Η Ελληνική αγορά, παρά την πτώση που υπέστησαν την Τετάρτη τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και οι αμερικανικοί δείκτες, χθες άντεξε τις πρωινές πιέσεις, βασιζόμενη κυρίως στα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το 1ο τρίμηνο του 2021. Συμπληρωματικά το άνοιγμα του Τουρισμού & της Ελληνικής οικονομίας από σήμερα Παρασκευή 14 Μαΐου, προεξοφλεί τις θετικές προσδοκίες για μια καλύτερη συνέχεια.
Η τεχνική υπέρβαση των 907 μονάδων του Γενικού Δείκτη, αν διατηρηθεί στο κλείσιμο της εβδομάδας, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 920 μονάδων, φέρνει δε εγγύτερα την επόμενη σημαντική αντίσταση των 950 μονάδων. Οι 880 και οι 860 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις, που θα πρέπει να κρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια καλύτερη συνέχεια.
Αντίστοιχα στον FTSE 25 η υπέρβαση των 2.205 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2.230 μονάδων. Στον αντίποδα, τα επίπεδα των 2.130 και 2.075 μονάδων, είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE 25.
Η διατήρηση του αρνητικού momentum των ξένων αγορών, μπορεί να δυσκολέψει και να καθυστερήσει την Ελληνική αντεπίθεση κεφαλαιοποιήσεων, αλλά δύσκολα θα αντιστρέψει το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην αγορά. Μια αισιοδοξία που δεν είναι ανεδαφική, καθώς διεθνείς οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.
Απαιτούνται αντανακλαστικά
Όμως αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, συνοδευόμενες από το πρόσφατο rally των Α’ Υλών, των Βιομηχανικών μετάλλων, αλλά και των Ναύλων, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, πολύ γρηγορότερα από ότι αναμένουν οι αναλυτές.
Τα γεωπολιτικά προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν οξυμένα, με νέα μέτωπα να δημιουργούνται (Παλαιστινιακό), χωρίς να κλείνουν τα παλαιά, όπως οι διενέξεις Ουκρανίας-Ρωσίας, ΗΠΑ-Κίνας, Ισραήλ-Ιράν, Κίνας –Ινδίας και φυσικά η Τουρκία. Χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει το πότε, πού, πως αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει μια κρίση και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με τον Covid-19, απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές και διαθέσιμη ρευστότητα.
Τα προαναγγελθέντα πακέτα ενίσχυσης τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αποτελούν το μοναδικό ισχυρό αντίδοτο για όλες τις ανησυχίες, προς το παρόν. Αλλά η μυθική υποσχόμενη ρευστότητα πρέπει να διοχετευθεί άμεσα σε παραγωγικές επενδύσεις, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κάθε διόρθωση, ευκαιρία τοποθετήσεων
Συμπερασματικά, η Ελληνική αγορά «έχει αλλάξει πίστα», και όσο υποστηρίζεται από τα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών, τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και ρευστότητα μέσω χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, θα βλέπει υψηλότερους στόχους.
Συνεπώς, βάσει των τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, έστω και αν ήδη εμφανίζονται αρνητικές αποκλίσεις. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 25 έχουν διασπάσει καθοδικά την βραχυχρόνια ανοδική γραμμή τάσης, που είχε σχηματιστεί από 23/3/2021, έχοντας επιβεβαιώσει ήδη μια φορά την εγκυρότητα της διάσπασης της (12/5/21).
Παραμένουμε λοιπόν σε αυξημένη επαγρύπνηση, ευελπιστώντας σε μια βραχύβια πίεση τιμών, που πρέπει να την εκλάβουμε ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Επικεντρωνόμαστε σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., έχοντας προετοιμαστεί για αυξημένη μεταβλητότητα. Γιατί όπως λέει και η πασίγνωστη Αγγλική παροιμία “No pain, no gain”..
*Ο Λουκάς Παπαϊωάννου είναι Οικονομολόγος / Corporate Advisor Mc Banking & Finance, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ