Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα «λαϊκά ομόλογα» και η… ντρίπλα του ΟΔΔΗΧ

Τα «λαϊκά ομόλογα» και η… ντρίπλα του ΟΔΔΗΧ

Την Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει περί τα 625 εκατ. ευρώ. Τίποτα το ασυνήθιστο στην συγκεκριμένη ανακοίνωση και από την δημοπρασία θα φανεί αν οι αγορές θα μας δανείσουν με το ίδιο επιτόκιο που μας δάνεισαν και στην προηγούμενη έκδοση (3,84% που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2010 πριν… κλείσουν οι αγορές για την Ελλάδα) ή αν θα υπάρξει διαφοροποίηση δεδομένου ότι πλησιάζει και η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Στην δημόσια πρόσκληση, ο ΟΔΔΗΧ συμπεριέλαβε και μια… υπενθύμιση: ότι δηλαδή τα έντοκα γραμμάτια μπορούν να διατίθενται και σε φυσικά πρόσωπα με ανώτατο ποσό εγγραφής τα 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Έτσι, όσοι θέλουν, μπορούν από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, να εγγραφούν στην τράπεζα ή στην χρηματιστηριακή εταιρεία (σ.σ απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή στους επενδυτές. Το ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια από τα φυσικά πρόσωπα είχε να κάνει κυρίως με την εξέλιξη των επιτοκίων. Να θυμηθούμε την καμπύλη; Το τελευταίο ετήσιο έντοκο πριν την είσοδο στα μνημόνια βγήκε τον Απρίλιο του 2010 με απόδοση 4,85%. Επανήλθαμε το 2018 με αποδόσεις της τάξεως του 1%. Από το 2019 και μετά πέσαμε κάτω από το 0,5% και σταδιακά μέχρι και το -0,4% τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά πήρε τη… σκυτάλη η ΕΚΤ για να πολεμήσει τον πληθωρισμό. Το τελευταίο 12μηνο, οι τέσσερις εκδόσεις ετήσιας διάρκειας έχουν προσφέρει αποδόσεις 1,97%, 2,73%, 3,75% και 3,84% αντίστοιχα. Κάπου εκεί αναμένεται να βγουν τα επιτόκια και την Τετάρτη.

Γιατί λοιπόν γίνεται η… ευγενική υπενθύμιση στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ότι μπορούν να μπουν στη διαδικασία και ιδιώτες; Διότι με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την φήμη ότι θα εκδοθούν λαϊκά ομόλογα, άνοιξαν ορέξεις. Στον ΟΔΔΗΧ δεν κρίνεται σκόπιμο να διατεθούν ομόλογα στα φυσικά πρόσωπα καθώς, μεταξύ άλλων, θα στερέψει η ούτως ή άλλως περιορισμένη ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Με τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων στην έκδοση, οι αποταμιευτές θα πάρουν ένα μικρό μερίδιο από την υφιστάμενη πίτα.

Και κάτι ακόμη. Με την πάροδο του χρόνου, οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων θα «μικραίνουν» καθώς ο ΟΔΔΗΧ, ειδικά αν ανακτηθεί από αυτή την εβδομάδα η επενδυτική βαθμίδα, θα επιδιώξει να περιορίσει την έκθεση στον βραχυχρόνιο δανεισμό. Ας μην ανοίγουν λοιπόν οι ορέξεις για «λαϊκές αποταμιεύσεις υψηλής απόδοσης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου» Απλώς… business as usual με διαφορετικό περιτύλιγμα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ