Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌμιλος Quest: Τα ιστορικά υψηλά, το «θείο» timing στα deals και ο...

Όμιλος Quest: Τα ιστορικά υψηλά, το «θείο» timing στα deals και ο στόχος του FTSE 25

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Quest Συμμετοχών, αντανακλώντας κατ’ απόλυτο τρόπο την εξαιρετική επιχειρηματική πορεία του ομίλου, που βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή και γόνιμη περίοδο της 40χρονης ιστορίας του.

Η μετοχή έκλεισε στα 14,42 ευρώ με άνοδο 4,19%, κερδίζοντας το μήνα Μάιο 19%, ενώ σε επίπεδο 2021 ενισχύεται σε ποσοστό 38%. Παράλληλα, ο τίτλος καταγράφει ράλι 1.100% την τελευταία πενταετία, επίδοση εξαιρετικά σπάνια, ειδικά για τέτοια μεγέθη.

Τα 14,42 ευρώ είναι στην ουσία νέα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές χρηματικές διανομές, μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ενώ έχει διανείμει και δωρεάν μετοχές της θυγατρικής BriQ Properties.

Ο όμιλος Quest Συμμετοχών είναι από τους πλέον πολυσχιδείς στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ετερόκλητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με διασπορά κινδύνου αλλά και αυξημένης προστιθέμενης αξίας, ενώ πλέον είναι «φαβορί» για να εισαχθεί στην… ελίτ του Χ.Α. και στο δείκτη FTSE 25 στην επόμενη αναθεώρηση.

Με κεφαλαιοποίηση στα 515 εκατ. ευρώ η Quest Συμμετοχών είναι επιλαχούσα μετοχή στον FTSE 25, ευρισκόμενη μάλιστα στην 24η θέση του συνόλου των αποτιμήσεων του Χ.Α., ενώ ήδη ξεπερνά αρκετές μετοχές του Large Cap.

Ο μεγαλομέτοχος Θεόδωρος Φέσσας φημίζεται για το εξαιρετικό timing στο οποίο κάνει τα deals, είτε αγοράς, είτε πώλησης. Πρόσφατα πούλησε την Cardlink που δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι 93 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας λογιστικά κέρδη 87 εκατ. ευρώ, καθώς την είχε αποκτήσει έναντι 6,5 εκατ. ευρώ πριν από εφτά χρόνια.

Το ποσό των 93 εκατ. που θα εισπραχθεί, ανοίγει τον δρόμο στην Quest Συμμετοχών για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις (τόσο σε οργανικό επίπεδο, όσο και μέσα από εξαγορές), πέρα από τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για επενδύσεις, ενώ θα δώσει και διπλάσιο μέρισμα από αυτό που είχε ανακοινώσει αρχικά ήτοι 0,30 ευρώ, από 0,15 ευρώ.

Κορυφαία κίνηση του management του ομίλου ήταν ασφαλώς η είσοδος στην κινητή τηλεφωνία μέσω της Q-Telecom, η οποία εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό asset. Το timing της πώλησης της Q-Telecom ήταν ιδεατό, καθώς το 2005 πουλήθηκε έναντι 330 εκατ. ευρώ στην τότε TIM Hellas (νυν Wind). Αυτή η πώληση, έσωσε και τον όμιλο Quest, σε μια συγκυρία που η ρευστότητα άρχισε να γίνεται το κυρίαρχο διαβατήριο επιβίωσης.

Οι καλές εμπνεύσεις του management είχαν φανεί από πολύ πρωτύτερα, με τη δημιουργία το 1993 της Q-Phone – μετέπειτα Unifon – που πουλήθηκε αργότερα, ενώ η εξαγορά της (τότε) εισηγμένης Rainbow εξασφάλισε στον όµιλο Info-Quest τα δικαιώματα διανομής των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα.

Το 1999 προχώρησε στην εξαγορά της ACS Διεθνείς Ταχυμεταφορές, ενώ το 2006 ήρθε η εξαγορά της UniSystems, μια από τις πλέον εξειδικευμένων εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι προ τεσσάρων ετών, το 2017, αποσχίστηκε ο κλάδος των ακινήτων, δημιουργώντας την BriQ Properties η οποία εισήλθε αυτόνομα στο Χ.Α. στις 28 Ιουλίου του 2017.

Πάει για νέο ρεκόρ μεγεθών το 2021

Ύστερα από τα αποτελέσματα – ρεκόρ που ανακοίνωσε για τη χρήση του 2020, το πρώτο τρίμηνο του 2021 έδειξε ότι πάει για ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ μεγεθών. Ο κύκλος εργασιών το 1ο τρίμηνο του έτους ανήλθε στα 216 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 46,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν στα 11,21 εκατ. ευρώ έναντι 4,44 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους καταγράφοντας άνοδο 152,2%.

Μάλιστα, σ’ όλους τους τομείς δραστηριοποίησης σημειώνει σημαντική βελτίωση, ενώ με εξαίρεση τον κλάδο ενέργειας, όλες οι δραστηριότητες παρουσιάζουν διψήφια ποσοστιαία άνοδο με αιχμή τον κλάδο προϊόντων πληροφορικής που έφερε το ¼ περίπου του συνολικού τζίρου, ήτοι 51,9 εκατ. ευρώ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ