Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα πανηγύρια για τα τουριστικά έσοδα και η αγωνία των εξαγωγών

Τα πανηγύρια για τα τουριστικά έσοδα και η αγωνία των εξαγωγών

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας για την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσα στο 2023 αφήνουν περιθώρια για πολλές αναγνώσεις και συναισθήματα. Ασφαλώς ικανοποίηση για το ιστορικό ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα: 20,459 δις. ευρώ είναι αυτά. Δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά και ελπίδα είναι ότι ένα αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο νούμερο θα εισπραχθεί φέτος.

Πάμε τώρα σε δύο άλλους κωδικούς. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ισοζύγιο καυσίμων. Το έλλειμμα περιορίστηκε στα 6,887 δις. ευρώ από 13,25 δις. ευρώ συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας. Η ενεργειακή κρίση είναι σαφέστατα πίσω μας ενώ κρατάμε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το έλλειμμα του Δεκεμβρίου (567 εκατ. ευρώ) ήταν πιο μικρό από το αντίστοιχο του Δεκεμβρίου του 2021 όταν δεν είχε ξεσπάσει ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μπορούμε να περιμένουμε και καλύτερες μέρες; Με τέτοιες καιρικές συνθήκες και το φυσικό αέριο κάτω από τα 25 ευρώ, μπορούμε.

Πάμε τώρα στις εξαγωγές. Εκεί είναι και η πηγή ανησυχίας. Αν σταθείς στον δείκτη που εξαιρεί τα καύσιμα και τα πλοία, βλέπεις μείωση και μάλιστα σημαντική. Ο Δεκέμβριος έκλεισε με επίδοση 2,458 δις. ευρώ από 3 δις. ευρώ πέρυσι και 2,549 δις. ευρώ το 2021. Όσο για το δωδεκάμηνο, η χρονιά έκλεισε στα 34,9 δις. ευρώ από 36,04 δις. ευρώ πέρυσι. Μειώθηκαν -λογικό και αναμενόμενο- και οι εξαγωγές καυσίμων λόγω της πτώσης των τιμών και φτάσαμε στα 49,4 δις. ευρώ συνολικές εξαγωγές, ποσό σαφώς μικρότερο από τα 53,75 δις. ευρώ πέρυσι.

Να λοιπόν μια πραγματική πηγή ανησυχίας. Διότι με ανοικτό το μέτωπο στην Ερυθρά θάλασσα και τους ναύλους στο θεό, ουδείς μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι η πτωτική τάση δεν θα παραταθεί και φέτος. Οι επόμενοι μήνες θα μας δείξουν… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ