Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPEOPLEΤο νησί με τις 80 παραλίες δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις- Και...

Το νησί με τις 80 παραλίες δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις- Και πριβέ μπάνιο και οικονομικά

Μπορεί οι Μπαχάμες και άλλα αντίστοιχα μέρη στο εξωτερικό να θεωρούνται ιδανικοί προορισμοί για πολλούς, ωστόσο υπάρχουν και στην Ελλάδα παραλίες τόσο μαγικές που θα τις ζήλευαν ακόμα και οι… Μπαχάμες. Ειδικά για το φετινό καλοκαίρι που θεωρείται το πρώτο μετά από 3 χρόνια σε συνθήκες σχεδόν πλήρους κανονικότητας, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί έναν ελληνικό παράδεισο χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει μια περιουσία. Ένα τέτοιο μέρος είναι η Κύθνος…

Με διάρκεια ακτοπλοϊκής διαδρομής 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και λιγότερο από 2 ώρες από το Λαύριο, η Κύθνος είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για λόγους που άπτονται των περισσότερων ελληνικών νησιών, αλλά και για λόγους που απαντώνται μόνο εδώ.

Πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου στα αρχαία χρόνια αναφέρονται οι Δρύοπες, μυθικός βασιλιάς των οποίων ήταν ο Κύθνος (γιος του θεού Απόλλωνα) εξ ου και το όνομα της νήσου. Χαρακτηριστικό της Κύθνου είναι το σχήμα της το οποίο είναι μακρόστενο με μια κορυφογραμμή όπου σχηματίζει πολλές κοιλάδες από τα δυτικά και από τα ανατολικά και οι οποίες καταλήγουν σε παραλίες με αποτέλεσμα το νησί να έχει περίπου 100 παραλίες, τις περισσότερες στις Κυκλάδες.

Η Κύθνος διαθέτει πάνω από 80 οργανωμένες και ανοργάνωτες, με αρκετές να είναι προσβάσιμες με πόδια ή καραβάκι, κάτι που σημαίνει ότι η κάθοδος σχετικά απότομων δρόμων είναι εντός προγράμματος.

Η πιο ξακουστή είναι η Κολώνα. Προσβάσιμη μέσω χωματόδρομου, η Κολώνα έχει ως ορόσημο μια λωρίδα χρυσαφένιας άμμου που συνδέει το νησί με τη βραχονησίδα του Άγιου Λουκά, δεν έχει ομπρέλες και τα συναφή και σίγουρα θέλει πρώτα να ιδρώσεις για να την απολαύσεις. Σε ανταμείβει πλήρως όμως.

Από κει και πέρα, έχουμε την Αλυκή, την Επισκοπή, τις Λεύκες, τη Νάουσα που σου φέρνει στο πιάτο την υπέροχη θέα της εκκλησιάς του Άη Γιάννη του Ελεήμονα και τις πιο μεγάλες και δημοφιλείς παραλίες, τη Μεγάλη Άμμο και την Απόκρουση. Ως επιλογή υπάρχουν πάντα και τα ιαματικά λουτρά.

Τα λουτρά βρίσκονται στον οικισμό του Μαρουλά, εκεί όπου είναι εμφανή τα σημάδια του αρχαίου πολιτισμού, ενώ και το Βρυόκαστρο αποτελεί αντίστοιχης σημασίας περιοχή, με το ιερό προς τιμήν της Δήμητρας να δεσπόζει στην κορυφή της ακρόπολης.

Ως προς τη διασκέδαση, ήτοι το φαγητό και το ποτό, η Κύθνος είναι από τις πιο ξακουστές οικοδέσποινες των Κυκλάδων. Εδώ θα απολαύσεις το σφουγγάτο (σφαιρικές τηγανίτες με ντόπιο τυρί), κολόπι (σπανακόπιτα με φρέσκο κρεμμυδάκι), ταραχτά (η στραπατσάδα της Κύθνου) και μια πλούσια ποικιλία σε ντόπια τυριά, μέλι και γλυκά του κουταλιού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ