Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Το κυκλικό ενδιαφέρον και η συγκέντρωση δυνάμεων

Χρηματιστήριο: Το κυκλικό ενδιαφέρον και η συγκέντρωση δυνάμεων

Δείχνοντας ότι διαβλέπει στην επόμενη ημέρα και δεν εστιάζει στο αμιγώς κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα που έχουν επιφέρει οι πυρκαγιές, το Χρηματιστήριο παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα πλησίον του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβασή του.

Έχοντας συμπληρώσει 13 ανοδικές συνεδριάσεις στις 16 τελευταίες από τη διόρθωση της 19ης Ιουλίου (-3,88%), το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κρατώντας όλα τα κέρδη του, ευρισκόμενο στο κατώφλι των 900 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 70 μονάδες από το χαμηλό 4μήνου και τις 830 μονάδες που βρέθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, κερδίζοντας έκτοτε 7,68%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 7,95%, τον Mid Cap +7,68% και τον τραπεζικό δείκτη +10,63%.

Με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε διαρκή άνοδο και τον Stoxx 600 σε νέο ιστορικό υψηλό και τον Dow Jones επίσης σε νέο ιστορικό υψηλό χθες το βράδυ, το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο συνεχίζει και τον Αύγουστο να στηρίζει το momentum των αγορών, με το Χ.Α. να καρπώνεται έστω και ελάχιστα αυτό το θετικό κλίμα. Το ξεκάθαρο στοιχείο στο ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα και μετά τη διόρθωση της 19ης Ιουλίου είναι ότι οι πωλητές εξοβελίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σοβαροί πωλητές, οπότε οι αγοραστές ακόμη και με ήπιες συναλλαγές επιβάλουν το ρυθμό τους. Και αυτό, αν μη τι άλλο δείχνει ότι η αγορά διατηρεί το ανοδικό της momentum και αργά ή γρήγορα ετοιμάζεται για την υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων, που έχει «ταλαιπωρήσει» τεχνικά όλη την αγορά.

Το εναλλασσόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ένα εναλλασσόμενο – κυκλικό ενδιαφέρον για μετοχές όλων των κεφαλαιοποιήσεων που είτε έχουν κάποιο story, είτε ανακοίνωσαν καλά αποτελέσματα, είτε εμπλέκονται σε deal ή νέο project.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο κορυφαία blue chips της αγοράς, ο leader ΟΤΕ και η Μυτιληναίος έκλεισαν χθες σε νέα υψηλά 13 και 14 ετών, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 3.439 και 5.270 μονάδες αντίστοιχα. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο όμιλοι ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα πρόσφατα.

Νέο ράλι για τη μετοχή της Intralot (+13,95%) με κλείσιμο στα 0,49 ευρώ που είναι νέα υψηλά ενάμιση και πλέον έτους, με την αγορά να ποντάρει στις καλύτερες ημέρες που βλέπει ο όμιλος, ύστερα από την τακτοποίηση του βραχνά της ανταλλαγής ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή ενισχύεται κατά 102,5% από τις 19 Ιουλίου!

Νέα ιστορικά υψηλά για την Byte Computer που μόνο το τελευταίο διήμερο ενισχύεται περί το 17%, στο +16% η Ίλυδα το 3ήμερο, ενώ ράλι 20% έκανε η Frigoglass μετά τις εταιρικές ανακοινώσεις σχετικά με το νέο εργοστάσιο στη Ρωσία.

Δυναμική κίνηση και από τη Cenergy Holdings (+3,72%) καθώς η θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια ανέλαβε ένα ακόμη σημαντικό έργο, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι προσωρινός ανάδοχος για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Στην περιφέρεια, κέρδη 82% και 40,5% έχουν αντίστοιχα οι Ιντεργουντ (Ξυλεμπορία) και Unibios από τις 19 Ιουλίου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ