Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Στροφή» στα ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη των πληγέντων

«Στροφή» στα ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη των πληγέντων

Στην «δέσμευση» ταμειακών διαθεσίμων αλλά και δημοσιονομικού χώρου ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στηρίξει άμεσα -μέσα στα επόμενα 24ωρα- τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι πληγέντες θα υποβάλλουν αιτήσεις (οι οποίες θα έχουν την βαρύτητα των υπεύθυνων δηλώσεων) μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προκειμένου να τους πιστώνονται χρήματα από τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Οι προκαταβολές θα αφορούν και στην παροχή της στεγαστικής συνδρομής (σ.σ το κράτος αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το 80% του κόστους ανακατασκευής των καμένων σπιτιών) αλλά και στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Επίσης, θα αφορούν στις αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Οι ανακοινώσεις των λεπτομερειών του σχεδίου που έχει καταρτήσει το υπουργείο Οικονομικών αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη διασφαλίσει τη χρηματοδότηση «πατώντας» στα τεράστια ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν υπόλοιπο 34,5 δις. ευρώ περίπου ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η εκταμίευση της προκαταβολής από το ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 δις. ευρώ που θα φέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στα προ πανδημίας επίπεδα.

Το τελικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης, δεν έχει υπολογιστεί ακόμη. Ωστόσο, οι πρόχειροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ αλλά και δημοσιονομικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 200 -300 εκατ. ευρώ. Όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κατεστραμμένων επιχειρήσεων, τον αριθμό των καμμένων σπιτιών και την επιφάνεια των χαμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυσικές καταστροφές, από τις αρχές του 2020 έχουν προκαλέσει οικονομικό κόστος άνω των 1,3 δις. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ