Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧωρίς συνταγογράφηση το αντιγριπικό εμβόλιο– Από πότε θα ισχύσει η αλλαγή

Χωρίς συνταγογράφηση το αντιγριπικό εμβόλιο– Από πότε θα ισχύσει η αλλαγή

Τέλος στην προϋπόθεση συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στον ANT1, ο υπουργός διευκρίνισε πως εφόσον πλέον έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε εμβόλια δεν θα απαιτείται πλέον η συνταγογράφηση από γιατρό, κάτι που ενδεχομένως θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως πλέον η συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτική και πλέον δεν θα χρειάζεται κάποιος να πάει στο γιατρό για να το κάνει αλλά θα πηγαίνει στο φαρμακείο. Σημειώνεται πως η επίσκεψη στο γιατρό για τη συνταγογράφηση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί δεν έκαναν το εμβόλιο.

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση» είπε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε, η υποχρεωτική συνταγογράφηση δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της γρίπης σε αντίθεση με τις χρονιές που δεν ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση.

Περίοδος της γρίπης

Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων(CDC). Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

Ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina, Justin Lessler, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής μήνας που θα παρουσιάσει έξαρση ο ιός της γρίπης. Για τον SARS-CoV-2, ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κάποιες αιχμές πριν από τα Χριστούγεννα και άλλα προβλέπουν ένα νέο κύμα το 2023. Για τη γρίπη, το μοντέλο προβλέπει μια πιο πρώιμη εμφάνιση από το συνηθισμένο. Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.