Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο χρηματιστήριο «παρουσιάζεται» σε ξένους θεσμικούς

Το χρηματιστήριο «παρουσιάζεται» σε ξένους θεσμικούς

Σημαντική ημέρα η σημερινή για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς λαμβάνει χώρα το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει ο όμιλος ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την JP Morgan, στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή πλήθους εισηγμένων, αλλά και μη εισηγμένων εταιρειών.

Το εν λόγω συνέδριο έρχεται σε μια συγκυρία που παγκοσμίως η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου σε μετοχές είναι ξανά στο ζενίθ, κάτι που αποδεικνύεται από τα νέα ιστορικά υψηλά χθες του δείκτη – βαρόμετρο S&P 500, ενώ και η ελληνική αγορά βρίσκεται σε υψηλά 10ετίας κλείνοντας χθες πάνω από τις 1.360 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 20 Μαρτίου του 2014.

Τελικά, στο συνέδριο δεν θα δώσει το παρών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω ασθενείας, εντούτοις θα συμμετέχει και θα κάνει ομιλία διαδικτυακά, ενώ το παρών θα δώσουν εκατοντάδες επενδυτές και fund managers παγκόσμιας εμβέλειας.

Από πλευράς εισηγμένων, στην εκδήλωση της Νέας Υόρκης συμμετέχουν εκπρόσωποι κορυφής των εταιρειών Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Lamda Development, Μytilineos, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς Financial, Τιτάν και Ιntrakat.

Επίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι συμμετέχουν και μη εισηγμένες εταιρείες, όπως η Olympia Group συμφερόντων Πάνου Γερμανού (Sunlight, Public, SoftOne, Westnet κ.α.), η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Grivallia Properties, η εταιρεία πιστοποιήσεων PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη, το CVC Greece και η Τράπεζα Κύπρου.

Συνάμα, στις ΗΠΑ ταξίδεψαν και οι διοικήσεις των ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας κλείσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλαπλά επενδυτικά ραντεβού. Είναι η πρώτη φορά που στην πόλη της Ν. Υόρκης παρουσιάζεται τέτοιο πολυσχιδές σχήμα ελληνικών assets, σε μια συγκυρία μάλιστα που η διάθεση ανάληψης ρίσκου, παραμένει λίαν υψηλή. Έχει ήδη προγραμματιστεί μεγάλος αριθμός one-one συναντήσεων, αλλά και παρουσιάσεις των εταιρειών σε μικρές ομάδες.

Νέα υψηλά 10ετίας στο Χ.Α.

Όλα τα ανωτέρω λαμβάνουν χώρα σε μια εξαιρετική συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο, που χθες έκλεισε σε νέα υψηλά κοντά δέκα ετών, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ανοδικό momentum που συνεχίζει να διατηρεί, και στις αρχές του 2024. Χθες, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο «κλείδωσε» τις 1.350 μονάδες που είχαν αποτελέσει σκόπελο για μήνες, αλλά έκλεισε πάνω και από τις 1.360 μονάδες.

Πρόκειται για νέα υψηλά κοντά δέκα ετών για το Χ.Α. καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2014, επί διακυβέρνησης Σαμαρά, λίγο πριν τις ευρωεκλογές που ήρθαν να συνταράξουν το τότε πολιτικό σκηνικό, καθώς είχαν «μαρτυρήσει» την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή των διαθέσεων από την πλευρά των ψηφοφόρων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 1.362,05 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 20 Απριλίου 2014. Ο FTSE 25 έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γ.Δ. ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση τσις 3.321,20 μονάδες με άνοδο 0,62% πετυχαίνοντας νέο υψηλό 9ετίας, ενώ ο Mid Cap έκλεισε σε νέα υψηλά 14 ετών και στις 2.314,31 μονάδες με άνοδο 0,85%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.144,16 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%.

Στις πρώτες 17 συνεδριάσεις του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 5,33%, o FTSE 25 κερδίζει 6,35%, ο Mid Cap είναι στο +2,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει +7,77%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ