Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, η S&P και η επανάκτηση των 1.100...

Χρηματιστήριο: Το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, η S&P και η επανάκτηση των 1.100 μονάδων

Τη δέκατη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση της ψυχολογίας και της εκ νέου διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει πάνω από τις 1.100 μονάδες για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου, ευρισκόμενος σε τροχιά να σβήσει τις απώλειες που προέκυψαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών αλλά και τη διεθνή τραπεζική κρίση.

Η αποκλιμάκωση της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που συντάραξε τις αγορές το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, η ομαλή προεκλογική περίοδος και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η ισχυρή προσδοκία για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, είναι οι τρεις κεντρικοί καταλύτες που άλλαξαν την εικόνα της αγοράς ξανά το τελευταίο διάστημα.

Οι προσδοκίες για την ετυμηγορία της Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου είναι πως τουλάχιστον θα προχωρήσει σε «θετικό» outlook της οικονομίας, ενώ μια αναβάθμιση θα είναι έκπληξη εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η μείωση του πολιτικού – εκλογικού ρίσκου που βλέπει η αγορά, οφείλεται στη (νέα) διεύρυνση της απόστασης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, άρα και στην προεξόφληση ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία κυβέρνησης με άξονα τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, απολύτως υποστηρικτικό είναι το διεθνές κλίμα καθώς και χθες τόσο οι ευρωπαϊκοί, όσο και οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν ανοδικά, ενώ ειδικά στη Wall Street καταγράφηκε ράλι, με φόντο τη μείωση του πληθωρισμού, που εκλήφθηκε ως ένα «σήμα» ότι η Fed δεν έχει λόγους για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Βεβαίως, αντιθέτως με την ελληνική αγορά που λόγω του Πάσχα θα είναι κλειστή σήμερα και τη Δευτέρα, οι διεθνείς αγορές είναι ανοικτές σήμερα και τη Δευτέρα, οπότε πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν.

Το τελευταίο 10ήμερο από τις 28 Μαρτίου η αγορά έχει μόνο θετικά κλεισίματα, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει +7,75%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) ενισχύεται σε ποσοστό 7,66%, ο Mid Cap είναι στο +8,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +8,40%.

Έτσι, διευρύνθηκαν εκ νέου τα κέρδη από την αρχή του χρόνου, όπου πλέον ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 18,61%, ο FTSE 25 καταγράφει άνοδο 18,39%, o Mid Cap είναι στο +15,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 25,99%.

Ακόμη και η Μεγάλη Εβδομάδα που άλλες εποχές χαρακτηρίζονταν από κατακόρυφη μείωση συναλλαγών και εορταστική ραστώνη, φέτος καταγράφηκε αύξηση ενδιαφέροντος, με τις μέσες συναλλαγές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δραστηριοποίηση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Χθες λοιπόν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.102,79 μονάδες με άνοδο 0,63%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.665,67 μονάδες με άνοδο 0,58%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.627,46 μονάδες (+0,99%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε μετά από ημέρες πάνω από τις 800 μονάδες, στις 807,02 μονάδες με κέρδη 0,90%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 2,68%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,62%, ο Mid Cap έκλεισε στο +3,29% και ο τραπεζικός δείκτης +4,30%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ