Επί 15 μήνες τώρα, η κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στη συμβολή της λογιστικής κοινότητας προκειμένου να υλοποιήσει τα μέτρα στήριξης. Επιστρεπτέες προκαταβολές, αναστολές συμβάσεων εργασίας, πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δηλώσεις COVID για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων, μέτρα συνολικού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προχώρησαν με τους λογιστές να «απορροφούν» την πίεση των πελατών τους για την υποβολή των δηλώσεων «εδώ και τώρα». Ήταν μια δύσκολη περίοδος κατά την οποία έγιναν πολλά «μπρος – πίσω»: συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τις επιχειρήσεις πέρυσι προκειμένου να εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής της προκαταβολής φόρου μέσα στον Αύγουστο πέρυσι αλλά και πλήρης αλλαγή στρατηγικής για τις δηλώσεις αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων (σ.σ μην ξεχνάμε ότι επιχειρήθηκε αρχικά να στηθεί η διαδικασία μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ κάτι που οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία).
Το τελευταίο διάστημα, η λογιστική κοινότητα δέχτηκε ισχυρά «πλήγματα» από τις αποφάσεις της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δείκτης της δυσαρέσκειας. Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ενώ αποφασίστηκε να επιδοτηθούν οι δικηγόροι για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (σ.σ μέτρο που ισοδυναμεί με μια έμμεση τόνωση ρευστότητας μερικών χιλιάδων ευρώ) για τους λογιστές δεν υπήρξε αντίστοιχο πρόγραμμα με το επιχείρημα ότι «οι λογιστές είχαν δουλειά μέσα στην πανδημία»).
Το δεύτερο χτύπημα ήρθε με την ανακοίνωση ότι η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ήδη, τα λογιστικά γραφεία, προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα στις θερινές διακοπές, προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους πελάτες τους προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσουν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέχρι τις αρχές Αυγούστου προκειμένου να μπορέσουν και τα συγκεκριμένα γραφεία να κλείσουν για κάποιες ημέρες τον Αύγουστο. Πόσο εύκολο όμως θα είναι να πεις στον πελάτη ότι θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής επειδή το γραφείο έκλεισε για διακοπές εν μέσω διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων; Αυτομάτως το «μπαλάκι» πηγαίνει στην λογιστική κοινότητα.
Το τελευταίο «χτύπημα» που ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, ήρθε με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Ουσιαστικά, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε μόλις την Παρασκευή και ενώ ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε μέσα στο Σαββατοκύριακο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις από όλους τους υποψήφιους για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών μέχρι τις 17 Ιουνίου δηλαδή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Για να προλάβει την «έκρηξη» το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χθες τη νύχτα να ανασκευάσει και να ζητήσει την υποβολή μόνο του Ε3 προκειμένου να αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες. Όχι ότι αυτό συνιστά λύση καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει διπλή δουλειά. Μια για να υποβληθεί το έντυπο Ε3 και μια ακόμη για να ολοκληρωθεί η δήλωση.
Αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος είναι ειδική χρονιά και θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πιέσουν να υποβληθεί «εδώ και τώρα» η φορολογική δήλωση για να εξασφαλίσουν το επίδομα ή την επιστροφή φόρου, τότε το «θερμόμετρο» στις σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών με την λογιστική κοινότητα κινδυνεύει να ανέβει επικίνδυνα.
Τα μέτρα «εκτόνωσης» είναι επιβεβλημένα. Ένα από αυτά, η παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τον Σεπτέμβριο ακόμη και αν χρειαστεί ο φόρος εισοδήματος να πληρωθεί μετά σε 6 δόσεις εκ των οποίων η πρώτη «τριπλή».