Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΚόλαση φωτιάς στη Βαρυμπόμπη- Εκκενώνονται οικισμοί

Κόλαση φωτιάς στη Βαρυμπόμπη- Εκκενώνονται οικισμοί

Εκτός ελέγχου έχει βγει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη. Η φωτιά έχει φτάσει, σύμφωνα με το δήμαρχο της περιοχής, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης. Οι φλόγες απειλούν σπίτια και κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε γύρο περιοχές. Στο μεταξύ η ΓΓΠΠ έδωσε εντολή εκκένωσης του οικισμού Αδάμες, στην εθνική οδό, καθώς βρίσκεται κοντά σε υποσταθμό υψηλή τάσης της ΔΕΗ όπου σημειώθηκαν εκρήξεις.

Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά μαίνεται σε τρία μέτωπα: Το ένα είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, το άλλο πολύ κοντά σε ιππικούς ομίλους της περιοχής, ενώ το τρίτο, το οποίο εμπνέει και τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι πολύ κοντά στον οικισμό Αδάμες, κοντά στην Εθνική Οδό.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική

Όπως αναφέρετα σε ανακοίνωση, «η Νέα Οδός ενημερώνει πως λόγω πυρκαγιάς, σε παρακείμενη του αυτοκινητοδρόμου δασική έκταση, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, η τροχαία έχει διατάξει την ολική διακοπή της κυκλοφορίας αμφιπλεύρως στο τμήμα Λυκόβρυση – Άγιος Στέφανος. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Αγίου Στεφάνου (Μπογιατίου).

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση, τις υποδείξεις της τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα».

Μάχη δίνουν μέχρι αυτή την ώρα ισχυρότατες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυναμείς για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από περίπου μια ώρα σε δασική έκταση στην Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, σε περιοχή ανατολικά των Βασιλικών Κτημάτων.

Η πυρκαγιά μαίνεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, πίσω από το Κρυονέρι και κατευθύνεται προς Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά Κτήματα και την Εθνική Οδό. Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν η φωτιά να μην πλησιάσει βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό γίνεται με συνεχείς διακοπές, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό». Περίπου 80 παιδιά  μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον σταθμό Ειρήνη του ηλεκτρικού και τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, ενώ άλογα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα από ιππικούς συλλόγους που βρίσκονται στην περιοχή. 

Για την επιχείρηση κατάσβεσης ενεργοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ (για πιθανή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών), ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς. Από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200. Συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, νωρίτερα διεκόπη από την Τροχαία η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στην έξοδο της Λυκόβρυσης στο ρεύμα προς Λαμία και στην έξοδο Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αθήνα. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την Τροχαία, όμως επικρατεί μποτιλιάρισμα.

Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία: 1. Τατοΐου από Λ. Κύμης εώς την οδό Ερυθραίας 2. Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης 3. Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία – Ταβέρνα Λάμπρος).

Εν τω μεταξύ, λόγω της φωτιάς, εκτός λειτουργίας τέθηκε το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου. Λόγω της βλάβης, παρατηρούνται πτώσεις τάσης σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου να κλείσουν «όλες τις καμινάδες, παράθυρα και πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται επί τόπου.

Αναφορές για εγκλωβισμένους στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης -Εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες

Αναφορές για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν γίνει στην αστυνομία που αυτή την ώρα πραγματοποιεί επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ με νέο μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες προς τις Αχαρνές.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση.

Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Αυτή την ώα επιχειρούν 104 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ