Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι φορολογικές δηλώσεις των «εκπλήξεων»: Έρχεται αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στα δηλωθέντα εισοδήματα-...

Οι φορολογικές δηλώσεις των «εκπλήξεων»: Έρχεται αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στα δηλωθέντα εισοδήματα- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Η ώρα των αποκαλυπτηρίων για τις συνέπειες της πανδημίας στα εισοδήματα των περίπου 9 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να διαπιστώσει αν τα δηλωθέντα εισοδήματα θα συγκρατηθούν τελικώς πάνω από το όριο των 70 δις. ευρώ ή αν θα υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15-20 ετών, χαμηλότερα δηλαδή και από το επίπεδο της μνημονιακής περιόδου.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, τα κουρέματα ενοικίων, τα υποχρεωτικά «λουκέτα» στα μαγαζιά θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται αμέσως μετά το Πάσχα.

Μόνο δύο κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα έχουν απώλειες: οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με τους τελευταίους μάλιστα να εμφανίζουν και αύξηση δηλωθέντων εισοδημάτων μέσα στο 2020 λόγω αναδρομικών.

Από το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων θα εξαρτηθούν πολλά:

1.Πόσοι θα πάρουν επιστροφή φόρου. Αυτό θα είναι το πρώτο ρεκόρ της χρονιάς. Ειδικά μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που βρέθηκαν σε αναστολή αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτιμάται ότι θα έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό.

2.Πόσοι θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων όπως το επίδομα τέκνου, το επίδομα ενοικίου κλπ. Οι φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να αποτυπώσουν την «φτωχοποίηση» που προκάλεσε η πανδημία η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει και αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα εισπράξουν επιδόματα.

3.Πόσους φόρους τελικώς θα καταλογίσει το υπουργείο Οικονομικών. Ύστερα από πολλά χρόνια, αναμένεται ότι το ποσό που θα βεβαιωθεί στους φορολογούμενους (για να πληρωθεί σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2022 όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών), το ποσό της βεβαίωσης αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα 3 δις. ευρώ. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ