Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΥδρογονάνθρακες: Καθόμαστε πάνω σε θησαυρό 250 δισεκ. ευρώ

Υδρογονάνθρακες: Καθόμαστε πάνω σε θησαυρό 250 δισεκ. ευρώ

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να στηρίξουμε τους επενδυτές για να προχωρήσουν τις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες ώστε να καταλάβουμε πού βρίσκονται τα αποθέματα φυσικού αερίου και τι αξία έχουν, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να λάβουμε τις βέλτιστες αποφάσεις για την αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών». Αυτό σημείωσε, χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα αφύπνισης όσων εμπλέκονται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την την επανεκκίνηση του σε ύπνωση προγράμματος εξορύξεων. Άλλωστε οι διεθνείς τιμές των ενεργειακών πόρων αλλά και τα σενάρια για τα επόμενα χρόνια φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το όλο θέμα.

Ο κ. Στεφάτος μάλιστα υπενθύμισε ότι η αξία δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου ανέρχεται στα 250 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25 ετών με βάση τα αρχικά ευρήματα των εταιρειών-παραχωρησιούχων των ελληνικών οικοπέδων και με εκτίμηση επιτυχίας 20 % στις γεωτρήσεις. Μάλιστα, όπως σημείωσε, ο υπολογισμός αυτός έχει γίνει με στη βάση τιμών στα 50-60 δολ/βαρέλι πετρελαίου. Όπως καταφαίνεται παρά τα όσα είχαν κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο την προηγούμενη περίοδο οι αξίες αυτές δεν είναι ευκαταφρόνητες και κυρίως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι μια πιθανη επιτυχία των ερευνών διασφαλίζουν εθνικούς πόρους, κάτι που έχει γίνει σε γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την ενεργειακή τους θωράκιση.

Ειδικά, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τις εξορύξεις, με βάση την εκτίμηση για αξία κοιτασμάτων στα 250 δισεκ. ευρώ, εκτιμώνται στα 56 δισ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν προσδιορίζονται στα 46 δισ. ευρώ.

«Η διεθνής ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί σε ορίζοντα 20ετίας, λόγω του ρόλου του ως καύσιμου-γέφυρα προς τη μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα βασισμένα σε ΑΠΕ. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει αύξηση 40% στη ζήτηση για φυσικό αέριο» τόνισε ο κ. Στεφάτος και προσέθεσε: «Είναι επομένως σαφές ότι το φυσικό αέριο καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η χρήση του δεν ανταγωνίζεται τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ. Σήμερα είναι ίσως πιο σημαντικό από ποτέ να αναδειχθούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την Ελλάδα από την «κεφαλαιοποίηση» των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της. Και τούτο διότι η ανάπτυξη του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας θα μπορούσε να συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση σημαντικών οικονομικών και γεωστρατηγικών ευκαιριών» ανέφερε ο κ. Στεφάτος.

Ειδικά για την Κρήτη ο κ. Στεφάτος ανέφερε ότι η ΕΔΕΥ άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει παράταση της προθεσμίας για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών λήγει το φθινόπωρο του 2022. Μάλιστα βρίσκεται σε διάλογο με τους επενδυτές (TotalEnergies, ExxonMobil, ΕΛΠΕ) και σε αναζήτηση κινήτρων για επιτάχυνση των διαδικασιών. Βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι εξελίξεις στην Κρήτη έχουν κι έντονο γεωπολιτικό πρόσημο, κάτι που καθιστά σύνθετες τις όποιες διαδικασίες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ