Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα μεγάλα προβλήματα είναι εδώ

Τα μεγάλα προβλήματα είναι εδώ

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Αυτό το +68% στην τιμή του ελαιολάδου έπεσε πολύ βαρύ στο υπουργείο Ανάπτυξης καθώς έδειξε ότι απέχουμε πολύ ακόμη από το να κερδηθεί η μάχη στο ράφι.

Τα νέα μέτρα που ενεργοποιούνται -απαγόρευση προσφορών στα προϊόντα που ακριβαίνουν- θα πιέσουν τις βιομηχανίες τροφίμων και τους εισαγωγείς να πάρουν πίσω τις επόμενες ανατιμήσεις για να μην ρισκάρουν το μερίδιό τους. Όμως, σε μια αγορά που ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί πάντοτε ιδανικά -το αντίθετο- είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά ότι ο στόχος για συγκράτηση των τιμών θα επιτευχθεί. Άρα, το μέτωπο της ακρίβειας για την κυβέρνηση είναι εδώ και το φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται ούτε με… κυάλι. 

Όσο για το στεγαστικό, μια από τα ίδια. Το ότι ανακοινώθηκε η πρόταση να υπάρουν παρεμβάσεις για το χρυσές βίζα και βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν σημαίνει ότι άρχισαν ήδη να προστίθενται σπίτια στην αγορά. Χώρια που όσο διατηρείται ζωντανή η ελπίδα για φορολογική ασυλία σε όσους νοικιάσουν τα κλειστά ακίνητα, σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών θα κρατά σκόπιμα τα ακίνητα εκτός αγοράς. Πάμε και στο δημογραφικό; Καμία ένδειξη δεν υπάρχει ότι η αύξηση του επιδόματος θα αναστρέψει την πτωτική πορεία των γεννήσεων που ήδη σημειώνουν νέο ιστορικό χαμηλό. Τον Μάιο θα περιμένουμε τις ιδέες της κυβέρνησης με το ενιαίο σχέδιο που θα παρουσιαστεί. Ακρίβεια, στεγαστικό, δημογραφικό. Τα πραγματικά προβλήματα που μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα και ζητούν λύση. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά, όχι πίσω. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ