Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣυνεχίζεται το μπαράζ των deals στον κλάδο της Πληροφορικής

Συνεχίζεται το μπαράζ των deals στον κλάδο της Πληροφορικής

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το μπαράζ των συμφωνιών εξαγοράς, των συνεργασιών πάσης φύσεως και των ευρύτερων επιχειρηματικών συμπλεύσεων στον κλάδο της πληροφορικής, με φόντο τα δεκάδες έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που μέλλουν να γίνουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ένας χορός… δισεκατομμυρίων θα παρελάσει τα επόμενα χρόνια μέσα από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους αλλά και επιχειρήσεων, ενώ η πανδημία όχι μόνο έκανε πιο επιτακτική αυτή τη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, πάνω από δεκαπέντε εξαγορές έχουν καταγραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δύο εταιρείες μεταπήδησαν από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια του Χ.Α., μια νέα εταιρεία εισήλθε στην ΕΝ.Α., ανακοινώνονται πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ καταγράφονται και υπεραποδώσεις των μετοχών στο ταμπλό.

Χθες ανακοινώθηκε μια ακόμη εξαγορά στον κλάδο, καθώς ο όμιλος Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά του 80% της εταιρείας iQom, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ιδρυτές της δεύτερης Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης και Δημήτριος Ζάχος, θα διατηρήσουν το υπόλοιπο 20% της εταιρείας τους ασκώντας και το management. Θυμίζουμε ότι η Epsilon Net στα τέλη του 2020 είχε εξαγοράσει έναντι 6,3 εκατ. ευρώ τη Data Communication, ενώ μαζί με τη Space Hellas εξαγόρασαν από κοινού τη Singular Logic.

Η iQom δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ έχει εμπειρία στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού στον δυναμικό τομέα του software λιανικού εμπορίου. Διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις για: Super Market & Mini market, Καταστήματα Τροφίμων & Ποτών (αρτοζαχαροπλαστεία, delicatessen, κρεοπωλεία, καταστήματα μαναβικής κ.α.), Εστίαση, Καταστήματα Ένδυσης & Υπόδησης κ.λπ. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επτάμηνου 2021, είχε πωλήσεις 1,12 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 412.000 ευρώ, ενώ δεν έχει δανεισμό.

Τα έργα και το Ταμείο Ανάκαμψης

O ερχομός της πανδημίας επίσπευσε τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και επιχειρήσεων, ενώ τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι άνευ προηγουμένου, φέρνοντας μια ψηφιακή… επανάσταση στο κράτος και στις επιχειρήσεις.

Τα έργα που μένουν να γίνουν είναι πολλά και σύνθετα, απαιτούνται νέα ισχυρότερα σχήματα ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» κάποια από τα εξαιρετικά εξειδικευμένα projects. Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλεια διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, είναι τεράστια.

Μόνο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου έχουν ήδη προϋπολογιστεί περί τα 565 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος προσεγγίζει το τεράστιο ποσό των 6 δισ. ευρώ.

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων υπό την ομπρέλα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες θα εκτελεστούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ψηφιακή υπογραφή, νέες ταυτότητες, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενοποίηση κρατικών υπηρεσιών, σύστημα παρακολούθησης δημοσιονομικού συστήματος, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, που θα ενοποιεί και θα «παντρεύει» περισσότερους από 3.500 φορείς, με επεξεργασία δεδομένων και πλήρη διαλειτουργικότητα στα συστήματα.

Τα κυριότερα deals που έχουν προηγηθεί

Τα κυριότερα deals που έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στον κλάδο της πληροφορικής είναι:

  • Κορυφαία εξέλιξη στον κλάδο όλα τα τελευταία χρόνια ασφαλώς ήταν η εξαγορά της Singular Logic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, που άλλαξε τα δεδομένα.
  • Τον περασμένο Ιούλιο η Quest Συμμετοχών εξαγόρασε το 60% της Intelli Solutions, μέσω της 100% θυγατρικής της Uni Systems, έναντι 3,8 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους.
  • Στα μέσα του 2020 η Epsilon Net εξαγόρασε το 51% της πολωνικής Hoteliga International, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εξαγόρασε έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 80% της Data Communication.
  • Στα τέλη του 2020 η Entersoft εξαγόρασε την εταιρεία Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.
  • Το 2020 η Space Hellas έκανε σημαντικό άνοιγμα στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών στην ευφυή γεωργία, μέσω της επένδυσης στην εταιρεία Αγροτικές Εφαρμογές (Agro Apps Ι.Κ.Ε.).
  • Το Μάρτιο του 2021 η Profile Software προχώρησε στην εξαγορά της Euronext Centevo, η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη και αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης επενδύσεων.
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ