Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS20% περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να πάνε διακοπές- 4ος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα

20% περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να πάνε διακοπές- 4ος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα

Στην 4η θέση των επιλογών των Ευρωπαίων ταξιδιωτών βρίσκεται η χώρα μας την ίδια στιγμή που παρατηρείται μια, μικρή έστω, αναθέρμανση της πρόθεσης των πολιτών της Ευρώπης να ταξιδέψουν. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) « Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια – Wave 4 » με δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, 20% περισσότεροι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2021 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο το ποσοστό τους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προ κορονοϊού επίπεδα, φτάνοντας μόλις το 32%.

Πιο ένθερμοι για ταξίδια παρουσιάζονται οι πολίτες της Ευρώπης για το διάστημα του καλοκαιριού, με τους μισούς εξ αυτών – συγκεκριμένα το 52% – να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Το ποσοστό αυτό καταγράφει αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου, έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 21%.

Καθοριστικό ρόλο στα μελλοντικά τους ταξίδια αναμένεται να παίξουν τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας. Το 67% των Ευρωπαίων ομολογεί πως αυτά θα τους επιτρέψουν να αισθάνονται αφενός ασφαλείς και αφετέρου αρκετά χαλαροί για να απολαύσουν το ταξίδι τους. Μόνο το 22% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι τέτοια μέτρα μπορούν να αλλοιώσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία ενώ το 11% δεν εντοπίζει κάποια διαφορά.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις τους σχετικά με τους προορισμούς, το 40% των ερωτηθέντων αναφέρουν πλέον ότι προτιμούν κάποιο ταξίδι σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα σε σχέση με το 36% που σχεδιάζει να κινηθεί εγχώρια. Μικρή βελτίωση παρουσιάζει και η εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια με το ποσοστό όσων σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις αερομεταφορές για το ταξίδι τους να ανέρχεται πλέον στο 52% από το 49% της παλαιότερης έρευνας.

Μεταξύ των Ευρωπαϊκών πόλεων που προτιμούν, η Ισπανία βρέθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 9,8%. Ακολουθεί στη 2η θέση η Ιταλία με ποσοστό 8,2%, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Γαλλία με 6,3%. Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η χώρα μας με 6,1%, και ακολουθούν Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Τουρκία και Κροατία. Αξιοσημείωτη είναι η είσοδος της Τουρκίας στην ένατη θέση όπου μέχρι πρότινος υπήρχε η Αυστρία.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ