Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε ποιοτικούς και όχι ποσοτικούς στόχους κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός

Με ποιοτικούς και όχι ποσοτικούς στόχους κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός


«Πανιά» ανοίγει από σήμερα στον τουρισμό η Ελλάδα με πρώτο μέλημά της να παραμένει η υγειονομική ασφάλεια και με τις ελπίδες να συγκεντρώνονται στην επέκταση της σεζόν για να κερδηθεί το φετινό στοίχημα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες από το Σούνιο ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, στόχος είναι να «επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως τόπο ταυτόσημο με την φιλοξενία και την ασφάλεια» γι’ αυτό και «όπλα» για την μάχη της φετινής χρονιάς θα αποτελέσουν οι πέντε ζώνες ασφαλείας και η παρακαταθήκη του 2020, όπου ο τουρισμός κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν παγκοσμίως.

Δεδομένου ότι το αποτύπωμα της πανδημίας παραμένει ισχυρό ο κ. Θεοχάρης απέφυγε τις προβλέψεις και περιόρισε τις εκτιμήσεις σε μια «χαραμάδα» για το ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σε σχέση με τοπικά lockdown, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.

Το μεγάλο στοίχημα για την φετινή χρονιά «δεν είναι να αναδείξουμε μόνο τη φυσική ομορφιά της χώρας, τον πολιτισμό μας, τη γαστρονομία μας, και όλα αυτά που μας κάνουν μοναδικούς. Δεδομένου ότι οι προτεραιότητες έχουν ανατραπεί το τελευταίο διάστημα στη ζωή όλων μας και αυτό αντανακλάται στον τουρισμό, στόχος είναι να ανοίξουμε πανιά με ασφάλεια» σημείωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τις πέντε ζώνες ασφαλείας με την βοήθεια των οποίων ο τουρισμός δεν θα επιβαρύνει πρόσθετα το υγειονομικό φορτίο της χώρας.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας περιλαμβάνει αρχικά τα πρωτόκολλα εισόδου. Βάσει αυτών οι τουρίστες που θα επισκέπτονται την Ελλάδα οφείλουν να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση τους, να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης ή αρνητικό PCR test το οποίο έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν το ταξίδι τους. Προς διευκόλυνσή του μάλιστα από την 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και το Green Pass.

Παρά τις πιστοποιήσεις οι τουρίστες θα υπόκεινται και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την άφιξή τους στις πύλες εισόδου, οι οποίοι θα στηρίζονται στο σύστημα EVA και σε rapid test όπως και πέρυσι.

Για την περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στο κορονοϊό, θα δημιουργηθεί στη χώρα ένα πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.

Παράλληλα θα εφαρμοστούν και τα νέα πρωτόκολλα δραστηριοτήτων στον τουρισμό, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου κρίνονται αυστηρά και δύσκολα.

Τέλος για την θωράκιση του γενικού πληθυσμού ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία». «Το σχέδιο “Γαλάζια Ελευθερία” της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τους οριζόντιους και καθολικούς εμβολιασμούς στα νησιά, μας φέρνει πιο κοντά στην απελευθέρωση» τόνισε κάνοντας έκκληση για πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων και των υγειονομικών κανόνων.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι να επιτύχει η Ελλάδα να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την ήδη περιορισμένη τουριστική πίττα. Για να γίνει αυτό βέβαια και δεδομένου ότι οι πρώτοι έξι μήνες του έτους έχουν σχεδόν χαθεί, αφού και οι κρατήσεις για τον Ιούνιο παραμένουν σε πολύ οριακά επίπεδα, η χώρα θέτει τις βάσεις για επιμήκυνση της σεζόν πολύ πέρα από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Τουρισμού η επιμήκυνση της σεζόν είναι εφικτός στόχος αφού η ζήτηση που καταγράφεται είναι ήδη μεγάλη για να μπορέσει να ικανοποιηθεί αποκλειστικά τους μήνες αιχμής, δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Επικουρικά προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσει και η καλή πορεία που θα έχει δοθέντων των συνθηκών η κρουαζιέρα αλλά και η επέκταση των πτήσεων κυρίως από ΗΠΑ, η οποία επετεύχθη μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού στην Αμερική.

«Το ενδιαφέρον των τουριστών είναι έντονο» κι αυτό φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τις συνομιλίες του υπουργού με τουριστικούς φορείς ξένων χωρών, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Σερβία, η Ρουμανία όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης. Απόδειξη αυτού του έντονου ενδιαφέροντος, όπως συμπλήρωσε, ήταν και οι συμφωνίες διεύρυνσης της συνεργασίας της χώρας μας με τους μεγαλύτερους tour operator σε Ευρώπη και Αμερική καθώς και η αύξηση των πτήσεων, με περισσότερα και πιο πυκνά καθημερινά δρομολόγια από περισσότερα αεροδρόμια αναχώρησης σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα.

Το κατά πόσο βέβαια αυτό το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε κρατήσεις για να κερδηθεί τελικά το τουριστικό στοίχημα, στο οποίο η χώρα έχει εναποθέσει πολλά, μένει να αποδειχτεί, σύμφωνα με τουριστικούς φορείς, οι οποίοι υπογραμμίζουν μεν τις θετικές προοπτικές τονίζοντας όμως για ακόμα μια φορά την ανάγκη για ρεαλιστικές προσδοκίες.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ