Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο δυστύχημα στα Τέμπη, η ημερομηνία των εκλογών και η αναβάθμιση της...

Το δυστύχημα στα Τέμπη, η ημερομηνία των εκλογών και η αναβάθμιση της οικονομίας

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέσα στην άνοιξη. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι πολύ πιθανό να μεταθέσει για αργότερα την ημερομηνία των εκλογών -ήδη σενάρια μεταθέτουν για τον Μάιο το στήσιμο της πρώτης κάλπης- κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα κάποιος ελεγκτικός οίκος θα αποφασίσει να δώσει την υψηλότερη βαθμολογία εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι οίκοι επικαλούνταν ως παράγοντα «μετάθεσης» της επενδυτικής βαθμολογίας τις εκλογές και πριν το δυστύχημα. Τώρα, έχουν ήδη περισσότερα επιχειρήματα για να αναβάλουν τις όποιες αναβαθμίσεις πιθανότατα για το φθινόπωρο του 2023 όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η οικονομία είναι (και) ψυχολογία. Και το δυστύχημα των Τεμπών έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ημέρες (ή εβδομάδες) από την προκήρυξη των εκλογών εντείνει ακόμη περισσότερο την αμφιβολία των αγορών καθώς αυτό που θα αμφισβητηθεί θα είναι το κατά πόσο μπορεί να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση (και πότε).

Ο εαρινός γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα με την έκθεση της Scope. Μέσα στην εβδομάδα, η σκυτάλη πηγαίνει στην DBRS η οποία  θα δημοσιεύσει την έκθεσή της στις 10 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσουν η Moody’s στις 17 Μαρτίου, η Standard and Poor’s στις 21/04 -μάλιστα η συγκεκριμένη ημερομηνία είχε «σημαδευτεί» σε πολλά ημερολόγια για πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας- ενώ ο κύκλος θα κλείσει στις 9 Ιουνίου με τον οίκο Fitch.

Τι προβλέπεται; Ότι οι οίκοι σε αυτό το διάστημα που θα δημοσιεύουν τις εκθέσεις τους θα έρχονται αντιμέτωποι με αντιφατικά μηνύματα. Από τη μία στοιχεία για την καλή πορεία της οικονομίας (σ.σ κρίσιμη η σημερινή ανακοίνωση για την πορεία του ΑΕΠ) και από την άλλη την πολιτική αβεβαιότητα και το «βαρύ κλίμα» στην κοινωνία.

Γι’ αυτό και το «ποντάρισμα» γίνεται στο ότι οι αναλυτές θα επιδιώξουν να κερδίσουν χρόνο μεταθέτοντας τις αποφάσεις αναβάθμισης για το φθινόπωρο. Η DBRS είναι προγραμματισμένο να βγάλει την επόμενη έκθεσή της στις 8 Σεπτεμβρίου, η Moody’s στις 15/09 η S&P στις 20 Οκτωβρίου και ο οίκος Fitch την 1η Δεκεμβρίου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ