Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΦυσικό αέριο: Αντίθετη η Ελλάδα στην πρόταση της Κομισιόν - Συμμαχία με...

Φυσικό αέριο: Αντίθετη η Ελλάδα στην πρόταση της Κομισιόν – Συμμαχία με Ισπανία και Πορτογαλία

H Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα ότι διαφωνεί με την πρόταση της ΕΕ για μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την άνοιξη.  

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής και με την πρόταση της Κομισιόν για την μείωση 15% στην χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου».  Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (20/7), η Κομισιόν πρότεινε σε όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τον εθελοντικό στόχο για μείωση της χρήσης του αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση την ίδια περίοδο το διάστημα 2016-2021.  

Στην ομιλία του, ο κ Οικονόμου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και κοινές αγορές αερίου στην ΕΕ.  «Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και όσον αφορά τις τιμές, την πολιτική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου, και σε ό,τι αφορά την προμήθεια, και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε», είπε ο Οικονόμου.  

 «Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»  «Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι, το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  

Ο κύριος Σκρέκας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει επάρκεια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.  

Αντίθετες και Πορτογαλία- Ισπανία  

Η Πορτογαλία, από την πλευρά της εμφανίζεται εντελώς «αντίθετη» στην πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο.  Όπως υποστηρίζει η πορτογαλική κυβέρνηση, κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Joao Galamba, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.  

Παράλληλα, χθες βράδυ, και η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό».  «Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης. «Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», υπογράμμισε. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ