Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤέσσερις παρατάσεις προ των πυλών

Τέσσερις παρατάσεις προ των πυλών

Θα ζητηθεί από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επαγγελματίες να ξεκινήσουν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους στην ΑΑΔΕ από την 1η Ιουλίου στο πλαίσιο ενεργοποίησης του περίφημου Mydata; Όσοι αρέσκονται στα στοιχήματα, καλό θα ήταν να ποντάρουν στην… παράταση, για όλο το καλοκαίρι αρχικά και βλέπουμε (διότι το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε το σύστημα να ενεργοποιείται από την 1/1/2022 χωρίς όμως να ανακοινώνεται ολόκληρη η παράταση από τώρα). Ανακοινώσεις, εντός των επόμενων ημερών.

Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών μέσα στην εβδομάδα; Το πιθανότερο είναι ότι η 17η Ιουνίου δεν θα είναι η καταληκτική ημερομηνία. Οι ανακοινώσεις για την παράταση επίσης θα γίνουν μέσα στα επόμενα 1-2 24ωρα. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να μην περιμένει τεράστια συμμετοχή στο πρόγραμμα -με την προϋπόθεση του να υπάρχουν ζημιές μέσα στο 2020, μείωση εσόδων 30% αλλά και τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό- οι δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τις 50.000- ωστόσο η παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου κρίνεται μάλλον επιβεβλημένη λόγω του ότι ζητείται η υποβολή του εντύπου Ε3.

Υπάρχει και μια 3η παράταση που «ψήνεται» και αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους: η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την εκκαθάριση του 2019. Το ποσό ήταν να αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο, ανακοινώθηκε παράταση για το τέλος Ιουνίου και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας παράτασης καθώς είναι ένα βάρος του παρελθόντος το οποίο δύσκολα θα μπορούν να σηκώσουν οι επαγγελματίες όταν ακόμη δεν έχουν συνέλθει καλά-καλά από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Ποια είναι η τέταρτη παράταση; Αυτή στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Έφυγε ο μισός Ιούνιος και δεν έχουμε φτάσει ούτε στις 500.000 δηλώσεις όταν το σύνολο ξεπερνά τα 6,5 εκατομμύρια. Θα έπρεπε να υποβάλλονται περίπου 80.000 δηλώσεις την ημέρα για να τελειώσουμε στο τέλος Αυγούστου, και δεν υποβάλλονται ούτε 30-40.000. Και μάλιστα, επιτάχυνση δεν αναμένεται τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με την αποστολή δεδομένων. Με αυτό τον ρυθμό, η παράταση για τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να θεωρείται και αυτή δεδομένη. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ