Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΤο καλό σεξ ξεβουλώνει και την μπουκωμένη… μύτη!

Το καλό σεξ ξεβουλώνει και την μπουκωμένη… μύτη!

Ένα καλό σεξ, εκτός όλων των άλλων καλών που κάνει στην ψυχική μας υγεία και τον οργανισμό, βοηθάει και στη ρινική αποσυμφόρηση ως και 60 λεπτά μετά τον οργασμό! Οχι δεν πρόκειται για αστείο αλλά για το αποτέλεσμα έρευνας!

Η  μελέτη πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς και Βρετανούς ερευνητές, δημοσιεύτηκε φέτος και μάλιστα κέρδισε το βραβείο Ig Nobel για την ιατρική και υποδηλώνει ότι το οργασμικό σεξ μπορεί να καθαρίσει τη ρινική συμφόρηση όπως και ένα ρινικό αποσυμφορητικό. Τα βραβεία Νόμπελ Ig απονέμονται «για να τιμούν τα επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και μετά τους κάνουν να σκέφτονται», με μια τελετή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και βραβευμένους με Νόμπελ μεταξύ αυτών που μοιράζουν βραβεία.

Είναι ενδιαφέρον επίσης για το φετινό νικητή να δούμε εάν θα αποφασίσει να συνταγογραφήσει οργασμό για όσους έχουν βουλωμένη μύτη όπως κάποιοι γιατροί στο εξωτερικό συνταγογραφούν γυμναστική για διάφορες παθήσεις π.χ παχυσαρκία.

«Όταν αξιολογούμε κριτικά την έρευνα, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πρώτα την ” εσωτερική εγκυρότητα “»  γραφεί στο theconversation  ο Ντέιβιντ Κινγκ Ανώτερος Λέκτορας Γενικής Πρακτικής, Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ .

 Η μελέτη

Η μελέτη Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν σαφώς διπλή-τυφλή μελέτη (τα ζευγάρια γνώριζαν ότι έκαναν σεξ) και ήταν μικρού μεγέθους (18 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια), αλλά κάθε άτομο είχε την ευκαιρία να επιλέξει  ανάμεσα στη σεξουαλική επαφή με οργασμό – σε σύγκριση με ένα ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι που εφαρμόστηκε την επόμενη ημέρα.

Η ρινική ροή μετρήθηκε σε πέντε χρονικές περιόδους:

1. πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα (αρχή),

2. αμέσως μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα,

3. τριάντα λεπτά μετά

4. μια ώρα μετά

5.  και 3 ώρες μετά τη σεξουαλική κορύφωση.

Οι ίδιες μετρήσεις ελήφθησαν τη δεύτερη ημέρα μετά την εφαρμογή ρινικού αποσυμφορητικού σπρέι. Τα άτομα απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιοριστεί ποια από αυτά είχαν προϋπάρχουσες αποφράξεις στη μύτη τον τελευταίο μήνα.

Η ρινική λειτουργία αξιολογήθηκε υποκειμενικά από τον συμμετέχοντα και αντικειμενικά με μια φορητή συσκευή που μετρούσε τη ροή του αέρα.

Τα ευρήματα

Η μελέτη ανακάλυψε μια σημαντική βελτίωση στη ρινική ροή αμέσως μετά τον οργασμό και αυτό είχε παρόμοιο μέγεθος με το όφελος από το αποσυμφορητικό σπρέι που χρησιμοποιήθηκε την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, το όφελος από τη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν βραχύβιο και η ρινική ροή επανήλθε στην αρχική τιμή μέσα σε λίγες ώρες. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η βελτιωμένη ρινική ροή παρατηρήθηκε μόνο σε εκείνους με προϋπάρχουσα ρινική συμφόρηση.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ οργασμού και μύτης;

Η ερευνητική εργασία σημειώνει ότι η θεωρία της «αντανακλαστικής ρινικής νεύρωσης» προτάθηκε από τον Γερμανό ωτορινολαρυγγολόγο Wilhelm Fliess, στενό φίλο του Sigmund Freud, το 1897Και οι δύο πίστευαν ότι οι νευρώσεις προκαλούνταν κυρίως από σεξουαλικά προβλήματα.

Η Fliess θεωρούσε ότι υπήρχαν συγκεκριμένα «σημεία των γεννητικών οργάνων» στη μύτη που επηρέασαν τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, η θεωρία του απέτυχε στον επιστημονικό έλεγχο και ξεθώριασε.

Σήμερα είναι γνωστό ότι η άσκηση  προκαλεί βελτιωμένη ρινική ροή και αυτό το όφελος επιμένει έως και 30 λεπτά μετά τη σωματική δραστηριότητα.

Συμπέρασμα

Συνολικά, η μελέτη παρουσιάζει κάποια πειστικά στοιχεία ότι ο οργασμός βελτιώνει τη ρινική απόφραξητουλάχιστον για περίπου μία ώρα. Και, όπως σημειώνουν οι ερευνητές: «Δεν νομίζω ότι άλλες μέθοδοι για την ανακούφιση της συμφόρησης είναι τόσο διασκεδαστικές όσο η σεξουαλική δραστηριότητα».

Οι ερευνητές συστήνουν σε  εκείνους που έχουν ρινική συμφόρηση να μην πετάξουν τα αποσυμφορητικά σπρέι τους ακόμα καθώς χρειάζονται περεταίρω έρευνες.

Η έρευνα επίσης κατέδειξε ότι μπορούμε να προσθέσουμε ένα ακόμη όφελος για την υγεία στη σεξουαλική επαφή και τον οργασμό!