Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν οπτική ίνα μέχρι το σπίτι

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν οπτική ίνα μέχρι το σπίτι

Στις συνδέσεις με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι στρέφονται οι καταναλωτές σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις αυξημένες διαδικτυακές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Την προτίμηση των σταθερών επιδόσεων του FFTH (Fiber to The Home), επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από την δράση SuperFast Broadband, το κουπόνι υπερυψηλής ευρυζωνικότητας το οποίο παραχωρείται σε πολίτες και επιχειρήσεις που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του finupnews.gr οι σχετικές αιτήσεις αυτή τη στιγμή αριθμούν τις 31.400 από τις 5.800 που ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2020.
Η τάση καταγράφηκε αρχής γενομένης της πανδημίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό αν σκεφτεί κανείς πως ο αριθμός των αιτήσεων για την απόκτηση κουπονιού για επιδοτούμενη σύνδεση FTTH τον Οκτώβριο κυμαινόταν κοντά στις 13.300.

Ωστόσο η διείσδυση του προγράμματος κινείται σε χαμηλά επίπεδα αφού από τα 50 εκατ. του προϋπολογισμού του έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 11,3 εκατ. ευρώ με τα υπόλοιπα να μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, όπου και ολοκληρώνεται η δράση.

Με στόχο να αυξήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την προσφορά επιδότησης νέων γραμμών υπερυψηλής ταχύτητας σε πρώην λευκές περιοχές χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος μάλιστα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί εκστρατεία επικοινωνίας στα ΜΜΕ, ύψους 250.000 ευρώ.

Προχωρούν και οι επενδύσεις των παρόχων

Κινήσεις για την προώθηση συνδέσεων οπτικών ινών στο σπίτι κάνουν και οι πάροχοι, αυξάνοντας τον αριθμό των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών τους.

Να θυμίσουμε ότι βάσει της τελευταίας σχετικής ενημέρωσης της Cosmote πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι μέσω του Δικτύου Cosmote Fiber έχουν πλέον 325.000 σπίτια και επιχειρήσεις. Η εταιρεία συνεχίζει τις σχετικές επενδύσεις έχοντας ενεργοποιήσει ακόμα 14 περιοχές στην ελληνική επικράτεια και στόχος είναι οι οι 500.000 γραμμές σε όλη τη χώρα.

Από πλευράς της η Vodafone εκτιμά ότι με το που ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον μήνα, τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα σύνδεσης σε υπερυψηλές ταχύτητες θα φτάσουν τις 210.000 σπίτια κι επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της Wind δεν ανακοινώνονται ξεχωριστά νούμερα για τις συνδέσεις Fiber to the Home και Fiber to the Curve( μέχρι την καμπίνα). Σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των σπιτιών και των επιχειρήσεων που έχουν την δυνατότητα FFTX (δηλαδή και των δύο παραπάνω) φτάνει τις 300.000.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ