Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την πρώτη πτωτική – διορθωτική συνεδρίαση ύστερα από εννέα διαδοχικές ανόδους πραγματοποίησε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να χάνει οριακά την περιοχή των 900 μονάδων, όμως η εβδομάδα ήταν ανοδική! Μάλιστα, η αγορά συμπλήρωσε δέκα ανοδικές εβδομάδες στις έντεκα τελευταίες, κάτι αρκετά σπάνιο, που όμως δείχνει και το momentum που έχει διαμορφωθεί.
Η διόρθωση κρίνεται εύλογη, θεμιτή και συμβατή με την πρότερη εικόνα της αγοράς, η οποία – αν και χωρίς σημαντικά κέρδη και υπερβολές – είχε συμπληρώσει ένα σημαντικό σερί ανοδικών ημερών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 59,66 δισ. ευρώ, με το 1/6 αυτής ήτοι 10,55 δισ. ευρώ να είναι μιας εταιρείας (Coca Cola HBC).
Μένει να δούμε αν αυτή την εβδομάδα θα συνεχιστεί η διόρθωση με στόχο την ανατροφοδότηση της ρευστότητας, την εναλλαγή θέσεων αλλά και την είσοδο νέων «παικτών» στο σύστημα, ή αν θα γίνει απόπειρα άμεσης εκ νέου υπέρβασης του ορίου των 900 μονάδων. Πάντως, περιθώρια συνέχισης της διόρθωσης, υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ γόνιμη περίοδο, καθώς ο Απρίλιος εξελίσσεται στο ίδιο μοτίβο του Μαρτίου με κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, μετοχικές ανακατατάξεις, επιχειρηματικές εξελίξεις, deals, συμφωνίες και γενικώς ένα περιβάλλον που δεν αφήνει αδιάφορους τους επενδυτές.
Η εβδομάδα που ξεκινά έχει αρκετά γεγονότα που αναμένεται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Σήμερα υπάρχει το στοίχημα της εισαγωγής των νέων μετοχών της Πειραιώς Financial, Τρίτη και Τετάρτη έχουμε πολλαπλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μεταξύ των οποίων των ΔΕΗ και Motor Oil, Τετάρτη και Πέμπτη έχουμε το πρώτο ενεργειακό συνέδριο του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται ο «χρησμός» της Standard and Poor’s για το ελληνικό αξιόχρεο.
Σήμερα λοιπόν εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 50.367.223 μετοχές της Πειραιώς, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη, μετά τη συνένωσή τους, σε αναλογία 1 νέα για κάθε 16,5 παλαιές, με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας από τα 6 σε 99 ευρώ ανά μετοχή. Στο διάστημα 21 με 23 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό το οποίο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί θα καθορίσει και την τιμή στην οποία θα αγοράσουν μετοχές και οι υφιστάμενοι επενδυτές.
Οι επιδόσεις εβδομάδας, μήνα και έτους
Την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 0,78%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,93%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο κατά 1,76%. Σε επίπεδο Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 3,88%, ο FTSE 25 είναι στο +4,77%, ο Mid Cap +3%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 10,36%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. ενισχύεται ήδη σε ποσοστό 11,08%, ο FTSE 25 παρουσιάζει άνοδο 12,48%, ο Mid Cap είναι στο +15,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +14,20%.
Η. Ζαχαράκης: Οι 900 μονάδες τελευταίο εμπόδιο πριν τις 1.000 μονάδες
Η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη είναι ότι ασχέτως με τις πρόσκαιρες απαραίτητες διορθώσεις η μεγάλη εικόνα παραμένει λίαν θετική, «καθώς καθημερινά σημειώνεται ενεργοποίηση εγκλωβισμένων κεφαλαίων από το παρελθόν κάτι που αυξάνει τη ρευστότητα στο σύστημα και συνάμα υπάρχει διάχυση ακόμα και στην ξεχασμένη περιφέρεια. Παρατηρούμε μετά από καιρό νέα κεφάλαια να εισρέουν στην αγορά και φαίνεται πως θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα κάτι που μπορεί να δώσει νέα καύσιμα στο Χ.Α.».
Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως ενδεχόμενη κατοχύρωση των 906 μονάδων, θα έδινε συνέχιση της ανοδικής τάσης, όμως η περιοχή των 900-905 μονάδων έχει αντιστάσεις και οι πιθανές διορθωτικές κινήσεις είναι εντός πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάζεται η περιοχή των 900 – 905 μονάδων, που είναι ένα σοβαρός στόχος αλλά και αντίσταση, πριν τον επόμενο μεγάλο στόχο της αγοράς, που δεν είναι άλλος από τις 1.000 μονάδες.
Σύμφωνα με το χρηματιστή, πλέον η ζώνη των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, των 600 μονάδων για τον τραπεζικό και των 2.200 μονάδων για τον FTSE 25 μπορεί να προβληματίσει την αγορά βραχυπρόθεσμα. Θυμίζουμε ότι οι τρεις δείκτες έκλεισαν την Παρασκευή στις 898,63 μονάδες, στις 2.176,13 και στις 592,68 μονάδες αντίστοιχα.