Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι είπε ο Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην Washigton Post

Τι είπε ο Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην Washigton Post

ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Συνέντευξη στην Washigton Post, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά , τον cocid αλλά και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός τοποθέτησε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και σε συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στην Lally Weymouth.

Για σχεδόν οκτώ χρόνια, αρχής γενομένης από την κρίση του 2008, η Ελλάδα έζησε μια καταστροφική ύφεση: έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, οι τράπεζές της σχεδόν κατέρρευσαν και οι αξιωματούχοι σκέφτονταν να την εκκινήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και η χώρα αναπτύσσεται κατά 6%, χάρη εν μέρει στη διαχείριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 53 ετών. Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι οι εντάσεις με την Τουρκία και τους πρόσφυγες που ρέουν από αυτόν τον γείτονα.

Ερ. Ποια είναι η κατάσταση με τον Covid στη χώρα σας;


Α. Βλέπουμε μια έξαρση της πανδημίας αυτήν την περίοδο, αλλά μάλλον θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ήταν έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90 τοις εκατό των ατόμων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εστιάζουμε πολύ στο booster shot. Το έχουμε καταστήσει υποχρεωτικό για όλους άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73 τοις εκατό. θέλουμε να το φτάσουμε στο 80 τοις εκατό.

Ερ. Το 2015, πρόσφυγες πλημμύρισαν στην Ελλάδα και την Ιταλία από την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ελάχιστα ή καθόλου για να βοηθήσει. Τότε αυτοί οι πρόσφυγες άρχισαν να πηγαίνουν στην Ευρώπη. Σε εκείνο το σημείο, η τότε καγκελάριος Μέρκελ σταμάτησε το προσφυγικό ρεύμα χρηματοδοτώντας την Τουρκία για να κρατήσει τους πρόσφυγες εκεί. Τώρα, στον απόηχο του Αφγανιστάν και της Συρίας, η Τουρκία φαίνεται να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τη ροή των προσφύγων. Οι πρόσφυγες φτάνουν ξανά στην Ελλάδα. Αλλά οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η χώρα σας τους στέλνει βίαια πίσω στην Τουρκία. Ποια είναι η απάντησή σας;

Α. Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες. . . . Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να μπαίνουν ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι το καθήκον μου απέναντι στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τη στιγμή που θα επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015, και αυτή είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία του Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να παραλαμβάνει σκάφη που ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές όσο βρίσκονται ακόμη εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Ερ. Λαμβάνετε κακή δημοσιότητα επειδή απομακρύνετε τους πρόσφυγες.

Α. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει αυτό που λέτε. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο οι άνθρωποι να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα ενώ δεν κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία, μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερ. Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από δύο χρόνια, απείλησε να διακόψει την πρόσβαση των ΗΠΑ στη βασική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και έχει παραβιάσει πολλές φορές τον εναέριο χώρο σας. Είναι πιθανό να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία;

Α. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την τουρκική εγχώρια σκηνή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το νόμισμα δέχεται μεγάλη πίεση. Εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία — κυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε και να λύσουμε τις διαφορές μας.

Ερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταφέρατε να αναζωογονήσετε τον τουρισμό το περασμένο καλοκαίρι. Επικεντρώσατε την προσοχή σας στην αγορά των ΗΠΑ, όπου εμβολιάστηκαν πολλοί άνθρωποι. Πώς πάει ο τουρισμός;

Α. Ανοίξαμε με πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Κάποια στιγμή, είχαμε δέκα απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι καθημερινά. Ανυπομονώ να καλωσορίσω πολλούς ακόμη Αμερικανούς τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι.

Ερ. Ανησυχείτε ότι η οικονομική παρουσία της Κίνας θα μετατραπεί σε πολιτική και στρατιωτική παρουσία, όπως έχει συμβεί σε πολλές ασιατικές χώρες και νησιά;

Α. Απολύτως όχι. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα, αλλά είναι και στρατηγικοί ανταγωνιστές.

Ερ. Η ευρωζώνη έχει περιορισμούς στο δανεισμό όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβαίνουν το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ μιας χώρας. Θέλετε να χαλαρώσουν αυτοί οι περιορισμοί;

Α. Καταργήσαμε τους κανόνες δαπανών κατά τη διάρκεια του Covid. Έτσι ξοδέψαμε πολλά χρήματα για να στηρίξουμε τις οικονομίες μας. Γι’ αυτό έχουμε δει μείωση της ανεργίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid. Οι αρχικοί κανόνες ήταν πολύ άκαμπτοι. Επιβάλλαμε πολύ μεγάλο βάρος στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Καταλαβαίνω ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση.

Ερ. Πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να προσφέρει ένα αντίδοτο στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη; Μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει;

Α. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Είμαστε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που ήρθε μετά από μια λαϊκιστική κυβέρνηση.

Εκλεγήκαμε με μια σαφή εντολή: να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τους φόρους, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προωθήσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό. Ποτέ δεν σταματήσαμε να πιέζουμε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

Ερ. Η χώρα σας πρόσφατα ανανέωσε και επέκτεινε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σημάδι ότι τα πράγματα πάνε καλά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ;

Α. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συμφωνία. Υπογράψαμε μια πενταετή συμφωνία, η οποία θα ανανεωθεί αυτόματα, εκτός εάν ένα από τα δύο μέρη αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Ανοίγει νέες [βάσεις] για τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Αυτό θα ήταν το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Ερ. Σκοπεύετε να έρθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια επίσημη επίσκεψη;

Α. Νομίζω ότι θα μπορέσω να επισκεφθώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που καταλαβαίνει πραγματικά καλά την περιοχή. Είναι πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ