικό και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Το Ether ανέβηκε 6% στα 2.014 δολάρια και το XRP κατά 9% στην τιμή των 0,64 δολαρίων. The reason for the moves higher wasn’t clear, but cryptocurrencies are known for their volatility.

Το δύσκολο ερώτημα, τώρα, είναι το “γιατί”. Η ερμηνεία της απότομης ανοδικής κίνησης των κρυπτονομισμάτων μετά από την τρομακτική πτώση, είναι μάλλον αδύνατη. Γιατί, όσο η κατάρρευση ερμηνευόταν βάσει της “επίθεσης” της Κίνας στους miners (με την απαγόρευση της “εξόρυξης” σε πολλές επαρχίες), των ανησυχιών για τα γιγαντιαία ποσοστά ενέργειας που καταναλώνει, αλλά και τα tweets του Elon Musk περί… “τέλους του έρωτα”, η επανάκαμψη είναι μάλλον αδύνατο να ερμηνευθεί. Θετική είδηση που να “σπρώξει” το bitcoin ανοδικά δεν υπάρχει και, τουλάχιστον προς ώρας, τρεις είναι οι κύριες ερμηνείες.

Η πρώτη, είναι η φύση αυτή καθεαυτή των κρυπτονομισμάτων, αφού χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μεγάλη μεταβλητότητα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το bitcoin ξεκίνησε το έτος με ένα ράλλυ σε υψηλά όλων των εποχών, περίπου στα 65.000 δολάρια, στηριζόμενο στην εισαγωγή του κρυπτοανταλλακτηρίου Coinbase στη Wall Street και στους θεσμικούς επενδύτές. Η δεύτερη, είναι η συμπεριφορά των traders με μόχλευση και η τρίτη, ότι κάποια “φάλαινα” κουνάει την… ουρά της.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ