Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα δεδομένα μπορούν να προσθέσουν €270 δισ. στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Τα δεδομένα μπορούν να προσθέσουν €270 δισ. στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των €270 δισ. θα μπορούσε να εισφέρει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, έως το 2028, η επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων. Επιβεβαιώνοντας την άποψη, που θέλει τα δεδομένα να είναι ο νέος χρυσός, η οικονομία των data αποκτά μια άνευ προηγουμένου δυναμική, όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) αναφέρει πως τα δεδομένα αποτελούν μη ανταγωνιστικό αγαθό, όπως ο δημόσιος φωτισμός ή ένα ωραίο τοπίο: μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι και μπορούν να καταναλώνονται ξανά και ξανά χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα τους ή να υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης της προσφοράς.

Ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται συνεχώς: από 33 zettabytes που παρήχθησαν το 2018, σε 175 zettabytes το 2025. Πρόκειται για ένα αναξιοποίητο δυναμικό, καθώς το 80% των βιομηχανικών δεδομένων δεν χρησιμοποιείται ποτέ.

Αυτό το αναξιοποίητο δυναμικό θέλει να εκμεταλλευθεί η Ευρώπη, θεσπίζοντας νέους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί και να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται στην Ε.Ε. σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η πράξη για τα δεδομένα αντιμετωπίζει τα νομικά, οικονομικά και τεχνικά ζητήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα την υποχρησιμοποίηση των δεδομένων.

“Σήμερα πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση μιας πληθώρας βιομηχανικών δεδομένων στην Ευρώπη, προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και καταναλωτριών, των δημόσιων υπηρεσιών και της κοινωνίας στο σύνολο της. Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό μέρος των βιομηχανικών δεδομένων και το δυναμικό ανάπτυξης και καινοτομίας είναι τεράστιο”, σχολίασε χθες ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Νέοι κανόνες

Η πρόταση για τα δεδομένα περιλαμβάνει μέτρα, που επιτρέπουν στους χρήστες συνδεδεμένων συσκευών να αποκτούν πρόσβαση στα data που παράγουν, τα οποία συχνά συλλέγονται αποκλειστικά από τους κατασκευαστές. Οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα εν λόγω δεδομένα με τρίτα μέρη για την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση.

Η νέα πράξη διατηρεί κίνητρα για τους κατασκευαστές, ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν στην παραγωγή δεδομένων υψηλής ποιότητας, καλύπτοντας το κόστος που συνδέεται με τη διαβίβασή τους. Ταυτόχρονα, αποκλείει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που μοιράζονται κατά τρόπο που βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό με το προϊόν τους.

Η Επιτροπή θα αναπτύξει, επίσης, πρότυπους συμβατικούς όρους προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καταρτίζουν και να διαπραγματεύονται συμβάσεις δίκαιης κοινοχρησίας δεδομένων. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους πελάτες να αλλάζουν αποτελεσματικά παρόχους υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων στο cloud και θεσπίζουν διασφαλίσεις κατά της παράνομης διαβίβασης δεδομένων.

Οι καταναλώτριες και οι καταναλωτές, καθώς και οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών τους και να τα χρησιμοποιούν για υπηρεσίες μετά την πώληση και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως η προγνωστική συντήρηση.

Καθώς θα έχουν στη διάθεση τους περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές, όπως π.χ. οι αγρότες, οι αεροπορικές εταιρείες ή οι κατασκευαστικές εταιρείες, θα είναι σε θέση να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, όπως η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ