Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΨηφιακός μετασχηματισμός και διεθνής ανάπτυξη, προτεραιότητα για τις ελληνικές εταιρείες

Ψηφιακός μετασχηματισμός και διεθνής ανάπτυξη, προτεραιότητα για τις ελληνικές εταιρείες

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τα διοικητικά στελέχη στην Ελλάδα και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ειδικότερα, ο μετασχηματισμός των πληροφοριακών συστημάτων των επιχειρήσεων παραμένει στην κορυφή της ατζέντας για τα ανώτατα στελέχη στην Ελλάδα, με το ένα τρίτο (32%) να τον χαρακτηρίζει ως κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση “C-suite Barometer” της εταιρείας Mazars, συνολικά η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού θα επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Για παράδειγμα, αν και η εμφάνιση νέων τεχνολογιών αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ωστόσο το 87% των στελεχών δηλώνει ότι έχει προετοιμάσει κατάλληλα τους ανθρώπους του.

Μείζον θέμα ανησυχίας για τα στελέχη στην Ελλάδα συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη. Ειδικότερα, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη δηλώνουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Μάλιστα, το 95% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές γύρω από θέματα δεοντολογίας στην τεχνητή νοημοσύνη,

Όσον αφορά τα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, το 95% των στελεχών πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ή σημαντικό να υπάρχει αυξημένη εποπτεία σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και των υπηρεσιών, που βασίζονται σε αυτή.

Θετική στάση για το GenAI

Αυτή η απαίτηση για περισσότερη ρύθμιση και έλεγχο δεν φαίνεται να επηρεάζει τη θετική στάση των διοικητικών στελεχών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Το 85% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο στον οργανισμό τους και τρεις στους τέσσερις αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη εκφράζουν δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία. Οι μισοί αναμένουν ότι θα αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας στον οργανισμό τους και το 57% από αυτούς δηλώνουν ότι αυτό έχει ήδη συμβεί ή θα συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ρεκόρ αισιοδοξίας

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση δείχνει ότι η αισιοδοξία των ανώτατων διοικητικών στελεχών βρίσκεται, πλέον, σε επίπεδο-ρεκόρ με την αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων φτάνει σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, το 89% αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% αναφέρει θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.

Οι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής (+37%) και οι τιμές της ενέργειας (+33%) είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2024.

Στο μεταξύ, το ποσοστό των επιχειρήσεων, που ενισχύουν τις επενδύσεις, αυξήθηκε στο 66% (αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

“Τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης ως προς την οικονομία μεταξύ των ερωτηθέντων, μας παρέχουν μια καλή ένδειξη για το πώς είναι πιθανό να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις φέτος. Τα διοικητικά στελέχη έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και ευελιξία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αναδυόμενης τεχνολογίας και ενσωματώνοντας τα κριτήρια ESG, με στόχο να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη”, αναφέρει η Mazars.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ