Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤεχνολογία και τηλεπικοινωνίες πρωταγωνιστές στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2020

Τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες πρωταγωνιστές στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2020

Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν το 2020 τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, με τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων των συγκεκριμένων κλάδων να αυξάνονται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 34% σε όγκο και κατά 188% σε αξία στην περίπτωση της τεχνολογίας και κατά 15% σε όγκο και κατά 300% σε αξία στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών.

Ειδικότερα σύμφωνα με μελέτη της PwC, η αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο, στις αποτιμήσεις Εξαγορών & Συγχωνεύσεων κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε ραγδαία παρά ή ίσως και χάρη στην πανδημία του κορονοϊού. «Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων έγινε απόλυτη προτεραιότητα εν μια νυκτί και οι προαναφερθέντες αριθμοί μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα, το δεύτερο εξάμηνο η πορεία των συναλλαγών ήταν δυναμικότερη. Όπως προκύπτει από την μελέτη κατά το 2ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους ο συνολικός παγκόσμιος όγκος και η αξία των συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 18% και 94% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο. Η αύξηση βέβαια δεν κατάφερε να φτάσει τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες του 2019 τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία.

Η εικόνα ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας ήταν, εν μέρει, αντιστρόφως ανάλογη. Όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, ο αριθμός τους το 2020, μειώθηκε. Η συνολική τους αξία βέβαια παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, αποδεικνύοντας ότι επιτεύχθηκαν λιγότερες αλλά μεγαλύτερου όγκου συναλλαγές.

Πρωταγωνιστής η Αμερική

Πρωταγωνιστής ήταν η αμερικανική ήπειρος όπου ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20%. Στην αμερικανική ήπειρο μάλιστα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, άνω του 200%, στην αξία των συναλλαγών, κυρίως λόγω κάποιων σημαντικών megadeal το 2ο εξάμηνο του έτους. Ακολούθησε η περιοχή της Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και Αφρικής με την αύξηση να εκτιμάται στο 17% αντίστοιχη με αυτή που σημειώθηκε και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Συστατικά της μεγάλης ζήτησης των επενδύσεων όπως προκύπτει από την έρευνα που αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, ήταν οι υψηλές αποτιμήσεις και ο ισχυρός ανταγωνισμός, με βάση μακροοικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, τα χαμηλά επιτόκια, το όραμα για απόκτηση καινοτόμων, ψηφιακών ή τεχνολογικών εταιρειών και η ύπαρξη υψηλού διαθέσιμου κεφαλαίου τόσο από εταιρικού αγοραστές (πάνω από $7,6 τρισ. σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους), όσο και από ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια ($1,7 τρισ.).

Σύμφωνα με την έρευνα, τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρήθηκε κατά κόρον χρήση των εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) για τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων σε μια ιδιαίτερα ενεργή αγορά IPO. Κατά το 2020, τα SPAC άντλησαν κεφάλαια ύψους περίπου $70 δισ. σε περισσότερα από τα μισά IPO των ΗΠΑ.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ