Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΦραγκογιάννης: Ενίσχυση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Μολδαβίας

Φραγκογιάννης: Ενίσχυση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Μολδαβίας

Την ισχυρή βούληση των δύο πλευρών για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Μολδαβίας και τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προσδιόρισαν οι συμπρόεδροι της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας, υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και υφυπουργός Ανάπτυξης και Ψηφιοποίησης της Μολδαβίας Vadim Gumene, κατά την 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κισινάου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, κατά τις εργασίες της Επιτροπής, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί, τα τελευταία χρόνια, στη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της κυβερνοασφάλειας, της υγείας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στενή συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών και τις προοπτικές της και τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Οι δύο συμπρόεδροι υπέγραψαν το Πρωτόκολλο της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής, ενώ ο κ. Φραγκογιάννης υπέγραψε, για λογαριασμό του ENTERPRISE GREECE, Μνημόνιο Συνεργασίας με τον αντίστοιχο φορέα της Μολδαβίας INVEST MOLDOVA. Επιπλέον, υπέγραψε, εκπροσωπώντας το υπουργείο Τουρισμού, Κοινό Σχέδιο Δράσης με το υπουργείο Τουρισμού της Μολδαβίας.

Στη διμερή συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας Nicu Popescu, ο κ. Φραγκογιάννης μετέφερε τη στήριξη της Ελλάδας στις φιλοδοξίες της Μολδαβίας να ενταχθεί στην οικογένεια της Ε.Ε., μια θετική εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις συνολικά και για τις οικονομικές σχέσεις ειδικότερα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά και στην πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει σύντομα διπλωματική εκπροσώπηση στη Μολδαβία.

Τις προοπτικές ανάληψης κοινών εγχειρημάτων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συζήτησε, τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας της Μολδαβίας Victor Parlicov -ο οποίος είχε προσφάτως επισκεφθεί την Ελλάδα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ